Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 20

G.Nausėda įvertino A.Valinsko žodžius apie tokių politikų kaip V.Tomaševskis šaudymą: „Nebūkime kaip ta varlė puode“

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, paklaustas apie televizijos prodiuserio ir laidų vedėjo Arūno Valinsko pasakytus žodžius, kad tokius politikus kaip Valdemaras Tomaševskis reikėtų šaudyti, sakė, kad jie kenkia viskam – ir Lietuvos visuomenei, ir Lietuvos bei Lenkijos santykiams. Taip prezidentas pareiškė žurnalistams po apsilankymo Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC). Premjeras Saulius Skvernelis taip pat griežtai pasmerkė neapykantos kalbą.
Arūnas Valinskas ir Valdemaras Tomaševskis
Arūnas Valinskas ir Valdemaras Tomaševskis / 15min nuotr.

A.Valinskas delfi.lt laidoje praėjusią savaitę pareiškė, kad tokius politikus kaip Lietuvos lenkų rinkimų sąjungos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis Valdemaras Tomaševskis reikėtų šaudyti. Vėliau buvęs Seimo pirmininkas teigė, kad tai tebuvęs pokštas, nes jis dažnai naudojęs tokį frazeologizmą, bet už savo žodžius neatsiprašė.

V.Tomaševskis kreipėsi į teisėsaugą, Generalinė prokuratūra pranešė pradėjusi tyrimą.

Plačiau skaitykite čia: A.Valinsko žodžiai apie tokių kaip V.Tomaševskis šaudymą sukėlė skandalą: pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Ragino netoleruoti patyčių kultūros

G.Nausėda įsitikinęs, kad iki tokių pareiškimų viešumoje buvo eita „nuosekliai, po truputį“: „Toleruodami, leisdami tą patyčių kultūrą, kuri dabar jau iškerojo iki tiek, kad atskiri asmenys sau leidžia tokio pobūdžio pareiškimus. Aš kreipiuosi į visus gerus žmones Lietuvoje. Sakoma, kad blogi dalykai padaromi tuomet, kai geri žmonės yra abejingi. Nebūkite abejingi, duokite atkirtį šitiems žmonėms, kurie prarado bet kokį saiką, padorumą ir žmogiškumą.

Šiandien mes kalbame gal apie konkretų užsipuolimo objektą, galbūt kažkas kikena, kad ne jį tai liečia, tas žmogus galbūt kažkoks keistais ryšiais susijęs, galbūt gerai jam čia užvažiavo. Galbūt rytoj mes pradėsim kalbėt, kad reikia pagrasinti ir jo šeimai. Kur mes nusirisime ir kur mes einame?“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Prezidentas paragino nebūti kaip varlei puode, kuri galvojo, kad nieko blogo nenutiko, o temperatūra puode vis kilo, kol galiausiai varlė išvirė: „Todėl nebūkime kaip ta varlė šiltame, kaitinamame puode, kuri galvoja, kad ai, čia nieko tokio ypatingo neatsitiko, o to puodo temperatūra vis kyla, kyla ir galiausiai ta varlė išvirs pati savo nesantaikos ir neapykantos sriuboje.“

Atsiribojo su šeima ir Vyriausybe

Į A.Valinsko žodžius sureagavo ir premjeras Saulius Skvernelis, tą padaręs savo paskyroje feisbuke. „Negaliu tiesiog nutylėti dėl pareiškimo, kuris nuskambėjo iš vieno patyrusio ir aktyvaus visuomeninio atstovo lūpų.

Šis pareiškimas sukrėtė ir šokiravo, o tarptautinėje erdvėje yra pasitinkamas su didžiule nuostaba ir klausimais: kodėl tai buvo pasakyta, kaip tiksliai buvo pasakyta, ką tai reiškia? Ką tai sako visų pirma ne tiek apie pareiškimo autorių, kiek apie šiuolaikinę Lietuvą, kurią norime matyti kaip vakarietišką, atvirą visiems ir tolerantišką. Ką pagaliau tai sako apie kiekvieną iš mūsų?“ – rašo premjeras.

Jis teigė norįs griežtai pasisakyti dėl nesantaikos kurstymo.

„Negalime intelektu, ironija, sarkazmu ar kitais būdais pridenginėti pagiežos ir neapykantos. Mums nereikia proginės ar selektyvios tolerancijos. Tokios, kai vieną dieną minime dešimties tūkstančių nekaltų aukų atminimą, kai savo vaikams, šimtams ir tūkstančiams žiūrovų bei sekėjų sakome, kad totalitarinių režimų, skatinusių neapykantą, nusikaltimai yra siaubingi ir negali būti pamiršti – o jau kitą dieną į eterį išleidžiame frazę apie tai, kad kažką reikėtų šaudyti...

Kiek galime, žiūrėdami į akis kitataučiui, kitaminčiui ar netgi savo kaimynui, po kiekvieno tokio pasisakymo, ieškoti pateisinimų tam, kas neturi pateisinimo? Kas vis išlenda, o kažkam atrodo dar ir juokinga?“ – rašė S.Skvernelis.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Jis pareiškė, kad tiek pats asmeniškai, tiek jo šeima, Vyriausybė atsiriboja nuo tokių žodžių. O tiek Lietuvos lenkams, tiek Lenkijai jis teigė tenorįs pakartoti, kad toks pareiškimai visiškai neatspindi nei Vyriausybės, nei visuomenės požiūrio.

Įrašas buvo pakoreguotas

Laidos įraše A.Valinsko žodžių „Tomaševskis yra absoliutus kolorado vabalas, kuris gaudamas finansavimą savo partijai iš Lietuvos valstybės biudžeto jis yra antivalstybininkas. Tokius reikėtų šaudyt šiaip jau. Po vieną į metus. Pradėt nuo jo“ neliko, tačiau internete paplito perfilmuoti šio interviu įrašai.

Portalas teigia interviu patrumpinęs dėl to, kad tas sakinys neatitinka portalo „etikos standartų ir redakcijos politikos“.

Į tokį A.Valinsko pasisakymą sureagavo Lenkijos Seimo vicepirmininkas, atsiuntęs laišką Viktorui Pranckiečiui, taip pat Lenkijos ambasada Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas