Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 11 /18:11

G.Nausėda: Lietuva perduos Ukrainai zenitines patrankas

Prezidentas Gitanas Nausėda, trečiadienį Ukrainoje, Lvive, susitikinęs su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, pareiškė, kad Lietuva perduos Ukrainai oro gynybos sistemų, skelbia Ukrainos naujienų agentūra „Unian“. Prezidentūros pranešime teigiama, kad artimiausiu metu Ukrainą pasieks artimojo nuotolio zenitinės patrankos L70 ir amunicija.
Gitanas Nausėda, Andrzejus Duda (viduryje) ir Volodymyras Zelenskis
Gitanas Nausėda, Andrzejus Duda (viduryje) ir Volodymyras Zelenskis / Prezidento kanceliarijos nuotr.

Lietuva parengė dar vieną karinės pagalbos Ukrainai paketą, sakė Lietuvos prezidentas G.Nausėda Lvive per spaudos konferenciją, kuri surengta po susitikimo su V.Zelenskiu ir Lenkijos prezidenti Andrzejumi Duda.

„Perduodame oro gynybos sistemas ir zenitinės įrangos, kuri turėtų padėti jums kovoti“, – cituoja „Unian“ G.Nausėdą.

Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda Lvive
Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr./Gitanas Nausėda Lvive

Atskirai G.Nausėda pabrėžė, kad „šiandien Lvove, Liublino trikampio aukščiausiojo lygio susitikime, dar kartą patvirtinome savo tvirtą įsipareigojimą nugalėti agresorių“: „Mes liekame kartu! Lietuva ir Lenkija ir toliau teiks karinę pagalbą Ukrainai“.

Po susitikimo su A.Duda ir G.Nausėda V.Zelenskis dėkojo šalims už pagalbą.

„Galiu pasakyti svarbų žodį mūsų gynybai, mūsų bendrai gynybai – tiek Ukrainos, tiek visos Europos. Šis žodis yra tankai. Sveikinu šį sprendimą – kurį priėmė Lenkija, kurį priėmė Andrzejus ir Lenkijos vyriausybė. Dėkoju Lietuvai... už sprendimą perduoti Ukrainai priešlėktuvines sistemas, kurios sustiprins mūsų energetikos sistemos apsaugą, ypač nuo dronų atakų“, – sakė V.Zelenskis.

Ką gali perduoti Lietuva?

G.Nausėda nedetalizavo, kokias sistemas Lietuva galėtų perduoti. Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas trečiadienį 15min prezidento pažado nekomentavo.

Vėliau išplatintame pranešime teigiama, kad G.Nausėda V.Zelenskį susitikime patikino, kad jau artimiausiu metu Ukrainą pasieks artimojo nuotolio zenitinės patrankos L70 ir amunicija.

Lietuvos kariuomenės nuotr./Zenitinė patranka L70
Lietuvos kariuomenės nuotr./Zenitinė patranka L70

Jis taip pat informavo apie Lietuvos Valstybės gynimo tarybos sprendimus tęsti karinės paramos teikimą Ukrainai, pasitelkiant Lietuvos gynybos pramonės įmones. Taip pat bus finansiškai prisidedama prie tarptautinių iniciatyvų ir fondų, skirtų ginkluotės pirkimui Ukrainai. Tam Krašto apsaugos ministerijos biudžete taip pat jau yra numatyta 40 mln. eurų.

Lietuva taip pat toliau prisidės padedant apmokyti Ukrainos karius bei atkuriant ir remontuojant karinę Ukrainos techniką.

G. Nausėda pabrėžė, jog 95 proc. Lietuvos gyventojų pasisako už humanitarinę pagalbą, 70 proc. jų aukojo Ukrainai pinigų ir daiktų.

„Lietuvos valstybė per 2022 metus Ukrainai suteikė paramos už 660 mln. eurų, iš jų už 240 mln. – karinės pagalbos. Lietuva tęs šią pagalbą iki pergalės“, – sakė prezidentas.

Jis sakė, jog didžiuojasi ir Ukrainą remiančiais Lietuvos gyventojais, organizacijomis, valstybiniu sektoriumi, kurie imasi paramos iniciatyvų, skiria, pavyzdžiui, didelės galios generatorius.

V.Zelenskis prašė NASAMS

Ukrainos prezidentas V.Zelenskis gruodį G.Nausėdos viešai paprašė, kad Lietuva perduotų jo šaliai NASAMS ir „Stinger“ oro gynybos sistemas.

Tokį prašymą V.Zelenskis pateikė, kreipdamasis į Latvijoje susirinkusius Šiaurės Europos šalių lyderius.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Trumpo nuotolio oro gynybos sistema NASAMS
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Trumpo nuotolio oro gynybos sistema NASAMS

„Pone Lietuvos Prezidente! Gіtanai, mano drauge! Dėkoju Jums už tai, kad Lietuva tapo viena pirmųjų šalių, kuri mums padėjo. Dar prieš prasidedant plataus masto invazijai, kai jau ruošėmės gynybai, jūs mums padėjote. Aš jums už tai dėkoju!“, – savo kreipimąsi pradėjo V.Zelenskis.

„Ir prašau jūsų tęsti mūsų bendradarbiavimą ir kitais metais. Mums reikia ir NASAMS, kaip žinote, ir „Stingerių", kuriuos galime gauti, jei jūsų sprendimas bus priimtas“, – pridūrė jis.

NASAMS yra vidutinio nuotolio oro gynybos sistema, ir Ukrainos prašymas perduoti ją sukėlė daug diskusijų Lietuvoje. Lietuvos valdžios atstovai kol kas susilaiko nuo jos perdavimo, sakydami, kad pernelyg nenori susilpninti Lietuvos gynybos pajėgumų.

Norvegų ir amerikiečių vystoma sistema NASAMS svarbi apsaugoti tokius objektus kaip Šiaulių oro uostas. Lietuvos politinėje ir karinėje vadovybėje vyrauja nuomonė, kad sistemas būtų galima perduoti tik užsitikrinus, kuo jas pakeisti. Ginkluotės perdavimą Ukrainoje yra svarsčiusi prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pratybos „Geležinis vilkas“
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pratybos „Geležinis vilkas“

„Stinger" yra nešiojama artimojo nuotolio tipo raketa, kuri gali sunaikinti taikinį 5 km atstumu ir 3,5 km aukštyje. Lietuva jau yra perdavusi tokios ginkluotės Ukrainai, ukrainiečiai ja pasinaudodami yra numušę rusų orlaivių.

Lenkija pažadėjo tankų

Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos valstybių vadovų pasirašytoje deklaracijoje numatyta, kad šalys tęs trišales konsultacijas siekiant sustiprinti Ukrainos saugumą.

Lenkijos prezidentas A.Duda paskelbė, kad Lenkija yra pasirengusi atsiųsti Ukrainai tankų „Leopard“, kurių paprašė Kyjivas.

Varšuva nori pristatyti tankus „tarptautinės koalicijos rėmuose“, sakė Lenkijos vadovas po susitikimo su Ukrainos ir Lietuvos kolegomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas