Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 07

Gaisras Endriejave paliko tautodailininkę be namų: prašoma pagalbos

„Kaimynai nė nenutuokė, kad degame. Jei būčiau tą vakarą nenaktinėjusi, tikriausiai su dukra būtume užtroškusios“, – pasakojo be namų likusi Klaipėdos rajono tautodailininkė Aurelė Pociuvienė.
Gaisravietės vietoje Endriejave
Gaisravietės vietoje Endriejave / V.Krauleidienės nuotr.

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Endriejavo gyventoja, dirbanti Veiviržėnų amatų centre, savo namuose vakarojo. Sveikatos problemų turinti dukra tuo metu jau miegojo.

Šeima gyvena name, statytame 1936-aisiais. Tuo metu tai buvo vietos ūkininkų meistrainė. Prieš dvidešimt metų namas buvo rekonstruotas. Namas su mansarda – sumūrytas iš akmenų, o vidus apkaltas mediena. Stogas dvišlaitis, dengtas čerpėmis. Namuose buvo bent keli dūmų detektoriai.

V.Krauleidienės nuotr./Sekmadienio naktį Endriejave sudegė gyvenamasis namas
V.Krauleidienės nuotr./Sekmadienio naktį Endriejave sudegė gyvenamasis namas

Ugniagesiams teko ardyti stogą

Tačiau šeštadienio vakarą nė vienas jų nesuveikė. Namo šeimininkė, vakarojusi pirmame aukšte, teigė išgirdusi kažką įtartino. Pabandė mediniais laiptais lipti į mansardą. Pamačiusi kibirkštis ji paskambino bendrojo pagalbos centro telefonu ir bandė pati gesinti. Tačiau – nesėkmingai.

„Kėliau dukrą ir abi bandėm nueiti į mašiną. Kai atidarėme duris – ar nuo vėjo, ar ko – liepsna plūstelėjo“, – prisiminė A.Pociuvienė.

Netrukus atvyko ugniagesiai. Tuo metu mūrinis namas, kurio vidus – medinis, degė. Ugniagesiams buvo sudėtinga prieiti ugnies židinį, teko ardyti stogo čerpes.

Kaip pasakojo tautodailininkė, išgąsčio apimti kaimynai teigė nė nematę ugnies.

Dabar svarstoma, kad kibirkštis galėjo kilti dėl dūmtraukio. Bet tai viena iš prielaidų.

V.Krauleidienės nuotr./Klaipėdos rajone, Endriejave, sekmadienio naktį sudegė tautodailininkės ir jos dukros namai.
V.Krauleidienės nuotr./Klaipėdos rajone, Endriejave, sekmadienio naktį sudegė tautodailininkės ir jos dukros namai.

Ugniagesiai nelaimės vietoje dirbo pora valandų. Konstatuota, kad nudegė stogas, jį teko nuardyti. Pirmasis aukštas supiltas vandeniu, sienos ir lubos aprūko. Iš namo išneštas dujų balionas.

Kamavo bloga nuojauta

Tautodailininkė neslėpė pastaruoju metu turėjusi nemažai išbandymų – pasiligojo dukra. Prieš nelaimę ją kamavo prasta nuojauta, tarsi kažkas dar gali nutikti. Tas jausmas vertė būti budria.

Po gaisro kaimynai, giminės, bendradarbiai ištiesė pagalbos ranką. Atsirado ir kas stogą apkalė laikinai plėvele. Padėjo tvarkytis gaisravietėje. Pati A.Pociuvienė teigė vis dar besijaučianti tarsi stebėtų filmą ir jame nedalyvautų. Todėl nesiryžta nė pagalvoti, kiek reikės lėšų namui atstatyti.

Laikinai ji apsistojo pas seserį, vėliau ketina pagyventi Veiviržėnų amatų centre, kur kurį laiką glaudėsi karo pabėgėliai iš Ukrainos.

Renka paramą

Veiviržėnų amatų centro vadovė Valė Narkauskienė-Krauleidienė, pirmiau nei išdrįso jos darbuotoja, kreipėsi į visuomenę.

V.Krauleidienės nuotr./Gaisravietės vietoje Endriejave
V.Krauleidienės nuotr./Gaisravietės vietoje Endriejave

„Aurelė – Klaipėdos rajono amatų centro administratorė, tautodailininkė, darbštus, atsakingas, labai nuoširdus žmogus, kiekvienam ištiesia pagalbos ranką be papildomų klausimų. Šiandien pagalbos ranka labai reikalinga jai pačiai ir jos dukrai Emilei. Po gaisro moterys liko be namų. Kas galite, prašau prisidėti prie Aurelės namo atstatymo. Žmonių gerumas ir noras padėti – didelė jėga“, – teigė ji.

Iš tiesų žmonės šį raginimą išgirdo ir kas kuo gali, net menkiausia suma, prisideda prie paramos nuo gaisro nukentėjusiai moteriai.

Banke atidaryta atskira sąskaita Aurelės Pociuvienės vardu LT247300010176576096. Perlaidos paskirtyje rašyti – „Parama sudegusio namo atstatymui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas