Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 31 /17:51

G.Nausėda ragina ministeriją nekvestionuoti planuojamo mokytojų streiko teisėtumo

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį paragino Švietimo ministeriją nekvestionuoti planuojamo mokytojų streiko teisėtumo ir pareiškė, jog yra pasirengęs tarpininkauti Vyriausybės ir profsąjungų derybose.
Gitanas Nausėda susitiko su Mateuszu Morawieckiu
Gitanas Nausėda susitiko su Mateuszu Morawieckiu / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Aš manau, kad reikia geranoriškai užmegzti dialogą, o ne eiti štai tokiu legalistiniu keliu ir mėginti kvestionuoti streiko teisėtumą“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė G.Nausėda.

„Jeigu mano įsitraukimas padėtų sušvelninti šitą konfliktą ir padėtų galbūt labiau pasitikėti abiem pusėm viena kita, aš visada pasirengęs“, – pridūrė prezidentas.

Anot jo, konfliktą sušvelninti galėtų diskusija, kur Prezidentūra atliktų moderatoriaus vaidmenį.

„Tačiau turbūt pirmiausia nesinorėtų patiems su savo pasiūlymais eiti ir siūlyti savo paslaugas, pirmiausia tai turėtų būti abiejų pusių noras“, – sakė G.Nausėda.

Mokytojų algos – „prioritetų klausimas“

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas ketvirtadienį sakė, kad ministerija ketina kreiptis į teisininkus dėl Andriaus Navicko vadovaujamos Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) planuojamo streiko teisėtumo.

LŠDPS praėjusią savaitę pranešė pasitraukianti iš kolektyvinės sutarties su ministerija šiai neįgyvendinus pažadų dėl vidutinio mokytojų darbo užmokesčio dydžio ir rugsėjo 15-ąją rengianti įspėjamąjį streiką, o nesulaukus norimų rezultatų, rugsėjo 29-ąją būtų surengtas ir tikrasis streikas.

Profsąjunga reikalauja, kad atlygis pedagogams jau nuo šių metų rugsėjo būtų didinamas 20 proc., nuo kitų metų sausio – dar 30 proc., taip pat reikalaujama klasėse mažinti mokinių skaičių.

Šalies vadovas, paklaustas, ar realu tikėtis tokio darbo užmokesčio kilimo, sakė manantis, kad tai „prioritetų klausimas“.

„Pinigų niekada nėra pakankamai arba pinigų visada yra pakankamai priklausomai nuo to, kiek turi prioritetų ir kaip juos susistatai eilėje“, – teigė G.Nausėda.

„Iš tikrųjų manau, kad proporcijos yra ne šiaip sau išgalvotos ir Vakarų civilizuotose valstybėse daugiau ar mažiau pasiektos būtent tokios, dėl to, kad mokytojo vieta švietimo sistemoje yra kertinė“, – pridūrė jis.

Apie ketinimus streikuoti informavo ir Egidijaus Milešino vadovaujama Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, jei per rugsėjį nebus sutarta dėl jos keliamų reikalavimų.

Diskusija su naujais mokytojais

Apie planuojamą mokytojų streiką G.Nausėda pasisakė po Prezidentūroje vykusio susitikimo su karjerą mokyklose pradedančiais mokytojais.

Šalies vadovas sakė, kad savo entuziazmu ir profesionalumu jie prisidės prie labai svarbaus, nors ir sudėtingo darbo – ugdys Lietuvos piliečius.

Pasak prezidento, kokia bus ateities Lietuva, priklauso nuo mokytojų pastangų ugdyti Lietuvos jaunimo meilę savo valstybei. Jo teigimu, šeima ir mokykla kuria meilės Lietuvai pagrindus.

G.Nausėda ypač padėkojo mokytojams, kurie pasirinko darbą regionų mokyklose. Pasak prezidento, jie praturtins vietos bendruomenes savo kompetencijomis, iniciatyvomis ir žiniomis, įgytomis studijų metu.

„Rugpjūčio 31-ąją minime Laisvės dieną. Prieš 30 metų iš Lietuvos buvo išvesta okupacinė kariuomenė ir Lietuva atgavo visišką laisvę nuo okupantų. Nieko nėra svarbiau už laisvę. Linkiu, kad jaustumėte, puoselėtumėte ir perduotumėte Lietuvos vaikams tą laisvės dvasią, kuria prieš 30 metų alsavo Jūsų seneliai, tėvai ir mokytojai, kuri ir šiandien mums visiems yra svarbiausia vertybė“, – pranešime cituojamas šalies vadovas.

Susitikime vyko diskusija apie mokytojo profesijos misiją ir pilietinio bei patriotinio ugdymo svarbą, jo turinį mokyklose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas