Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G. Landsbergis: Libane yra likęs „ant pirštų“ suskaičiuojamas Lietuvos piliečių skaičius

Užsienio reikalų ministras sako, kad Libane liko „ant pirštų“ suskaičiuojamas skaičius šalies piliečių, jie raginami šią Artimųjų Rytų šalį.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Turime dar keletą, ant rankų pirštų galima skaičiuoti (Lietuvos piliečių Libane – BNS). Raginame juos ieškoti būdų dėl to, kad gelbėjimo skrydžiai vyksta. Įvairios šalys skrydžius vykdo, mes galime padėti, bet pirmiausia jie turi mus informuoti, kad tikrai tokių ketinimų turi“, – žurnalistams trečiadienį kalbėjo Gabrielius Landsbergis.

Kaip teigia Lietuvos diplomatijos vadovas, kol kas evakuoti visi, kurie kreipėsi pagalbos.

Praėjusį šeštadienį Šiaulių oro uoste nusileido lėktuvas su evakuotais 18 lietuvių. Dar anksčiau su Ukrainos organizuojamu skrydžiu iš Libano sostinės į Lenkiją, Žešuvą, evakuoti devyni Lietuvos piliečiai.

„Aš labai džiaugiuosi ir esu dėkingas ir Ukrainai, ir kitiems mūsų partneriams, (...) taip pat ir krašto apsaugos tarnyboms, kurios padėjo išgelbėti, ištraukti žmones, kurie, matydami akivaizdų pavojų, nusprendė iš ten ištrūkti. Ne visi yra pasirengę tą padaryti“, – sakė G. Landsbergis

„Mes raginame išvykti, ko gero, jau metus. Deja, tol, kol atrodo, kartais, šoviniai aplinkui nezvimbia, žmonės nebūtinai nusprendžia, kad metas išvykti ir apsprendžia išvykti tiktai tuomet, kai yra visiškai jau mirtinas pavojus“, – pastebėjo jis.

Evakuacijos iš Libano prasidėjo Izraelio kariuomenei praėjusią savaitę paskelbus, o vėliau ir pradėjus antžeminius puolimus Libano pietuose esančiuose kaimuose.

Spalio 8-ąją minimos pirmosios metinės, kai Libano kovotojų grupuotė „Hezbollah“ pradėjo apsišaudymus pasienyje su Izraeliu, siekdama paremti savo palestiniečių sąjungininkę „Hamas“, kuri ankstesnę dieną užpuolė Izraelio pietines bendruomenes ir taip sukėlė karą Gazos Ruože.

Pasak Izraelio pareigūnų, per pastaruosius metus „Hezbollah“ į Izraelį paleido apie 10 tūkst. raketų, iš kurių kai kurios pasiekė net centrinį komercinį centrą Tel Avivą.

Apie 60 tūkst. Izraelio gyvenviečių prie sienos su Libanu gyventojų paliko savo namus.

Praėjusį mėnesį Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) paskelbė, jog šalies šiaurinės dalies gyventojų grąžinimas namo yra vienas iš karo tikslų.

Po šio pranešimo Izraelio kariuomenė rugsėjo 17 dieną pradėjo smūgių bangą prieš „Hezbollah“ pozicijas, sunaikindama grupuotės vadavietes ir ginklų sandėlius Libano pietuose ir Beirute.

Pasak Libano pareigūnų, per šiuos smūgius žuvo maždaug 1 tūkst. 110 žmonių, o daugiau kaip milijonas buvo priversti palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas