Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 04

G.Landsbergis: po Rusijos pralaimėjimo reikės keisti tarptautinių organizacijų veiklą

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad dabar svarbiausia – visomis išgalėmis padėti Ukrainai laimėti karą prieš Rusiją. Po Rusijos pralaimėjimo, tviteryje rašo ministras, privalės keistis dabartinė daugiašalių regioninių ir pasaulinių organizacijų saugumo architektūra.
Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio komentaras po susitikimo su Prezidentu
Gabrielius Landsbergis / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

„Kodėl nesiunčiame Ukrainai visų priemonių, reikalingų karui užbaigti? Kodėl diskusijose dėl Ukrainos narystės NATO vengiame konkretumo? Todėl, kad vis dar gajus įsitikinimas, jog po karo galėsime grįžti prie įprastos veiklos, tarsi vasario 24-oji būtų tik nesklandumas.

Taktika palikti Rusiją nenugalėtą ir pasirengusią būsimoms partnerystėms yra toksiška. Ji skatina raginimus baigti karą derybomis, užuot jį užbaigus Ukrainos pergale. Kai kas net siūlo Ukrainos teritorines nuolaidas užpuolikams kaip dovaną.

Taip taisyklėmis grindžiama tarptautinė tvarka neveikia. Rusija neturėtų gauti kvietimo į „taikos“ derybas kaip atlygio už tai, kad vėl ir vėl brutaliai įsiveržia, okupuoja ir žudo savo kaimynus.

Rusijos veiksmų normalizavimas yra iš esmės neteisingas. Taip pat klaidingas įsitikinimas, kad dabartinė daugiašalių regioninių ir pasaulinių organizacijų saugumo architektūra turi būti išsaugota kaip „geriausia, ką turime“, – sekmadienio vakarą tviteryje rašė ministras.

Anot G.Landsbergio, tarptautinės organizacijos nesugebėjo užkirsti kelio nuo Antrojo pasaulinio karo Europoje neregėto masto konfliktams.

Neturėtume atmesti galimybės, kad kai kurios organizacijos išnyks, o naujos susikurs.

„Reikia keisti bent jau šių organizacijų veiklą. Tačiau neturėtume atmesti galimybės, kad kai kurios organizacijos išnyks, o naujos susikurs.

Ankstesnių konfliktų Europoje metu, pasibaigus kovoms, saugumo architektūra buvo permąstyta, atsirado naujų struktūrų. Pavyzdžiui, Jungtinės Tautos atsirado po klaidų, padarytų Tautų lygos laikais.

Pirmiausia Rusijai reikia patirti pralaimėjimą mūšio lauke. Tam Ukrainai reikia visos mūsų pagalbos. Visų ginklų, visos pagalbos, kurią galime suteikti. Priešingu atveju Rusija ir toliau bandys perkurti žemyną pagal savo imperialistinę pasaulio viziją.

Europa suinteresuota atremti ir nugalėti užpuoliką. Po Rusijos pralaimėjimo reikia sukurti naują sistemą, pasinaudojant ankstesnių klaidų pamokomis.

Pasikliovimas ekonominiais mainais kaip abipusio užtikrinimo principu, desekuritizacija, agresoriams suteikta veto teisė saugumo klausimais – tai tik keletas klaidingų koncepcijų, kurios neužtikrino žemyno saugumo.

Mūsų strategija turi būti permąstyta ir atspindėta naujoje saugumo architektūroje, kuri užtikrintų žemyno saugumą ateinantiems dešimtmečiams. Ir šią naują sistemą turėtume pradėti kurti kartu su Ukraina, o ne su Putino Rusija“, – tviteryje rašė G.Landsbergis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas