Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 05 23 /22:04

G.Nausėda: Lietuva siūlys „labai rimtas“ sankcijas Baltarusijai, skrydžių ribojimą

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda paskelbė siūlysiantis Europos Sąjungai (ES) įvesti griežtas sankcijas Baltarusijai ir apriboti šios šalies avialinijų skrydžius ES ir NATO šalyse. Tokios priemonės siūlomos reaguojant į Baltarusijos žurnalisto Romano Protasevičiaus sulaikymą Minske, kai čia buvo nutupdytas lėktuvas, kuriuo jis skrido iš Atėnų į Vilnių. G.Nausėda Baltarusijos režimo veiksmus įvertino kaip valstybinio terorizmo aktą ir žmogaus pagrobimą pasinaudojant karinę jėgą.

„Reikia labai konkrečių priemonių ir, svarbiausia, tokių priemonių, kurios padėtų pakeisti Baltarusijos režimo elgesį, nes priešingu atveju tiesiog reikės konstatuoti, kad turime pašonėje itin grėsmingą kaimyną, kuris nepaiso jokių tarptautinių jau net ne tik teisės, bet ir moralinių normų, žmogiškumo normų ir su tuo mes taikstytis negalime“, – spaudos konferencijoje sekmadienio vakarą sakė prezidentas.

Iš Graikijos į Lietuvą skridusiam „Ryanair“ lėktuvui Baltarusijos tarnybos sekmadienį nurodė nusileisti Minske.

Tai padarius teisėsauga sulaikė lėktuvu skridusį 26 metų žurnalistą, aktyvistą R.Protasevičių.

Vakarai pasmerkė Minsko veiksmus ir paragino paleisti žurnalistą.

Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio žiniomis, skrydyje iš Minsko į Vilnių nebuvo dviejų Baltarusijos ir keturių Rusijos piliečių, skridusių iš Atėnų.

„Tai informacija, kurią dabar turime, bet ją patvirtinti galėsime kai lėktuvas nusileis“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

G.Nausėdos teigimu, aišku, kad lėktuve nėra R.Protasevičiaus ir jo draugės.

Siekia įbauginti

G.Nausėdos teigimu, taikydamas represijas, režimas siekia įbauginti Baltarusijos opoziciją, pilietinę visuomenę.

Anot prezidento, Lietuva gali inicijuoti draudimą Baltarusijos avialinijų „Belavia“ lėktuvams leistis ES ir NATO šalių oro uostuose.

15min nuotr./„Belavia“ lėktuvas, atskraidinęs keleivius iš Vilniaus į Minską
15min nuotr./„Belavia“ lėktuvas, atskraidinęs keleivius iš Vilniaus į Minską

„Kreipėmės su reikalavimu paleisti R.Protasevičių. Antra, jeigu tai nebus padaryta, kalbėsime apie labai rimtas sankcijas, kurios yra ir ES dispozicijoje.

Tačiau yra ir kitų sankcijų arba priemonių, kurios galėtų būti pritaikytos režimui, įskaitant tai, kad Baltarusijos oro erdvė būtų pripažinta nesaugia civilinei aviacijai erdve, įskaitant tai, kad „Belavia“ lėktuvai netektų teisės leistis ES ir NATO oro uostuose“, – sakė G.Nausėda.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gitanas Nausėda ES viršūnių susitikime
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gitanas Nausėda ES viršūnių susitikime

G.Landsbergis sakė, kad apie galimas sankcijas Baltarusijai kalbėjosi su vyriausiuoju ES užsienio reikalų įgaliotiniu Josepu Borrelliu.

„Mano prašymas jam šiandien iš karto užtvirtinti vieną poziciją – Lietuva mano, kad Baltarusijos oro erdvė yra nebesaugi ir ja neturėtų vykti jokie komerciniai skrydžiai. Tikiuosi, kad būsiu išgirstas“, – nurodė užsienio reikalų ministras.

G.Nausėdos teigimu, taip pat reikalingas išsamus tyrimas Tarptautinėje civilinės aviacijos organizacijoje, kuris atsakytų į klausimus, kas atsitiko, kad „vidury baltos dienos buvo įvykdytas valstybinio terorizmo aktas“, bei ką reikia padaryti, jog tokie veiksmai nesikartotų ateityje.

Paklaustas apie kitas sankcijas, kurios galėtų būti pritaikytos Baltarusijos atžvilgiu ES ir nacionaliniu lygiu, G.Nausėda sakė nenorintis užbėgti už akių rytdienos diskusijai Europos Vadovų Taryboje.

Valstybės inicijuotas teroristinis aktas

G.Landsbergio teigimu, tokios situacijos, kokia susiklostė šiandien su lėktuvu, skridusiu iš Atėnų į Vilnių, neatsimena nė vienas.

„Kitaip nepavadinsi, tai yra teroristinis aktas. Valstybės inicijuotas teroristinis aktas prieš tarptautinę bendruomenę“, – sakė užsienio reikalų ministras.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

Pasak G.Landsbergio, ypatingai gaila R.Protasevičiaus, kuris buvo sulaikytas Minske.

Jis minėjo, kad, liudininkų pasakojimais, Baltarusijos žurnalistas buvo išlydėtas ir oro uosto laukimo salės dviejų civiliais rūbais vilkinčių asmenų. Tikėtina, saugumo darbuotojų.

„O režimui galime pasakyti tiktai tiek: atsakas bus ir jis bus griežtas“, – nurodė jis.

G.Landsbergis informavo, kad kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo lėktuvo užgrobimo, kurį įvykdė Baltarusijos režimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas