Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 30 /17:34

G. Landsbergis su Vokietijos kolege Berlyne aptarė ES iššūkius, dvišalį bendradarbiavimą

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pirmadienį Berlyne su Vokietijos diplomatijos vadove Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) aptarė Europos Sąjungai (ES) kylančius iššūkius, taip pat dvišalį Lietuvos ir Vokietijos bendradarbiavimą.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Vokietijos bei asmeninis ministrės ryžtas stiprinti Lietuvos ir regiono saugumą yra įkvepiančios lyderystės pavyzdys. Jos pažadas, kad Marijampolės niekada neištiks Mariupolio likimas tapo impulsu steigti Vokietijos brigadą Lietuvoje“, – pirmadienį ministerijos išplatintame pranešime sakė G. Landsbergis.

Diplomatijos vadovas Vokietijos kolegei taip pat pristatė Lietuvos santykių su Vokietija strategines gaires.

„Šios gairės brėžia naują mūsų dvišalio bendradarbiavimo kryptį. Lietuvoje kuriasi nauji Vokietijos verslai ir vis daugėja mūsų strateginę partnerystę liudijančių ženklų“, – jis.

Ministrai taip pat aptarė Rusijos karo prieš Ukrainą pasekmes Europos saugumui.

„Ukrainai suteiktos NATO 5-ojo straipsnio garantijos būtų aiškiausia, agresorių atgrasanti žinia“, – sakė G. Landsbergis.

Tai buvo penktasis dvišalis A. Baerbock ir G. Landsbergio susitikimas. Vokietija yra viena pagrindinių prekybos partnerių ir didžiausia investuotoja Lietuvoje.

Abiejų šalių ministrai taip pat dalyvavo konferencijos „Courage builds future“ metu vyksiančioje diskusijoje. Joje aptarti tokie Bendrijos iššūkiai, kaip Rusijos karas prieš Ukrainą, artėjantys JAV prezidento rinkimai, agresyvėjanti Kinijos užsienio ir ekonominė politika.

Konferencijoje dalyvavo apie 1 tūkst. Vokietijos Bundestago narių, Vokietijos federalinės vyriausybės, spaudos, verslo ir nevyriausybinių organizacijų (NVO) atstovų.

Lietuva ir Vokietija gynybos srityje aktyviai bendradarbiauja nuo 2017 metų, kai Vokietija ėmėsi vadovauti Lietuvoje dislokuotam NATO batalionui. Lietuva iš Vokietijos pirko daug karinės įrangos.

Pernai Berlynas įsipareigojo Lietuvoje iki 2027 metų nuolat dislokuoti karių brigadą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas