Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 08 22

G.Grušas: popiežiaus Pranciškaus vizitas – tarsi Lietuvos šimtmečio kulminacija

Popiežiaus Pranciškaus vizitas Lietuvoje primins, kokią didelę dovaną mums duoda Dievas – ta dovana yra laisvė, LRT RADIJUI sako Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas. Anot jo, Katalikų bažnyčios vadovo apsilankymas – Lietuvos šimtmečio kulminacija, kuriai ruoštis reikia per maldą: „Popiežius Pranciškus nori matyti mūsų švytinčius veidus. Ir ne tik besidžiaugiančius, kad atvyksta Šventasis Tėvas, bet ir pasiruošusius priimti Dievą.“
Popiežiaus Pranciškaus vizitas Peru
Popiežiaus Pranciškaus vizitas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

– Po mėnesio į Lietuvą atvyksta visos Katalikų bažnyčios ir Vatikano valstybės vadovas popiežius Pranciškus. Kokią žinią mūsų šaliai ir visam pasauliui skelbs popiežius?

– Manau, kad žinia, kurią jis skelbia visur, kur važiuoja, yra apie viltį. Tai priminimas, kad nesame užmiršti, kad popiežius mus mato ir myli. Popiežius primena ir tai, kad Dievas mus mato, myli, yra su mumis, kad yra kelias, vedantis į džiaugsmą ir laimę. Popiežiaus buvimas čia per Lietuvos šimtmetį bus tarsi kulminacija, kuri primins, kokią didžią dovaną mums duoda Dievas. Ta dovana yra laisvė.

– Šiam popiežiui artimas paprastumas, kuklumas, jis nemėgsta prabangos ir išlaidavimo. Lietuviai kartais mėgsta parodyti daugiau nei turi. Ką apie tai manote?

– Yra sena patarlė – „Svečias į namus – Dievas į namus“. Laukdami svečio tikrai esame pratę susitvarkyti namus, kiemą, parodyti, ką turime, ir nebūtina tai daryti išdidžiai. Toks jau tas lietuviškas svetingumas – priimti svečią kaip Dievą.

Reikia pasirengti, reikia vidinės maldos, todėl tikinčiuosius skatiname pirmiausia ruoštis su malda. Popiežius Pranciškus nori matyti mūsų švytinčius veidus. Ir ne tik besidžiaugiančius, kad atvyksta Šventasis Tėvas, bet ir pasiruošusius priimti Dievą.

Popiežiaus Pranciškaus paprastumas pasireiškia tuo, kad jis mato kiekvieną žmogų, nori pabūti su mumis. Vienas svarbiausių dalykų – kad priimtume popiežių su džiugia nuotaika, tarsi svečią į savo namus. Žinoma, taip pat reikia, kad mūsų kiemai būtų aptvarkyti, švarūs, kad būtų saugu priimti popiežių. Svarbiausi pasiruošimo darbai mūsų laukia rudenį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Grušas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintaras Grušas

– Visą popiežiaus vizitą tiesiogiai transliuos LRT. O kaip tikintieji ir netikintieji galės pamatyti popiežių Pranciškų gyvai?

– Galimybių bus daug. Vyksta registracija, kuri nemokama, sektoriai pildosi. Bet tai nereiškia, kad neužsiregistravę žmonės negalės pamatyti popiežiaus. Visuose renginiuose bus prieigos, popiežius važiuos papamobiliu. Jis dažnai važiuoja, laimina žmones, nurodo automobiliui sustoti, nes nori palaiminti ar pabučiuoti mažą vaiką.

Kai kurie žmonės susirūpinę dėl transporto. Reikia pasidžiauti Lietuvos geležinkeliais, kurie pertvarko naktinius reisus, pritaiko juos taip, kad kuo daugiau žmonių galėtų lengvai pasiekti tiek Kauną, tiek Vilnių. Miestų savivaldybės rūpinasi autobusų grafikais, kad žmonės galėtų pasiekti renginius. Tai didelis bendras darbas.

– Kaip reikėtų ruoštis popiežiaus Pranciškaus vizitui?

– Visų pirma, su malda. Yra malda už popiežių, kalbama bažnyčiose, prieš popiežiaus vizitą turėsime susitaikinimo pamaldas, adoracijas. Taip pat reikėtų daugiau sužinoti apie asmenybę, su kuria susitinkame. Kalbant praktiškai – reikėtų susiplanuoti kelionę.

LRT padės tiems, kurie negalės dalyvauti renginiuose, taip pat esantiems kelyje. Įvairiose vietose bus ekranai, kurie transliuos, ką popiežius veikia. Taigi susirinkusieji ir belaukiantys kurio nors renginio galės stebėti visą procesą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus