Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 29 /12:39

G.Nausėda sukvietė partijų lyderius: gali būti sprendžiama dėl nepaprastosios padėties

Prezidentas Gitanas Nausėda sukvietė parlamentinių partijų vadovus, premjerę Ingridą Šimonytę aptarti nelegalios migracijos krizę ir užsienio politikos principus. Po pokalbio šalies vadovas teigė, kad artimiausioje ateityje gali būti sprendžiamas klausimas dėl nepaprastosios padėties įvedimo. Tačiau esą reikia įvertinti teisines to aplinkybes, įtaką sienos užkardymui ir pilietinėms teisėms. I.Šimonytė teigė, kad Vyriausybė turi planą, kaip stiprinti valstybės sienos apsaugą, ir netrukus jį pristatys.
Prezidento susitikimas su paskirtąja Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte
Prezidentas Gitanas Nausėda, premjerė Ingrida Šimonytė / LR Prezidento kanceliarijos/R.Dačkaus nuotr.

Susitikime su prezidentu dalyvavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos socialdemokratų (LSDP), Laisvės, Lietuvos socialdemokratų darbo partijų, Liberalų sąjūdžio, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderiai ar atstovai.

Į prezidentūrą neatvyko Liberalų sąjūdžio vadovė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, mat ji šiuo metu yra Danijoje, kur lanko sutuoktinio artimuosius.

Po susitikimo Prezidentūros rūmuose vyko G.Nausėdos ir I.Šimonytės spaudos konferencija.

Tiesa, jos žanras buvo „įdomesnis“ – žurnalistams nebuvo suteikta galimybė užduoti klausimus prezidentui ir premjerei iš anksto neįspėjus apie tai.

VIDEO: Komentarai po G.Nausėdos ir I.Šimonytės susitikimo su partijų lyderiais

Žodžiai: „Sutariame vieningai“

G.Nausėda po susitikimo teigė, kad šiandien prie stalo daug kartų girdėjo žodžius: „Sutariame vieningai“. Jam tai suteikia vilčių, kad nelengvą problemą galėsime įveikti.

„Kalbėjome apie užsienio politikos principus, apie tai, kad užsienio politikos principai Lietuvoje buvo formuojami pastaruosius 30 metų ir jie yra nekintami, jie yra pagrįsti principais ir vertybėmis. Ir dėl to Baltarusijos režimo vertinimai iš esmės nesikeičia.

Galbūt išsiskyrė nuomonės šiek tiek dėl to, kokią taktiką turėtumėme taikyti, kaip spręsti diplomatinėmis ir politinėmis priemonėmis migracijos problemą.

Tačiau esminiai klausimai, užsienio politikos kryptys yra įvardytos labai aiškiai ir, aš manau, tai sudaro puikų pagrindą pratęsti tą 2014, 2020 metų politinių partijų susitarimą dėl užsienio politikos, ekstrapoliuoti jį į ateitį. Be to, tai galėtumėme padaryti jau šį rudenį“, – kalbėjo šalies vadovas.

Anot G.Nausėdos, kalbėta ir apie tai, kad reikia spręsti valstybės sienos kontrolės problemą. Tam tikimasi ir pilietinių iniciatyvų iš statybos, nekilnojamojo turto organizacijų.

Prezidentas minėjo, kad jau yra atsiliepusių į kvietimą padėti statant tvorą pasienyje su Baltarusija.

G.Nausėdos teigimu, nuošaly neliko ir klausimas dėl nepaprastosios padėties įvedimo.

Esą daugiau mažiau konsensusas toks: prezidentūroje apsilankę politikai yra atviri visiems klausimams, o pastarasis gali būti sprendžiamas artimiausioje ateityje.

„Tačiau iki to laiko turime įvertinti du dalykus. Pirma – įvertinti teisines šito sprendimo įvedimo aplinkybes ir kokią įtaką šitas sprendimas turėtų ne tik mūsų sienos užkardymo klausimams, bet taip pat ir pilietinių teisių Lietuvoje aspektu.

Na, ir, be jokios abejonės, turime turėti platų konsensusą dėl nepaprastosios padėties ir, svarbiausia, įvertinti, ką nepaprastoji padėtis, palyginti su šiandienine ekstremalia situacija, mums suteiktų atskirų mūsų struktūrų įgalinimo prasme“, – komentavo prezidentas.

Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda

G.Nausėdos nuomone, esame pajėgūs įgalinti kariuomenę net ir ekstremalios situacijos sąlygomis. Jis tikino, kad tai daroma jau dabar.

Vyriausybė turi planą

Pasak I.Šimonytės, kalbant apie situaciją mintyje reikia turėti keletą dalykų.

Premjerės teigimu, yra absoliutus aiškumas bei, jos manymu, sutarimas, kad tai, kas vyksta, nėra Lietuvos ir Baltarusijos tarpusavio santykių aiškinimasis.

Anot jos, tai yra reakcija į sprendimus, kuriuos priėmė Europos Sąjunga (ES) po to, kai buvo užgrobtas orlaivis, skridęs iš Atėnų į Vilnių.

I.Šimonytė aiškino, kad po Baltarusijos režimui įvestų europinių sankcijų pasikeitė įprasta iki tol kaimyninės šalies pasienio tarnybų veikla ir siena iš esmės buvo nustota saugoti.

Todėl nelegalios migracijos krizė – ir visos ES klausimas, ta kryptimi, kaip minėjo premjerė, nuosekliai dirba tiek Vyriausybė, tiek prezidentas.

Taip pat ji sakė, kad šią savaitę Lietuvoje dirba Irako, iš kurio atvyksta daugiausia žmonių, nelegaliai kertančių mūsų valstybės sieną, institucijų misija.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ingrida Šimonytė

Anot I.Šimonytės, mūsų valstybės sienos fizinė apsauga turi būti sustiprinta.

Vyriausybė, jos tikinimu, planą, kaip tai daryti, turi. Jis netrukus bus pristatytas, premjerė pasirengusi jį aptarti su Seimo frakcijų vadovais.

„Kiti – logistiniai klausimai, susiję su sieną kirtusių migrantų laikymu, yra reali problema, kurią reikia spręsti čia ir dabar. Kadangi nei tinkamų patalpų, nei tinkamų netgi parinktų vietovių nebuvo.

Bet, kaip teisingai paminėjo prezidentas, manau, kad šiandien nėra prasmės diskutuoti apie tai, kas kažkada kažką galėjo padaryti kitaip. Manau, kad dabar reikia svarstyti tai, ką dabar turime daryti, ir ką galbūt turime daryti kitaip“, – teigė I.Šimonytė.

VSAT nuotr./Migrantai iš Baltarusijos
VSAT nuotr./Migrantai iš Baltarusijos

Čia ji padėkojo koalicijos partneriams ir politiniams oponentams, iš kurių išskyrė LSDP pirmininkę Viliją Blinkevičiūtę.

Socdemai, kaip nurodė Vyriausybės vadovė, pateikė išsamų sąrašą pasiūlymų, kaip spręsti susiklosčiusią situaciją.

Nelegalių migrantų krizė

Anksčiau šią savaitę G.Nausėda, aiškindamas, kodėl kviesis partijų atstovus susitarti dėl užsienio politikos principų, kurių laikėsi ir toliau laikysis Lietuva, aiškino, kad pastaruoju metu šioje srityje yra nepriimtinų dalykų.

„Tai, kas vyksta pastaruoju metu, primena šiokį tokį, sakyčiau, saviveiklišką užsienio politikos kurso koregavimą arba mėginimą kalbėti apie tai. Ir tai yra visiškai nepriimtina“, – nurodė prezidentas.

Mūsų šalis susiduria su didžiule nelegalios migracijos per Baltarusiją krize.

15min skaitytojo nuotr./Į Dieveniškes atėję migrantai
15min skaitytojo nuotr./Į Dieveniškes atėję migrantai

Kone kasdien pasieniečiai sulaiko per 100 neteisėtai mūsų šalies sieną bandančių kirsti užsienio valstybių piliečių. Daugiausia – iš Vidurio Rytų, ypač – iš Irako.

Iš viso šiemet jau sulaikyti 3 145 neteisėtai sieną iš Baltarusijos į Lietuvą kirtę migrantai.

Daugiau nei pusė jų yra Irako piliečiai arba tokiais prisistatė.

Kyla didžiulis iššūkis ir dėl to, kur apgyvendinti nelegaliai atvykusius ir prieglobsčio pasiprašiusius užsieniečius.

Kai kurios bendruomenės, tarkime, Dieveniškių ir Rūdninkų Šalčininkų rajone, rengia protestus dėl migrantų apgyvendinimo jų kaimynystėje.

Dieveniškių bendruomenės atstovai ketvirtadienio popietę prie Vyriausybės rūmų rengia mitingą.

Trečiadienį iš anksto neskelbęs Dieveniškėse apsilankė G.Nausėda.

Pirmadienį žmonės blokavo kelią, vedantį į Rūdninkų poligoną, kuriame planuojama laikinai įkurdinti 1,5 tūkstančio nelegaliai į Lietuvą patekusių migrantų.

Policijai teko panaudoti jėgą atlaisvinant kelią. Įvyko keletas susigrūmimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas