Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 25

G.Landsbergis: panašu, kad R.Protasevičius galėjo būti kankintas

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad esama rimtų nuogąstavimų dėl nutupdžius lėktuvą, skridusį iš Atėnų į Vilnių, sulaikyto nepriklausomo baltarusių žurnalisto Romano Protasevičiaus sveikatos būklės, baiminamasi, kaip su juo elgiamasi. Iš vakar paskelbto video įrašo G.Landsbergiui panašu, kad R.Protasevičius gali būti kankinamas. Apie taip pat sulaikytą Sofiją Sapegą daugiau informacijos neturima.
Romanas Protasevičius
Romanas Protasevičius / Sviatlanos Cichanouskajos štabo nuotr.

G.Landsbergis antradienį Seime žurnalistams sakė, kad pirmadienį susisiekė su R.Protasevičiaus tėvais.

„Tam tikri nuogąstavimai dėl jo sveikatos būklės yra realūs ir tikri. Aišku, yra didelė baimė ir dėl to, kaip su juo yra elgiamasi. Panašu, bent jau sprendžiant iš to vaizdo, kurį mes matėme paskelbtą, kad gali jis buvo kankintas. Buvo aišku, kad jis buvo verčiamas, priverstas kalbėti, tas frazes pasakyti. Ir, aišku, tai yra nesuvokiamo lygio žiaurumas“, – vakar išplatintą vaizdo įrašą, kuriame R.Protasevičius kalbėjo apie savo būseną, komentavo užsienio reikalų ministras.

Apie tai, kad R.Protasevičius galėjo būti kankintas, G.Landsbergis sakė sprendžiantis iš vizualios medžiagos.

„To patvirtinimo neturime. Mūsų ambasados atstovams nepavyko gauti taip pat daugiau informacijos. Tai viskas, ką mes žinome, tai žinome tik iš viešų šaltinių ir iš bendravimo su jo artimaisiais“, – nurodė jis.

Artimieji kontaktą su R.Protasevičiumi, anot G.Landsbergio, palaiko per žurnalisto advokatą. Jis esą geba gauti tam tikrą informaciją, bet susitikti su žurnalistu bent jau vakar jam nepavyko.

Daugiau informacijos apie taip pat sulaikytą baltarusių žurnalisto draugę Rusijos pilietę S.Sapegą G.Landsbergis neturėjo.

„Tik tai, kas viešojoje erdvėje buvo pasakyta“, – sakė jis.

Seimas antradienį ketina priimti rezoliuciją dėl Baltarusijos veiksmų Minske priverstinai nutupdant „Ryanair“ lėktuvą.

Pasak G.Landsbergio, iš esmės ketinama patvirtinti tai, kas jau tapo Lietuvos pozicija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Paklaustas, ar Lietuva svarsto nutraukti ekonominius santykius su Baltarusija ir ar tai būtų skausminga mūsų šaliai, užsienio reikalų ministras sakė norintis aiškiai pabrėžti, jog nutraukdami ekonominius santykius iš esmės turėtume įvesti sankcijas bendrovėms, kurios prekiauja tarp dviejų valstybių.

„Jos visos yra įvedamos tiktai Europos Sąjungos visų vadovų bendru vieningu sutarimu. Tai tokio žingsnio, kurį galėtų vienasmeniškai padaryti Lietuva, savarankiškai mes kol kas neturime tokios galimybės.

Tiek ir šios dienos rezoliucijoje, tiek ir vakar Lietuvos pozicijoje mes pasisakome už ketvirto sankcijų paketo skubų priėmimą. Dėl to, kad žinome, kad jis ilgai buvo derintas, ir pradėti diskutuoti apie penktąjį sankcijų paketą, kuris galėtų apimti ir tam tikrus sektorius. Pavyzdžiui, naftos produktų sektorių, kur yra didelė prekyba su visa Europos Sąjunga“, – teigė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas