Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 14 /16:26

Gaisras Vilniuje pasiglemžė garsaus mokslininko ir jo žmonos gyvybes

Trečiadienį Vilniuje kilusiame gaisre žuvo garbaus amžiaus garsus mokslininkas Juozas Marcinkevičius ir jo žmona Zita Marcinkevičienė. J.Marcinkevičiui buvo 93-eji.

Pirmasis tai pranešė lrt.lt. J.Marcinkevičius buvo ilgametis Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos vadovas, bibliotekininkas, istorikas.

Apie jo ir žmonos žūtį BNS patvirtino Vrublevskių bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Rima Cicėnienė. „Mums visiems šita žinia buvo netikėta“, – teigė ji.

J.Marcinkevičius nuo 2009 m. buvo Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos direktorius. Jo pastangomis Lietuvos mokslų akademijos Prezidiumas 2009 m. sugrąžino bibliotekai turėtą Vrublevskių vardą.

Jis su kitais parengė 6 monografijas, už nuopelnus buvo apdovanotas Gedimino ordino medaliu.

Gaisras Marcinkevičių namuose, Rudausių Sodų 13-ojoje gatvėje, kilo trečiadienį prieš 9 valandą ryto. Ugniagesiams pranešta, kad atvira liepsna dega namas, viduje yra žmonių. Atvykę gelbėtojai iš namo išnešė du žmones, tačiau jų gyvybių išgelbėti nepavyko.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./Atvira liepsna dega namas
Roberto Riabovo / BNS nuotr./Atvira liepsna dega namas

„Atvykus ugniagesiams atvira liepsna degė vieno aukšto medinis namas. Patekus į vidų, patalpos buvo uždūmintos. Ugniagesiai su kvėpavimo organų apsaugos aparatais patekę į vidų surado du žmones ir jie yra išnešti į lauką“, – situaciją BNS komentavo Priešgaisrinio gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė.

Roberto Riabovo / BNS nuotr./Atvira liepsna dega namas
Roberto Riabovo / BNS nuotr./Atvira liepsna dega namas

Pasak jos, nukentėjusiesiems teikta pirmoji pagalba, tačiau jų atgaivinti nepavyko – 1933 metai gimusi moteris ir 1931 metais gimęs vyras mirė.

Pirminiais duomenimis, gesindamas degantį namą nukentėjo ir ugniagesys. Jis apdegė nugarą.

Prezidento užuojauta

Užuojautą dėl J.Marcinkevičiaus ir jo žmonos žūties pareiškė prezidentas G.Nausėda.

Pasak Prezidento, netekome iškilios ir šviesios Lietuvos mokslo bei kultūros bendruomenės asmenybės, palikusios ryškų ir reikšmingą palikimą mūsų šalies knygotyros, bibliofilijos, kultūrologijos, mokslo ir atminties institucijų infrastruktūros kūrimo srityse.

„Juozas Marcinkevičius buvo didus plataus knygų pasaulio žmogus. Jis visą savo gyvenimą ir profesinę veiklą skyrė Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos stiprinimui ir plėtrai, jo pastangomis šiai institucijai sugrąžintas istorinis pavadinimas. Mūsų atmintyje velionis išliks kaip Žmogus iš didžiosios raidės, pasišventęs savo šaliai, jos istorijai ir kultūrai“, – rašoma valstybės vadovo užuojautoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas