Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G.Nausėda: meteorologiniai balionai su kontrabanda kelia grėsmę ir civilinei aviacijai

Meteorologiniai balionai su kontrabanda kelia grėsmę ir civilinei aviacijai, sako šalies vadovas Gitanas Nausėda.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Taip prezidentas kalbėjo pasieniečiams pastaraisiais mėnesiais fiksuojant daugiau nei įprastai į Lietuvą iš Baltarusijos įskrendančių tokių objektų.

Šeštadienio naktį meteorologinis balionas nukrito Vilniaus oro uosto aerodromo teritorijoje. Jis, įtariama, atskrido iš Baltarusijos ir gabeno kontrabandines cigaretes.

„Problema yra ne tik šiaip kontrabanda arba galimai kitas pavojingesnis krovinys, kuris ten gali būti padėtas. Bet problema yra ir mūsų civilinės aviacijos saugumas, nes vėjas gali atpūsti šituos objektus ir iki skraidymo zonos“, – interviu LRT pirmadienį sakė G.Nausėda.

„Ir tada nesinori net prognozuoti, kas galėtų atsitikti, jeigu lėktuvas užkliudytų tokį objektą“, – pridūrė jis.

Pasieniečiai sako tokius balionus teoriškai galintys numušti šiems priartėjus arčiau žemės, tačiau tam neturi įgaliojimų. Aukščiau skrendantys balionai – pareigūnams nepasiekiami, mat jie neturi reikalingos technikos nei tokiems objektams stebėti, nei juos numušti.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė žada teikti įstatymo pataisas, kurios suteiktų galimybę pasieniečiams numušti Lietuvos sieną oru neteisėtai kertančius oro balionus su kontrabanda.

Tuo metu tokius skrendančius objektus galinti pamatyti Lietuvos kariuomenė sako juos stebinti, tačiau jų sekimo nekomentuoja, argumentuodama informacijos jautrumu.

Ji taip pat pabrėžė, kad taikos metų tokių balionų numušimas būtų kraštutinis žingsnis.

G.Nausėda ragina institucijas tarpusavyje daugiau kalbėtis.

„Vieni nemato, kiti neturi ginklų, kiti turi ginklų, bet nemato – tai, žinote, neatrodo rimta, ir tai nėra tai, ką dabar turėtų jie aptarinėti viešai. Jie tai gali padaryti daug paprasčiau ir tada jau eiti į viešumą, siekiant paskelbti, ką jie nusprendė ir kaip jie ketina su šia problema tvarkytis“, – sakė šalies vadovas.

Per šį mėnesį pasieniečiai fiksavo 250 oro balionų su galimai kontrabanda. Rugpjūtį tokių atvejų buvo fiksuota 117. Pasieniečiai sako, kad augimas susijęs su palankiais orais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas