Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gabrielius Landsbergis dėl eurokomisaro posto nuleido rankas: premjerei reikia žvalgytis kitų

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad dėl Prezidentūros pasipriešinimo jo kandidatūrai į Europos komisarus, premjerė Ingrida Šimonytė turėtų žvalgytis kitų pavardžių.
Gabrielius Landsbergis / BNS nuotr.
Gabrielius Landsbergis / BNS nuotr.

Konservatorių lyderio teigimu, tikėtis, kad šalies vadovas Gitanas Nausėda pritartų jo kandidatūrai – neverta.

„Pirmiausiai, esu dėkingas už paramą ir už tai, kad buvau premjerės pateiktas, ir už tai, kad paramą, kiek man yra pristatyta, man išreiškė ponia Ursula von der Leyen. Taip pat viešai buvo pasakęs Europos liaudies partijos vadovas Manfredas Weberis. Tai yra tikrai svarbu ir aš tą tikrai vertinu. Suprasdamas, kad vienai institucijai ar net institucijos vadovui tai niekaip nėra priimtina ir nesvarbu, manau, kad reikia ieškoti kito varianto“, – Eltai penktadienio vakarą teigė Gabrielius Landsbergis, pažymėdamas, jog premjerei reikia ieškoti kito kandidato.

„Aš taip siūlyčiau daryti premjerei“, – teigė jis.

Konservatorių lyderis Eltai tvirtina susipažinęs su informacija, kuri leidžia daryti išvadą, jog prezidentas, kurio pritarimas būtinas skiriant Lietuvos kandidatą į eurokomisarus, tikrai nepritars jo kandidatūrai.

„Tos formuluotės, kurios buvo man perduotos apie pokalbius, vykusius diskusijų ar pateikimo metu, leidžia numanyti, kad Prezidentūrai nebuvo aktualu, kokie portfeliai Lietuvai tektų. Svarbiausias jų prioritetas buvo, kad joks portfelis netektų vienam žmogui“, – teigė ministras.

„Ne tik, kad panašu, bet tai yra aišku – jokiomis aplinkybėmis tai nebus patvirtinta“, – pridūrė jis.

Tiksi paskutinės dienos

Neoficialiai kalbėta, kad valdantieji konservatoriai nori siūlyti į eurokomisarus savo lyderį, užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį. Premjerė Ingrida Šimonytė yra teigusi, kad jo kandidatūra būtų tinkama.

Prezidentas Gitanas Nausėda ir jo patarėjai yra ne kartą viešai suabejoję G.Landsbergio tinkamumu eiti šias pareigas ir yra teigę, jog, jei Lietuvai atitektų ne su užsienio reikalais susijęs postas, reikėtų svarstyti kitas kandidatūras.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen, Gitanas Nausėda

Prezidentas Gitanas Nausėda rugpjūčio pradžioje yra pareiškęs, kad premjerė I.Šimonytė Lietuvos kandidatus į Europos Komisiją (EK) pateiks per dvi savaites – iki rugpjūčio 20-osios.

„Sutarėme su premjere, kad pasiimame šį laiką ir ji pateiks man tą kandidatą iki 20 dienos, nes būtent nuo 20 dienos prasidės jau konsultacijos su Europos Komisijos vadove Ursula von der Leyen“, – tuomet sakė šalies vadovas.

Premjerė yra teigusi, jog įvardyti kandidatus į EK Lietuva turėtų iki rugpjūčio 19 dienos, kai U.von der Leyen grįš iš atostogų. Ji tikino, kad EK pirmininkė pirma nori surinkti komisijos sudėtį, o vėliau jau dalyti postus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas