Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 10 /14:42

G.Landsbergis aiškinosi opozicijai dėl vilos Graikijoje: mano du sūnūs būtų pasiruošę pirmieji ginti Lietuvą

Konservatorių lyderis ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis antradienį prasidėjus Seimo rudens sesijai buvo priverstas pirmąkart aiškintis opozicijai dėl vilos Eginos saloje Graikijoje. Jis kartoja, kad jo sutuoktinė vasaros rezidencijos žvalgėsi dar 2020-aisiais, prieš plačią Rusijos invaziją į Ukrainą, nuolaidomis nesinaudojęs, o dėl jo šeimos ryžto likti šalyje ir ginti ją patikino sakydamas, kad du jo sūnūs būtų „priešakinėse linijose“.

„Mano sutuoktinė vasaros rezidencijos pradėjo žvalgytis per pandemiją, 2020-aisiais metais, konkreti vieta akiratyje atsirado 2021-aisiais metais. Kiekvienas, kuris įsigijęs kokį nors nekilnojamąjį turtą, ypač ne savo valstybėje, supranta, kad nekilnojamasis turtas nėra įgyjamas akimirksniu, o procesas užtrunka ilgą laiką“, – atsakydamas į opozicijos keliamus klausimus kalbėjo G.Landsbergis.

Jis aiškino, kad pateikiamos interpretacijos, jog valdžia nepasiruošė ginti valstybės ir bėgs iš šalies „neturi nieko bendro su realybe“.

G.Landsbergis vardijo šios Vyriausybės indėlį krašto apsaugai, sakydamas, kad išlaidas gynybai ji padidino nuo 1 mlrd. iki 2,3 mlrd. eurų, pastatė fizinį barjerą prie sienos su Baltarusija, patvirtino šauktinių reformą.

„Be to, mano du sūnūs – vienas yra pabaigęs savanorišką tarnybą, kitas ją atlieka. Pirmasis jau yra rezervo karys, antrasis tokiu taps atlikęs tarnybą. Jiedu būtų vienoje iš pirmųjų linijų, jeigu Lietuvai kiltų realus karinis pavojus. Jokia kita Vyriausybė Lietuvoje nėra tiek investavusi į šalies gynybą, taip pat ir aš, kaip Vyriausybės narys, ginu Lietuvą tais instrumentais, kuriuos man suteikia rinkėjai. Tą ketinu daryti ir toliau, darys ir mano šeima“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Jis taip pat tikino, kad jo šeima niekada neslėpė informacijos apie įgytą turtą, o teisiškai privaloma informacija apie įgytą rezidenciją, anot jo, buvo pateikta bei viešai prieinama turto deklaracijoje iš karto jį įsigijus.

„Trečia – savo statusu nesinaudojau, jokių nuolaidų negavau, dar sykį noriu pabrėžti, kad jūsų klausimuose skambančios insinuacijos yra nekorektiškos, nepagrįstos, neteisingos ir propagandiškai manipuliatyvios“, – savo trumpoje įžangoje prieš atsakant į klausimus dėstė ministras.

Jis nepagarba vadino opozicijos pateiktus klausimus žmonių, pasiryžusių krauju ginti tėvynę, atžvilgiu.

„Kai kurie klausimai yra įžeidūs, (…) įžeidžiantys mane ir mano artimiausius žmones, tuos, kurie yra savo parašu ir priesaika pasakę, kad jie gins šitą valstybę. Daugiau turbūt negu daugelis iš čia esančiųjų. Daugiau negu aš. Jie yra įžeidžiami šiame rašte. Jie nenusipelnė to“, – antradienį Seime kalbėjo ministras.

Abejonės – dėl kainos, skrydžių į Atėnus

Pirmieji G.Landsbergio detalesnių atsakymų reikalavo Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

Buvęs socialdemokratas, šiuo metu į rinkimus einantis su „Nemuno Aušra“, Artūras Skardžius ragino G.Landsbergį „nesislėpti už sūnų, žmonos sijono ar premjerės sijono bėgant nuo atsakomybės“, ir kvietė paaiškinti, kodėl turtas įsigytas būtent prieš pat Rusijos įsiveržimą į Ukrainą 2022-aisiais.

„Kodėl tuo laiku, kada visa tauta rengėsi galimai invazijai, ačiū Dievui, kad Lietuvos neištiko toks likimas kaip Ukrainos, jūs tiesiog susiruošėte tepti slides ir slėptis savo bunkeryje?“, – klausė parlamentaras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Skardžius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Artūras Skardžius

Jis taip pat kėlė abejones dėl turto kainos, sakydamas, kad reali panašaus turto rinkos vertė šioje saloje yra kelis kartus didesnė, nei deklaruoti beveik 800 tūkst. eurų.

„Į klausimus, kuriuos jūs taip sumalėte, aš jau atsakiau. Man labai smagu, kaip jūs savo ir savo kolegų rolės pasiruošime tuomet artėjančio karo stengėtės neprisiminti. Tiek aš, tiek mano kolegos, įspėjome apie artėjantį karą, kvietėme jam ruoštis, siūlėme įvesti sankcijas. Atsiverskite pranešimus spaudai, beveik neabejoju – ir savo, savo kolegų, pono Palucko, pavyzdžiui, kurie visi tuomet kalbėjo, kad jokio karo nebus, pavojus neegzistuoja, ruoštis nereikia, su Rusija ir Baltarusija draugauti privalome. Neabejoju, kad jūs ir dabar tą patį mąstote“, – atkirto G.Landsbergis.

Jis savo ruožtu klausė A.Skardžiaus, ar jo paties požiūris į Rusiją ir Baltarusiją nuo karo pradžios pasikeitė ir ar šis pritaria sankcijoms: „Ar vis dėlto likote ištikimas savo pirminėms nuostatoms?“.

„Gerbiamas Landsbergis, turbūt, perspjovė savo senelį, kuris į tautą žiūrėjo kaip į šunaują. Matau, kad Landsbergis, į politiką ateidamas 2014 metais, į Lietuvą žiūrėjo per pistoleto vamzdį ir matė Lietuvą kaip taikinį (...). Apmaudu, kad Landsbergių klanui buvo įkalta paskutinė vinis“, – vėliau replikavo A.Skardžius.

Aidas Gedvilas teiravosi dėl vasarą į Lietuvą žengusių naujų Graikijos oro linijų, kurios užtikrins tiesioginius skrydžius tarp Vilniaus ir Atėnų. Parlamentaras klausė, ar tai tėra atsitiktinumas, ar ministro nuopelnas.

„Kaip žinia, jūsų šeima yra Graikijos Eginos saloje vilos savininkė, kur oro uostas yra 50 km nuo Atėnų. Sakykite, ar šie atsiradę tiesioginiai skrydžiai į Graikiją yra jūsų pastangų pasekmė, kad jums būtų patogiau keliauti, ir kiek tai kainavo Lietuvai?“, – klausė šis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Aidas Gedvilas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Aidas Gedvilas

G.Landsbergis ironizuodamas atkirto, jog galbūt visai norėtų prisiimti laurus dėl šių skrydžių ir augančio turistų skaičiaus.

„Jeigu jūs taip manot, jei jums taip atrodo, tai, tiesą sakant, tam tikra prasme pagiria mane ir mano darbą. Bet, deja, jūsų teiginiai, kaip įprastai jums atsitinka, šiek tiek atitrūkę nuo realybės“, – kalbėjo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas.

Agnė Širinskienė siekė išgirsti, kiek G.Landsbergio šeima, įsigydama vilą, sumokėjo nekilnojamojo turto mokesčio.

„Tiek, kiek reikalauja įstatymai“, – lakoniškai atkirto šis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Siūlymas pradėti apkaltos procesą Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Siūlymas pradėti apkaltos procesą Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui

Klausimai – ir dėl ankstesnių sandorių

„Valstietis“ Valius Ąžuolas priminė praėjusią kadenciją dirbusią Seimo laikinąją komisiją, kuri tuomet aiškinosi G.Landsbergio šeimos verslo peripetijas. Tuomet komisijai liudijo ir dabar jau buvęs „BaltCap“ fondo partneris Šarūnas Stepukonis, šiuo metu įtariamas kelių dešimčių milijonų eurų pasisavinimu.

„Stepukonis paliudijo, kad su jūsų šeimos verslu „prasuko“ sandorį –sklypą už 1 eurą, taip padėjo išvengti mokesčių valstybei. Nes tai yra apsimestinis sandoris, neatitinkantis rinkos vertės. Ar jūs ir toliau vykdote tokius sandorius?“, – klausė V.Ąžuolas.

Valius Ąžuolas
Valius Ąžuolas

G.Landsbergis į tai reagavo prašymu, jog formuluojant klausimus parlamentarai „nors ką nors susietų su realybe“.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovė Laima Nagienė teiravosi, ar iš tiesų G.Landsbergio šeimos verslas toks pelningas, kad ji gali skirti beveik milijoną eurų tokiam pirkiniui.

G.Landsbergis tvirtino nedalyvaujantis verslo valdyme „jokia forma“, tačiau deklaruotos pajamos ir turtas, anot jo, „patys kalba apie galimybes“.

Socialdemokratė Rasa Budbergytė buvo įsitikinusi, kad G.Landsbergis siekia išsisukti nuo kai kurių tiesioginių klausimų, bei klausė, ar šis dar jaučia pagarbą Seimui, „ar tik panieką“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rasa Budbergytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rasa Budbergytė

Lietuvos diplomatijos vadovas sako pats pasigendantis klausimų „apie turinį“ jam, kaip ministrui.

„Buvo klausimai, kurie buvo susiję su mano darbu. Aš atsakiau: nesinaudojau, neprašiau, negavau (...), gerbiama ponia, jūs organizuojate politinį šou, aš esu priverstas dalyvauti. Gerbiu Seimo Statutą, ateinu čia, geriausiais būdais atsakau, kaip aš galiu“, – kalbėjo konservatorių lyderis.

Ragino įsigyti turto JAV

Jis sulaukė ir kelių partijos bičiulių klausimų, daugiausiai pašiepiančių opozicijos kritiką.

Vilius Semeška parlamentarų klausimų sesiją G.Landsbergiui siejo su Seimo rinkimų kampanija ir retoriškai teiravosi, ar šiam nevertėtų įsigyti vilos ir Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV).

„Ministre, jūs tapote eiline rinkimų kampanijos auka. Blogai, kad ta auka tampa jūsų šeima, jūsų vaikai. Bet, kaip minėjo ponas Gedvilas, jūs, kaip ministras, tikrai esate žinomas visame pasaulyje. Matyt, vien dėl to yra atvestos Graikijos avialinijos. Įsigykite ir turto Jungtinėse Amerikos Valstijose, greičiau turėsime tiesioginius skrydžius“, – į opozicijos klausimus replikavo V.Semeška.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilius Semeška
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilius Semeška

Konservatorius Sergejus Jovaiša svarstė, kaip ministro šeimos vila buvo nufilmuota pasitelkus droną.

„Kas sėdėjo ant šluotos, kokia boba ragana, kuri filmavo tą jūsų gyvenamą objektą, kuris yra ne Lietuvoje, ir kodėl jis nebuvo numuštas, jei sūnūs taip gerai ruošiasi tėvynės gynybai?“, – ironizavo politikas.

Matas Maldeikis atkreipė dėmesį, kad G.Landsbergio šeimos vilos istorija kilo Lietuvai kaip tik derinant kandidatą į eurokomisarus. Paminėdamas ir kelis Lietuvoje žinomus žiniasklaidos leidėjus, tarp jų –ir pirkinį pirmąjį paviešinusį „Lietuvos rytą“, politikas svarstė, ar vilos klausimas nėra „priemonė politiškai susidoroti su tais, su kuriais negali susidoroti diskusijoje ar neturi galimybės pažvelgti į akis ir pasakyti, kad jis – stipresnis už tave“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Matas Maldeikis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Matas Maldeikis

„Buvo laikai, turbūt, dar įsitraukiant į politiką, tuomet kai tokie dienraščiai, na, save vadinę dienraščiais gal, „Lietuvos rytas“ ar „Respublika“, kuriems vadovavo ir kai kurie prezidento patarėjai. Iš tikrųjų, buvo, kad nuspręsdavo ir politikų likimus, apibrėždavo politinį lauką, sakydavo, kad laikraščiu gali tiek politiką, tiek musę... karjerą užbaigti. Tie laikai baigėsi, vienareikšmiškai, metodai liko – faktas (...), bet, deja, galia yra visai kita“, – pareiškė G.Landsbergis.

Aistros dėl pirkinio

15min primena, kad informacija apie Graikijos Eginos saloje G.Landsbergio šeimos įsigytą vilą „Lietuvos ryte“ paskelbta rugpjūčio 9 d. Tądien ministras prasitęsė savo nemokamas atostogas dar savaitei ir neatsakinėjo į žurnalistų klausimus.

Teigiama, kad daugiau nei 300 kvadratinių metrų namai su dviem lauko terasomis ir 23 kvadratinių metrų namuką Landsbergiai pirko 2022 metų vasarį.

Šio nekilnojamojo turto vertė – 795 tūkst. eurų.

Vėliau G.Landsbergis neigė opozicijos atstovų svarstymus esą vila Graikijoje buvo įsigyta 2022 m. prieš Rusijos invaziją į Ukrainą galbūt ir dėl to, jog politiko šeima turėtų saugų prieglobstį, jei karo veiksmai išplistų.

G.Landsbergis akcentavo, kad nekilnojamasis turtas buvo deklaruotas pagal visus reikalavimus. Jis teigė vengiantis kalbėti apie savo namus ir Lietuvoje dėl privatumo ir saugumo sumetimų, nes šeimoje yra nepilnamečių vaikų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas