Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 09 29

G.Landsbergis apie atstovavimą EVT: matome šiek tiek atsakomybės futbolą

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad būtų geriau, jei į artimiausią Europos Vadovų Tarybą, kur gali būti sprendžiami energetikos klausimai, vyktų premjerė Ingrida Šimonytė, o ne prezidentas Gitanas Nausėda. Šioje vietoje iš prezidentūros pusės jis įžvelgia, kaip įvardijo, atsakomybės futbolą – esą kamuolys permetamas Vyriausybei, kuri turi ne visus instrumentus tai daryti. Dėl to, kas turėtų atstovauti Lietuvai Europos Sąjungos valstybių lyderių susitikime, anksčiau tarp konservatorių ir prezidentūros būta rimtų sankirtų.
Gitanas Nausėda, Gabrielius Landsbergis
Gitanas Nausėda, Gabrielius Landsbergis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Interviu LRT Televizijos laidai „Dienos tema“ trečiadienį G.Landsbergis sakė, kad yra didžiulė tikimybė ir pagal tai, kaip klostosi situacija, atrodo, kad sprendimai dėl situacijos energetikos rinkoje bus priimti Europos Vadovų Taryboje.

Jis priminė, kad nesyk, priklausomai nuo svarstomų temų, siūlė prezidentui, jog į Europos Vadovų Tarybą vyktų premjerė.

„Ši tema, akivaizdu, kad patenka į Vyriausybės kompetencijos sritį, ir aš manau, kad būtų teisinga, jeigu į Vadovų Tarybą vyktų būtent ministrė pirmininkė. Ji galėtų derėtis, susitarti dėl Lietuvai teisingiausių sprendimų, na, ir vėliau vėl grąžinti prezidentui teisę važiuoti į kitas Vadovų Tarybas, kuriose būtų svarstomi su užsienio politika ir gynyba susiję klausimai.

Galbūt tai padėtų šiek tiek subalansuoti atsakomybių klausimą, kas, kada, už ką yra atsakingas, kai kalbam apie vidaus politiką“, – LRT Televizijai sakė G.Landsbergis.

Jis aiškino, kad nesikreipė į prezidentūrą dėl to, kad į artimiausią Europos Vadovų Tarybą derėtis vyktų I.Šimonytė, o ne G.Nausėda.

„Neturiu aš čia niekur kreiptis labai. Esu tiktai vienas iš 14 ministrų. Turiu nuomonę, matau artėjančių posėdžių darbotvarkes, matau, kad pagrindinės derybos greičiausiai vyks būtent šioje Taryboje.

Kadangi tą klausimą esame jau anksčiau iškėlę, manau, kad yra racionalu jį dabar prisiminti. Dėl to, kad matome tokį, pavadinkime, šiek tiek atsakomybės futbolą. Yra paspiriamas kamuolys – Vyriausybė turi spręsti problemas. Vyriausybė ir sprendžia problemas kiekvieną dieną – tiek energetikos ministras, tiek aš savo ruožtu, tiek premjerė ir taip toliau“, – komentavo užsienio reikalų ministras.

Kartu G.Landsbergis pažymėjo, esą kai kurie instrumentai, deja, yra ne Vyriausybės rankose.

Jis kalbėjo, kad prezidentas į Europos Vadovų Tarybą vyksta pagal susiklosčiusią tradiciją, įstatymai to nenumato.

„Jeigu derybos vyks būtent Vadovų Taryboje dėl energetikos pagalbos projekto, tai reikia apsispręsti, kieno tai yra atsakomybė. Man atrodo, kad tai yra, kaip ir anksčiau esu sakęs, nieko aš čia naujo jums nepriporinsiu, – kad tai yra Vyriausybės darbo laukas“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams kalbėjo ministras.

Vyriausybės kadencijos pradžioje valdantieji konservatoriai kėlė klausimą dėl to, kas turėtų atstovauti Lietuvai Europos Sąjungos valstybių lyderių susitikimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas