Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 25

Galvosūkis tėvams: dukra su COVID-19 užsikrėtusia darbuotoja nekontaktavo, bet grupė izoliuota, o nedarbingumas – nepriklauso

Vilnietė Deivilė sako patekusi į keistą situaciją: dukra laikinai liko be darželio, nes jos grupė saviizoliacijoje po kontakto su COVID-19 sergančia darbuotoja, tačiau ir nedarbingumas nepriklauso, nes pati mergaitė tiesioginio kontakto neturėjo. Pasirodo, tokia tvarka – jeigu vaiko nėra Nacionaliniams visuomenės sveikatos centro (NVSC) gautame sergančio žmogaus kontaktų sąraše, gydytojas nedarbingumo neskirs.
Vaikų darželis
Vaikų darželis / Sauliaus Žiūros nuotr.

Tądien dukros nebuvo darželyje

Deivilė pasakoja, kad lapkričio 20-osios vakarą iš savo dukros darželio administracijos gavo pranešimą, jog jos grupė lapkričio 13 d. visą dieną turėjo kontaktą su COVID-19 sergančia darbuotoja. Ji tik tądien dirbo su šita grupe, nes vadavo nuolatinę auklėtojos padėjėją.

„Grupė yra izoliuota iki lapkričio 26 d. Mano dukra lapkričio 13-ąją darželyje nebuvo, bet šią savaitę taip pat negali lankyti, nes grupė izoliuota, o į kitas grupes nepriima“, – pasakojo Deivilė.

Jos dukra tik tądien nebuvo darželyje, kitomis dienomis lankė, tad bendravo su sąlytį turėjusiomis abiem auklėtojomis, kitais vaikais.

Grupė yra izoliuota iki lapkričio 26 d. Mano dukra lapkričio 13-ąją darželyje nebuvo, bet šią savaitę taip pat negali lankyti, nes į kitas grupes nepriima.

NVSC žinutės neatsiuntė

„Ji pirmadienį liko namuose, tai likau ir aš. Paskambinau dukros gydytojui prašydama nedarbingumo vaiko priežiūrai, tačiau pasirodė, kad gydytojas neturi jokio pagrindo tą nedarbingumą man išduoti.

Jį gauti gali turėjusieji tiesioginį kontaktą arba jeigu įstaiga būtų įtraukta į tam tikrą sąrašą. Vėl skambinu darželio administracijai, kodėl įstaigos nėra tame sąraše, man paaiškino, kad izoliuota tik viena grupė, o ne visas darželis.

Tėvai, kurių vaikai turėjo tiesioginį kontaktą, gavo žinutes iš NVSC, aš negavau nieko, nes mano dukra tiesioginio kontakto neturėjo. Darželio administracija pasiūlė susirasti, kas prižiūrėtų mano vaiką, arba tartis su gydytoju, kad išduotų nedarbingumą kitu pagrindu. Arba tartis su darboviete“, – pasakojo moteris.

Antradienio popietę, kalbėdama su 15min, Deivilė sakė, kad išeities kol kas nerado. Per karantiną ir senelių pagalbos neprašysi, nelinksmai juokavo, teigdama, kad ir siūlymas tartis su gydytoju dėl nedarbingumo kitu pagrindu jai nepriimtinas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Kaukė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Kaukė

„Pavasarį, per karantiną, buvo visiems vaikams vienodos taisyklės – taip vaiko priežiūrai buvo išduodamas nedarbingumas. O dabar taip nėra. Keblumų pridarė čia man. Jeigu dukra tą dieną būtų buvusi darželyje, kontaktavusi, tada tas nedarbingumas priklausytų“, – kalbėjo mama, vis dėlto neslėpdama džiaugsmo, kad dukra neturėjo tiesioginio kontakto su sergančia darbuotoja.

Sąrašus pateikia įstaigos

NVSC atstovė Justina Petravičienė patvirtino, kad šiuo atveju kažkokios išimties tvarka nenumato, tai jau ugdymo įstaigos darbo organizavimo klausimas.

O bendra tvarka yra tokia: „Kai su užsikrėtusiuoju susisiekia specialistai ar savanoriai, yra surenkama visa epidemiologinė informacija, įskaitant ir sąlytį turėjusių asmenų sąrašai. Kai kalbame apie ikimokyklinio ugdymo įstaigas, turėjusių sąlytį sąrašus pateikia įstaigų administracijos. Tuomet tie sąrašai patenka į mūsų sistemą, iš kurios asmenims yra išsiunčiama sąlytį turėjusio žmogaus anketa. Būtent joje žmogus turi pažymėti, ar reikalingas nedarbingumo pažymėjimas, taip pat – ar sutinka atlikti testą COVID-19 ligai nustatyti.

Kai kalbame apie ikimokyklinio ugdymo įstaigas, turėjusių sąlytį sąrašus pateikia įstaigų administracijos.

Jei pažymima, jog žmogui reikalingas nedarbingumo pažymėjimas, tuomet išsiunčiamas pranešimas gydymo įstaigai, prie kurios asmuo yra prisirašęs, ir tuomet žmogus kreipiasi į savo šeimos gydytoją ir jam nedarbingumo pažyma išrašoma nustatytam izoliacijos laikotarpiui.“

Sergančių ir izoliuotų – beveik 4 tūkst.

NVSC duomenimis, nuo rugsėjo 1 d. iki lapkričio 23 d. ikimokyklinio ugdymo įtaigose ir bendrojo lavinimo mokyklose registruoti 3929 COVID-19 ligos atvejai: 2169 vaikams ir 1760 šių įstaigų darbuotojų. Šiuo metu vis dar serga 1621 vaikai ir 1331 ugdymo įstaigų darbuotojai.

Vilniaus mieste antradienį į darželius atėjo daugiau nei 17,3 tūkst. vaikų (iš viso tokio amžiaus vaikų, lankančių darželius yra apie 30 tūkst.), pradines klases – 20,2 tūkst. mokinių, o tai yra 82 proc. visų 1-4 klasių sostinės vaikų.

35-iuose sostinės darželiuose izoliacijoje yra 64 grupės. O bendrai Vilniaus švietimo įstaigose (tiek bendrojo lavinimo, tiek ikimokyklinėse) saviizoliavosi 423 darbuotojai, 174 serga COVID-19. Taip pat saviizoliacijoje yra 3060 darželinukų ir mokinių, 194 – serga COVID-19.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas