Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 15

G. Nausėda: Lietuva sveikintų Vokietijos sprendimą paspartinti brigados dislokavimą

Prezidentas Gitanas Nausėda sako su Vokietijos vadovu šią savaitę aptaręs Lietuvos siekį paankstinti vokiečių brigados dislokavimą šalyje, kad ji atsirastų iki 2026-ųjų pabaigos, ir sveikintų, jei Berlynas rastų tokią galimybę.
Pratybų akimirka
Pratybų akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Taip, aš iš tikrųjų kalbėjau su Vokietijos prezidentu prieš porą dienų įvykusio mano vizito metu apie tai, kad būtų gerai kiek įmanoma šį procesą pagreitinti, sutrumpinti. Laikas nėra faktorius, veikiantis mūsų naudai“, – trečiadienį transliuotame interviu LNK televizijai sakė G. Nausėda.

„Kalbėjome apie 2027-uosius metus, bet aš pasakiau, kad Lietuva yra įsipareigojusi karinę infrastruktūrą sukurti iki 2026-ųjų pabaigos, ir jeigu Vokietijos pusė matytų galimybių dar labiau šį procesą paspartinti, mes tą, aišku, sveikintume“, – sakė jis.

G. Nausėda šį klausimą su Vokietijos kolega Franku-Walteriu Steinmeieriu (Franku Valteriu Šteinmejeriu) aptarė pirmadienį, viešėdamas Berlyne.

G. Nausėda taip pat akcentavo, kad nuo pat pernai jo su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu) patvirtinto komunikato dėl brigados siekė išlaikyti pagarbą partnerių sprendimams ir ši strategija pasiteisino.

„Mes tos dramos nedarėme. Iš pat pradžių, pasirašę komunikatą su Vokietijos kancleriu Scholzu, aš iš tikrųjų sakiau tik viena, kad kalbėkime gerbdami mūsų partnerį, kuris priima labai didelius įsipareigojimus mūsų atžvilgiu, priima labai atsakingai ir gera valia. Darykime savo namų darbus – mažiau šnekėkime, daugiau darykime. Ir šiandien mes matome, kad šita strategija duoda rezultatų – vokiečiai apsisprendė“, – tvirtino G. Nausėda.

Apie brigados dislokavimą Lietuvoje imta kalbėti po Rusijos invazijos į Ukrainą, siekiant sustiprinti regiono saugumą. Šalyje šiuo metu dislokuotas brigados priešakinis vadovavimo elementas.

Apie brigados dislokavimą Lietuvoje imta kalbėti po Rusijos invazijos į Ukrainą, siekiant sustiprinti regiono saugumą. Šalyje šiuo metu dislokuotas brigados priešakinis vadovavimo elementas.

Vokietijos gynybos ministerija praėjusią savaitę paskelbė, kad jos brigados branduolį Lietuvoje turėtų sudaryti tankų ir mechanizuotų pėstininkų batalionai. Trečiąjį manevro batalioną iš pradžių turėtų sudaryti Lietuvoje jau esanti vokiečių vadovaujama NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė.

Vilnius planuoja, kad didžioji karių dalis bus dislokuota 2026-aisiais, o brigados dislokacijos štabas į Lietuvą turėtų būti perkeltas 2024 metų paskutinį ketvirtį. Vokietija iš viso brigadoje Lietuvoje ketina dislokuoti apie 4 tūkst. karių.

Vokietija nuo 2017 metų taip pat vadovauja Lietuvoje dislokuotam NATO tarptautiniam sąjungininkų batalionui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas