Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 09

G.Nausėda mato galimybių svarstymams Seime dėl didesnės pranešėjų apsaugos

Prezidentas Gitanas Nausėda sako matantis galimybių Seime svarstyti klausimus dėl didesnės pranešėjų apsaugos.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Kaip įtvirtinti, kad šitas žmogus būtų saugus, kuris ėmėsi šitos funkcijos pranešėjo, tai tikrai yra galimas objektas pasvarstymui Seime“, – žurnalistams ketvirtadienį Prezidentūroje sakė šalies vadovas.

Taip jis kalbėjo po susitikimo su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, su kuria aptarė pavasario sesijos darbų programą.

Parlamento vadovė, komentuodama žurnalistų knygoje aprašytą pranešėjo istoriją, vasarį pareiškė, kad Seimo reakcija lems šio instituto ateitį. Tą ji pakartojo ir ketvirtadienį.

Vasarį išleistoje žurnalistų Dovydo Pancerovo ir Birutės Davidonytės knygoje „Pranešėjas ir Prezidentas“ pateikiamas aukštas pareigas Valstybės saugumo departamente (VSD) užėmusio pareigūno liudijimas, jog jis 2018 metų liepą iš departamento direktoriaus pavaduotojo Remigijaus Bridikio gavo kelis popieriaus lapus su daugybe pavardžių ir žodinį pavedimą „patikrinti vieno kandidato rinkiminę komandą ir galimų rėmėjų sąrašą“.

Žvalgyba savo ruožtu teigia, kad tikrinti buvo visų kandidatų į prezidentus komandos ir rinkiminiai štabai, žurnalistai savo knygoje cituoja minėtą pranešėją, kuris tvirtina, jog tikrintas buvo tik G.Nausėdos štabas ir galimi rėmėjai.

Apžvalgininkas ir politikos analitikas Marius Laurinavičius kovo pradžioje paviešino pranešėjo tapatybę, nurodydamas, kad tai – dabartinis sveikatos apsaugos ministro patarėjas Tomas Gailius.

„Šiuo konkrečiu atveju, na, ką – atsitiko, kaip atsitiko. Tikrai ne dėl mūsų juk kaltės pranešėjo asmenybė buvo paskelbta viešai“, – sakė G.Nausėda.

Nepaisant paviešintos pranešėjo tapatybės, prezidentas teigė nemanantis, kad instituto likimas „turėtų baigtis liūdnai“.

„Manau, kad kuo daugiau bus visuomeniškų, patriotiškų žmonių, kurie norės iškelti tam tikrus dalykus į viešumą, tuo bus geriau, tuo geriau mes tvarkysimės su tais iššūkiais, kurių tikrai dar pakankamai daug visuomenės gyvenime turime“, – kalbėjo šalies vadovas.

Savo ruožtu Seimo pirmininkė akcentavo, jog šio instituto likimas yra „valstybiškai svarbus“ klausimas.

„Veiksmų Seimas gali imtis pačių įvairiausių, iniciatyvų įvairiausių. Manau, tokių tikrai rasis pavasario sesijoje“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Konkrečiau galimų iniciatyvų ji nekomentavo. Parlamento vadovė taip pat ragino imtis solidžių diskusijų, emocijas paliekant nuošalyje.

Vis dėlto Seimo pirmininkė sakė apie tai su šalies vadovu nekalbėjusi: „Ne, šio klausimo mes šįryt neaptarinėjome.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi