Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

G. Nausėda sakys kalbą JT Generalinėje Asamblėjoje, daugiausia dėmesio – Ukrainai

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį sakys kalbą Niujorke vykstančioje Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos 79-ojoje sesijoje.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Lietuvos vadovas joje didžiausią dėmesį ketina skirti geopolitiniams ir saugumo iššūkiams, globaliam ir kolektyviniam atsakui į tebesitęsiančią Rusijos agresiją Ukrainoje, informavo Prezidentūra.

Jis taip pat akcentuos, kad turi būti taikoma atsakomybė už karo ir agresijos nusikaltimus. Nuo Rusijos karo Ukrainoje pradžios 2022 metų vasarį Lietuva aktyviai remia idėją įsteigti Specialųjį tarptautinį tribunolą rusų nusikaltimams tirti.

JAV viešintis G. Nausėda jau dalyvavo JT ateities viršūnių susitikime. Kalbėdamas jame prezidentas pabrėžė būtinybę reformuoti Jungtines Tautas (JT) ir atkurti taisyklėmis grįstą tarptautinę tvarką.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, dalis ekspertų ir politikų kritikavo Jungtines Tautas dėl nepakankamo atsako į Kremliaus agresiją bei ragino jas reformuoti.

Maskva, naudodamasi savo padėtimi, kaip vienos iš penkių nuolatinių JT Saugumo Tarybos narių, reguliariai blokuoja pastangas priversti Rusiją atsakyti už karinius veiksmus kaimyninėje šalyje.

Lietuvos vadovas taip pat kalbės JT Saugumo Tarybos posėdyje dėl Ukrainos ir atviruose JT Saugumo Tarybos aukšto lygio debatuose „Lyderystė taikai“, „Ukraine Compact” iniciatyvos susitikime.

Tradiciškai numatytas Lietuvos, Estijos, Latvijos ir Lenkijos prezidentų susitikimas bei Baltijos valstybių vadovų pokalbis su JT generaliniu sekretoriumi Antonio Guterresu (Antoniju Guterišu).

G. Nausėda taip pat dalyvaus Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) rengiamame kasmetiniame valstybių vadovams skirtame priėmime.

Be to, numatyta dvišalių susitikimų, lietuvių bendruomenės lankymas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas