Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G.Landsbergis ragina NATO sutarti dėl ilgalaikės paramos Ukrainai, jos kelio į Aljansą

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį paragino NATO sutarti dėl ilgalaikės paramos Rusijos invazijai besipriešinančiai Ukrainai, jos kelio į Aljansą.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos diplomatijos vadovas Briuselyje dalyvauja NATO užsienio reikalų ministrų susitikime.

„Aljanse pirmiausiai turime sutarti dėl ilgalaikės paramos Ukrainai, jos kelio į NATO, ir dėl Rusijos sulaikymo strategijos" – susitikime sakė G.Landsbergis, cituojamas ministerijos pranešime.

NATO ministrai aptarė pasirengimą liepą vyksiančiam viršūnių susitikimui Vašingtone, būdus aiškiau instituciniu lygmeniu apibrėžti paramos Ukrainai koordinavimą, Rusijos keliamą grėsmę, Pietų kaimynystės iššūkius ir bendradarbiavimą su Indijos ir Ramiojo vandenynų regionu.

Ketvirtadienį Briuselyje vyks NATO ir Ukrainos tarybos posėdis, jo metu Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pristatys būtiniausius gynybinius poreikius.

„Susitikimo Vašingtone atmosferą lems ne tik mūsų ketinimai ar tai, kaip apie juos komunikuosime, bet ir tai, kas tuo metu vyks fronte, kas bus sutarta dėl Ukrainos narystės ES derybų pradžios bei kiti veiksniai" – sakė G.Landsbergis.

NATO ministrai trečiadienį aptarė pasiūlymą kurti 100 mlrd. eurų penkerių metų fondą Ukrainai remti.

Šiuo metu siūloma, kad 32 NATO šalys į fondą mokėtų įnašus pagal savo ekonomikos dydį, tačiau kai kurios Vakarų šalys iniciatyvą kol kas vertina skeptiškai.

Lietuvos, Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai Briuselyje taip pat susitiko su Vokietijos kolege Annalena Baerbock. Ministrai aptarė gynybos ir atgrasymo stiprinimą rytiniame NATO sparne bei pasirengimą viršūnių susitikimui Vašingtone.

Ukraina tikisi pakvietimo į NATO per šiemet vyksiantį NATO viršūnių susitikimą Vašingtone, tačiau greičiausiai jo nesulauks.

NATO pernai pareiškė, kad Ukraina taps Aljanso nare, kai įvykdys reikiamas sąlygas ir dėl to sutars šalys narės.

Ministras G.Landsbergis Briuselyje taip pat dalyvaus Šiaurės ir Baltijos šalių (NB8) užsienio reikalų ministrų susitikime ir NATO 75-ųjų įkūrimo metinių ceremonijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas