Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 09 05

G.Nausėda su ES lyderiais aptars bendrijos biudžetą, sinchronizacijos projektą

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį Briuselyje susitiks su Europos Sąjungos (ES) institucijų lyderiais aptarti būsimojo bendrijos biudžeto, Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su Vakarų Europa projekto.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / AFP/„Scanpix“ nuotr.

G.Nausėdą priims kadenciją baigiantys Europos Vadovų Tarybos pirmininkas ir Europos Komisijos vadovas Donaldas Tuskas bei Jeanas-Claude'as Junckeris ir juos pakeisiantys Charles'is Michelis bei Ursula von der Leyen.

Lietuvos prezidentas pristatys šalies siekį naujajame 2021–2027 metų ES biudžete užsitikrinti didesnes išmokas žemdirbiams ir vadinamąsias sanglaudos lėšas, skirtas mažinti skurdesnių regionų ekonominį atsilikimą, taip pat aptars finansavimą Ignalinos atominės elektrinės uždarymui.

Pagal Europos Komisijos pasiūlymą, sanglaudos finansavimas Lietuvai mažėtų maždaug ketvirtadaliu, įvertinus šalies ekonomikos pažangą, o Lietuvos prašymas suvienodinti išmokas žemdirbiams šioje finansinėje perspektyvoje dar liks neįgyvendintas.

G.Nausėda taip pat pristatys pasiūlymą steigti Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos koordinatoriaus pareigybę. Prezidentas tikisi, kad toks ES pareigūnas leis sklandžiau plėtoti projektą.

Vystant sinchronizacijai su Vakarais reikalingą infrastruktūrą, Baltijos šalys tikisi, kad Europos Komisija sėkmingai susiderės su Rusija ir Baltarusija dėl jų atsijungimo nuo posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede.

Per susitikimą su U.von der Leyen prezidentas domėsis, kokį eurokomisaro portfelį gali gauti Lietuvos siūlomas atstovas Virginijus Sinkevičius.

Šio 28-erių politiko kandidatūrai dar turės pritarti Europos Parlamentas. Jo įtaka gali priklausyti nuo to, ar Europos žalieji V.Sinkevičių pripažins kaip savo atstovą.

G.Nausėda su ES lyderiais taip pat aptars Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš bendrijos, Baltarusijos mieste Astrave statomą atominę elektrinę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas