Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 20 /16:33

G.Nausėda pranešime paminėjo nukirstą ąžuolą: bauda už jį skirta, bendrovė nesako, ar sumokės

Gegužės 20 d. Vilniaus Ceikinių g. sklype nukirstas šimtametis ąžuolas vis dar nepamirštas. Bent jau prezidentui Gitanui Nausėdai – jis šią istoriją priminė savo metinėje kalboje, kurią antradienį pasakė Seime. Anot prezidento, „istorija negali nei pasikartoti, nei likti be atsakingų už žalą“. Vilniaus miesto savivaldybė bendrovei „Rinktinės NT“ paskyrė 141 tūkst. eurų baudą. Tiesa, ji dar nesumokėta. Bendrovė nesako, ar ir ketina ją sumokėti.
Nukirstas ąžuolas
Nukirstas ąžuolas / BNS nuotr.

Ragina, kad istorija nesikartotų

„Iki šiol nėra pakankamai padaryta ir stiprinant aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę, kuri būtų pajėgi užtikrinti pažeidimų prevenciją ir nustatyti sisteminius pažeidimus. Todėl kartu su Generaline prokuratūra parengiau ir pateikiau Seimui Baudžiamojo kodekso pakeitimus, kuriais siūlau tiksliai apibrėžti, kas yra didelė žala gamtai, už kurią gali būti taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Brandaus ąžuolo, nukirsto pačiame Vilniaus centre, istorija negali nei pasikartoti, nei likti be atsakingų už žalą. Nes nuostolis padarytas ne tik gamtai – labiausiai nukentėjo piliečių pasitikėjimas valstybe“, – metinėje kalboje Seime pasakė prezidentas G.Nausėda.

VIDEO: Tiesiogiai iš Seimo – prezidento Gitano Nausėdos metinis pranešimas

Jis reagavo ir tą pačią dieną, kai paskelbta apie tai, kad Ceikinių g. sklype augęs šimtametis ąžuolas yra nukirstas.

Tuomet prezidentas feisbuke rašė: „Mūsų mylimame mieste šiandien barbariškai nupjautas šimtametis, sveikas, žaliuojantis ąžuolas. Tai ne pirmas toks nekilnojamojo turto vystytojų spjūvis į veidą vilniečiams – vagystė iš mūsų ir mūsų vaikų. Kviečiu teisėsaugą principingai vertinti šį atvejį. Iki šiol siekiau, ir toliau sieksiu, griežtesnio teisinio nusikaltimų gamtai vertinimo. Nebūkime abejingi – priešinkimės sąžinę praradusiems niekdariams!“

Šis ąžuolas sukėlė turbūt didžiausią iki šiol su medžiais ir jų kirtimu susijusį skandalą Lietuvoje.

Bauda nemenka

Griežtą poziciją užėmė ir Vilniaus miesto savivaldybė bei meras Valdas Benkunskas, tikindami, kad bauda būsianti itin solidi.

Bauda buvo paskaičiuota per kelias dienas ir išties įspūdinga – 141 tūkst. eurų. Apie tai paskelbė pats meras apsilankęs pas aplinkos ministrą Simoną Gentvilą, teigdamas, kad nuo to, ar vystytojai sumokės, priklausys požiūris į juos, paaiškės, ar bendrovė nuoširdžiai gailisi.

„Po šeštadienio įvykio ir pirmadienį mūsų išsiųsto kreipimosi į Generalinę prokuratūrą yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl savavaldžiavimo. Savivaldybė pagal savo tvarką taip pat yra paskaičiavusi atkuriamosios vertės baudą ir ta suma susidarė 141 tūkst. eurų.

Bauda jau yra pateikta sklypo savininkui, vystytojui, tikimės greito jos apmokėjimo. Tai bent kažkiek parodytų jų nuoširdų atgailavimą šitoje situacijoje, kas iš jų komunikacijos kelia tikrai didelę abejonę“, – gegužės 24 d. po susitikimo su aplinkos ministru S.Gentvilu žurnalistams sakė V.Benkunskas.

Savivaldybė pagal savo tvarką taip pat yra paskaičiavusi atkuriamosios vertės baudą ir ta suma susidarė 141 tūkst. eurų.

Tą pačią dieną bendrovė „Rinktinės NT“ tiesiai neatsakė, ar baudą mokės: „Šią informaciją gavome. Ją analizuosime. Stengiamės palaikyti ryšį su visomis institucijomis visais aktualiais klausimais.“

Dar nesumokėta

Praėjus beveik mėnesiui Vilniaus miesto savivaldybė sako, kad bauda dar nėra sumokėta. Ją skiriant buvo numatytas 30 dienų terminas, kuris baigiasi šį sekmadienį. Apie tai, kad bendrovė būtų tokį savivaldybės sprendimą apskundusi teisme, savivaldybė teigė neturinti.

Pati bendrovė į 15min užklausą atsakė paprastai – kad nekomentuos: „Dėl valstybės institucijų vykdomų tyrimų šiuo metu norėtume susilaikyti nuo komentarų šiuo klausimu.“

Šiuo metu projektas Ceikinių gatvėje yra sustabdytas.

Bendrovė „Rinktinės NT“ dėl situacijos negailėjo kaltinimų savivaldybei, išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad tai Vilniaus miesto savivaldybė šį medį, kaip ir dar 11 kitų, buvo pažymėjusi kaip kirstiną.

Vilniaus miesto vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis į tokį įmonės pranešimą atsakė ironiškai „Silpnai, labai silpnai“.

Plačiau skaitykite čia: Nukirsto ąžuolo istorija išaugo į atvirą Vilniaus savivaldybės ir „Rinktinės NT“ konfliktą: abi pusės žeria kaltinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas