Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 17 /11:14

G.Landsbergis apie sankcijų švelninimą: Lietuva nuolaidų Rusijos oligarchams nesuteiks

Didžiausia valdančioji partija – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) – šeštadienį susirinko į tarybos posėdį. Jame užsienio politikos aktualijas aptaręs politinės jėgos lyderis Gabrielius Landsbergis sakė, kad Lietuva pasinaudos Europos Komisijos išimtimi ir jokių nuolaidų Rusijos oligarchams nesuteiks. Kartu jis pažymėjo, kad mūsų šalyje nuolat buvo žinoma ir jaučiama Rusijos grėsmė.
Gabrielius Landsbergis, Ingrida Šimonytė
Gabrielius Landsbergis Ukrainoje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

TS-LKD taryba šeštadienį Vilniuje susirinko aptarti pasirengimą artėjantiems savivaldos rinkimams ir politines aktualijas.

Renginyje kalbėjęs G.Landsbergis apžvelgė partijos skyrių padėtį.

Pirmiausia – Naujosios Vilnios skyrių, į kurį neseniai įstojo premjerė Ingrida Šimonytė.

Sveikinimą jai tapus TS-LKD nare konservatoriai palydėjo plojimais.

Lietuvos parama Ukrainai nemažės

G.Landsbergis kalbėjo apie situaciją užsienio politikos srityje.

Jis aiškino, kad ruošiantis 2020 metais vykusiems Seimo rinkimams atsakingai dėliota programa, tačiau tokių sunkių metų, kaip šie, niekaip nesitikėta.

Tačiau, jo žodžiais, konservatoriai ir valdančioji koalicija turi kažką viduje, kas leido atlaikyti sunkumus.

Kalbėdamas apie situaciją Ukrainoje, TS-LKD lyderis pirminė situaciją apgultame Bachmute, Rytų Ukrainoje, kur vaizdas – it Pirmojo pasaulinio karo metais.

Tarkime, Charkivo srityje, kitur, ukrainiečiams pavyko atremti Rusijos kariuomenės puolimą. Tačiau Bachmutas, pasak užsienio reikalų ministro, tarsi užstrigimo ir mažesnio optimizmo pavyzdys.

Esą panašiai jam regis situacija su Vakarų parama Ukrainai.

Jis palietė ir naujų europinių sankcijų Rusijai klausimą. G.Landsbergis aiškino, kad diskusijos vyko daugiau apie tai, ką iš sankcijų paketo išimti, o ne kaip jas dar stipriau griežtinti.

„Du mėnesius apskritai diskutavome, ar to paketo reikia. Galų gale, irgi lygiai taip pat ne be Lietuvos spaudimo buvo nuspręsta, kad tą paketą verta judinti į priekį. Bet diskusija vyko ne apie tai, ką reikia sankcionuoti, bet ką reikėtų iš to paketo išimti.

Ir galų gale buvo pasiūlyta tokio dydžio skylė sankcijų laive, kad klausimas iškilo, ar sankcijų laivas apskritai begali plaukti“, – nurodė politikas.

Ministras pažymėjo, kad Lietuva iškėlė klausimą, ar reikalingas toks naujų sankcijų paketas, kuris atneša nuolaidų Rusijos oligarchams, Vakarų šalims galintiems įrodyti, jog jų asmeninių lėšų atšaldymas galėtų prisidėti prie kovos su pasauline maisto krize.

Pasak G.Landsbergio, buvo rastas kompromisas, leidžiantis valstybėms-narėms netaikyti išimčių.

Jis sakė, kad Lietuva pasinaudos Europos Komisijos išimtimi ir jokių nuolaidų Rusijos oligarchams nesuteiks.

„Lietuva pasinaudos šia Europos Komisijos suteikta galimybe ir išimčių šimtams oligarchų arba bent jau tiems, kurie yra tikrai Lietuvoje, turi pinigų arba įmonių Lietuvoje, nesuteiks“, – pažymėjo užsienio reikalų ministras.

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį sutarė dėl naujų sankcijų Rusijai dėl karo Ukrainoje, nors vanagiškų pažiūrų Rytų Europos lyderiai anksčiau skundėsi, jog kai kurios šalys mėgina sušvelninti siūlomas priemones.

Sankcijų paketo patvirtinimas buvo įstrigęs, kai keletas pakrantės valstybių, įskaitant Belgiją ir Nyderlandus, paprašė nustatyti Rusijos trąšų gamintojams anksčiau paskelbtų sankcijų išimčių, kurias Lietuva ir Lenkija pavadino nepriimtinomis.

Jis žadėjo besąlyginę paramą Ukrainai, kad ji laimėtų. Taip pat – ir būti jos balsu Vakaruose.

Konservatorių lyderis priminė, kad mūsų šalis keliasdešimt metų kartojo, jautė ir matė, jog Rusija puls, kad ji neatsikratė savo imperinių kėslų.

Lietuva yra stipri, nes yra nuosekli. Tokia, G.Landsbergio žodžiais, yra ir TS-LKD.

I.Šimonytė apie statusą TS-LKD – „augintinė“

Kalbėdama apie narystę TS-LKD, I.Šimonytė sakė, kad jos statusas partijoje anksčiau buvo augintinės.

Gavus partijos bilietą, esą pasikeitė nedaug kas, pavyzdžiui, turi teisę balsuoti priimant sprendimus.

Apžvelgdama dviejų metų darbus, premjerė atsakė į klausimą, kaip su įsipareigojimais, kuriuos konservatoriai buvo įtraukę į rinkimų programą.

Situacija esą nebloga. Ji minėjo, kad tam tikrus projektus, pavyzdžiui, energetikos ar krašto apsaugos srityje, remia ir opozicija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas