Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 21

G.Landsbergis: turime ruoštis tam, kad Ukrainoje nesustabdyta Rusija tęs kovą

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ragina ruoštis scenarijui, kad Ukrainoje nesustabdyta Rusija tęs kovą prieš NATO šalis ir pabrėžia, kad Lietuvai reikia jau dabar imtis strateginių sprendimų savo saugumui stiprinti.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Mes turime nepamiršti, kad ukrainiečių kova yra kova už mus ir kad geografiškai esame arčiausiai karo, istoriškai esame patyrę tų pačių jėgų okupaciją. Ir jeigu istorija mus ko nors moko – ir net ne okupacijos istorija, bet ir paskutinių laikų istorija, tai nesustabdyta Rusija dabar savo kovą tęs“, – žurnalistams Seime sakė G.Landsbergis.

„Aš matau, kad jos nepavyksta sustabdyti“, – pridūrė jis.

Ministro teigimu, gali ateiti laikas konstatuoti, kad „mūsų dvi kaimynės ne tik, kad nenugalėtos, bet turi galimybę atsistatyti ir tęsti savo kovą toliau ir klausimas, kas bus kitas taikinys“.

G.Landsbergis ragino nepasiduoti apatijai galvojant, jog mus apgins penktasis NATO straipsnis ir ragino galvoti apie strateginius pokyčius gynyboje bei pabrėžė, kad ir stringanti mokesčių pertvarka yra susijusi su Lietuvos nacionaliniu saugumu.

Jis pripažino, kad Lietuva, didindama išlaidas gynyboje, yra pasistūmėjusi „taktiniuose žingsniuose“, tačiau tvirtino, kad šios išlaidos atliepia prieš metus buvusią situaciją, kuri, jo teigimu, atrodė optimistiškiau.

„Pirma mes turime susitarti, ar mes grėsmę matome taip pat. Ar mes suprantame, kad Lietuvai potencialiai kyla egzistencinės grėsmės, kurias spręsti reikia nebe taktiniais žingsniais, o strateginiais žingsniais, kurie turi iš esmės keisti mūsų saugumo situaciją ir mūsų turimus instrumentus“, – kalbėjo jis.

„Jeigu mes matytume, kad situacija ten ne gerėja, o sukasi kita linkme, kad Vakarų parama kaip jau dabar atrodo, mažėja, ir Ukrainai kyla realios labai sudėtingos egzistencinės dilemos, kokį tai atgarsį tai turi mums ir mūsų saugumui ir ar nėra metas dabar visiems labai rimtai atsakyti į klausimą, ką mes su tuo darome?“ – kalbėjo jis.

G.Landsbergis teigė, jog karą Ukrainoje pradėjusi su 200 tūkst. karių šiuo metu Rusija jų turi „mažiausiai du kartus daugiau“, o jų kariuomenės reforma realiai vykdoma ir „yra nukreipta prieš NATO, yra nukreipta prieš mus“.

Ukraina nuolat reikalauja didesnės karinės pagalbos iš savo sąjungininkių Vakaruose, tačiau birželį pradėjusi kontrpuolimą prieš įsitvirtinusių Rusijos pajėgų pozicijas, padarė tik nedidelę pažangą.

Sekmadienį Ukrainos kariuomenė pareiškė atstūmusi rusus 3–8 kilometrus nuo Dnipro upės krantų, o tai būtų pirmas reikšmingas ukrainiečių pajėgų pasistūmėjimas per kelis mėnesius. Vis dėlto ekspertai teigia, jog jį gali būti sunku paversti tikru proveržiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas