Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 11 20

Gariūnų prekybininkai ruošiasi apsupti Seimą

Į valdininkų grasinimus panaikinti verslo liudijimus ir siūlymus steigti uždaras akcines bendroves smulkieji prekybininkai žiūri, švelniai tariant, skeptiškai. Vieni planuoja išvykti į užsienį, kiti streikuoti prie Seimo, o kiti jau mato save gatvėje, nes UAB steigimas jiems toli gražu nėra išeitis.
Turgavietėje tvyro niūrios nuotaikos.
Turgavietėje tvyro niūrios nuotaikos. / Irmanto Gelūno nuotr./15min.lt

Duotas laikas nieko nepakeis

Ponia Marijona Gariūnų turgavietėje prekiauja ketvirti metai. Greitai į pensiją išeisianti moteris save išlaiko pati ir tai yra jos vienintelis pragyvenimo šaltinis. „Po etatų mažinimo netekau buhalterės darbo ir atsiradau čia. Kol mokesčiai buvo nedideli, buvo visai neblogai čia dirbti. O dabar... stoviu sušalusi ir beveik nieko neuždirbu“, – susigraudinusi kalbėjo moteris. Jos prekyba nedidelė – vienas prekystalis šlepečių. Pasak prekybininkės, sudėjus mokesčius už prekybos vietos nuomą, draudimą, įmokas „Sodrai“ išlaidos per mėnesį siekia 500 litų, o tai daugiau nei pusė gaunamo pelno.

Smulkioji prekybininkė įsitikinusi, kad panaikinus verslo liudijimus ji būtų pasmerkta, nes steigti įmonę neturi galimybių. „Jei taip bus, liks su palapinėmis prie Seimo eiti, kitos išeities nematau. Darbo nerasiu – jau bandžiau. Pasižiūrėjo į diplomą, paklausė, kada baigiau mokslus, ir leido suprasti, kad esu per sena. Kolektyvas jaunas, kam ten reikia, kad kokia sena sėdėtų...“ – sakė 15min.lt p. Marijona.

Moteris tikino, kad net duotas laikas apsiprasti su pakeitimais nieko nepakeistų. „Jokio skirtumo, ar po pusmečio, ar po metų panaikintų tuos liudijimus, vis tiek likčiau be pajamų“, – teigė prekybininkė.

Jaučia krizės pasekmes

Jau seniai prekyba užsiimanti Elena Pūkienė nė neįsivaizduoja, kaip dabar staiga reikėtų ką nors keisti. „Jei panaikins verslo liudijimus, nežinau, kaip bus. Mes įmonės tikrai nesteigsime. Neturime tiek pinigų, nieko čia nesuprekiaujame. Be to, uždarbis nėra pastovus – vieną kartą šimtas litų, kitą tik dvidešimt“, – 15min.lt sakė moteris. Ji su vyru Gediminu Gariūnuose prekiauja moteriškais rūbais, kuriuos keičia priklausomai nuo sezono. Pora per mėnesį sumoka apie 1080 litų mokesčių.

Moteris sako, kad ir dabar išsiversti nelengva, nes prekyba nepastovi. „Nereikia nė tų verslo liudijimų panaikinimo, ir taip jaučiasi krizė – žmonės nieko neperka. Rugsėjį, spalį dar nieko, gruodį – šiaip ne taip, o sausį, vasarį juk visiškas štilis. Ir taip sunku pragyventi, o kur dar vaikai? Dar padidino liudijimo kainą. Jiems turbūt atrodo, kad mes labai gerai gyvename“, – sakė p. Elena.

Moteris mano, kad tiek smulkiesiems, tiek stambesniems verslininkams nebus lengva išgyventi šiuo permainų laikotarpiu. „Manau, stenės ir „Panorama“, ir „Akropolis“. Nors mums jie ne konkurentai –  ten kainos didelės, o aš galiu kainas reguliuoti savo nuožiūra“, – bent vienu pranašumu džiaugėsi verslininkė.  Moteris sakė, kad likusi be prekybos prisidėtų prie visuotinio streiko.

Turi atsarginį planą

40 metų Sergejus į viską žvelgia ramiai. „Man bus taip, kaip bus visiems. Blogiausiu atveju važiuosiu į užsienį. Žinau, kad ir ten dabar ne rojus, bet bent gauni atlyginimą ir gali pragyventi, o čia kiek turi uždirbti, kad išgyventum?“ – retoriškai klausė vyras, prekiaujantis vyriškais kostiumais ir paltais.

Prekybininkas patikino, kad UAB tikrai nesteigtų. „Nesąmonė, juk tada reikėtų ir buhalterę samdyti, kiek mokesčių sumokėti...“ – sakė vyras 15min.lt. Anot jo, nieko nepakeistų ir tai, kad verslo liudijimai būtų ne naikinami, o modifikuojami, verčiant smulkiuosius verslininkus tvarkyti apskaitą. „Tai negi  dabar kasos aparatą turėčiau pasistatyti? Juk čia turgus! Turgus visame pasaulyje yra turgus. Čia juk ir šalčiai, ir karščiai...“ – svarstė p. Sergejus.

Vyras dėl ateities pernelyg nesibaimina, o ką nors keičiant valstybės vadovams siūlo pradėti nuo savęs. „Suprantu, kad valstybė turi taupyti, bet tai turėtų daryti visi. Manau, valdžia turėtų pradėti nuo savęs – jei aš gaučiau 10 tūkst. atlyginimą, irgi mielai mokėčiau po tūkstantį ir už elektrą, ir už šildymą, – sakė verslininkas ir pripažino, kad pereinamasis laikotarpis yra būtinas. – Pusmetis ar metai man padėtų persiorientuoti į kitą sritį, bet ką daryti čia prekiaujantiems pensininkams?“

Siūlo diferencijuoti mokestį

Gariūnų turgavietės administratorius Vytautas Miškinis sako, kad smulkiųjų verslininkų interesus gina Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacija, o jie nieko padaryti negalintys.

Anot jo,  Gariūnų  turgavietėje yra vienetai prekybininkų, įsteigusių UAB. „Stambesnių prekybininkų šiuo metu yra gal tik 15-a, jie turi parduotuves ne tik čia, bet ir mieste. Visi kiti, dauguma pensinio amžiaus, prekiauja tam, kad prisidurtų prie pensijos ar susimokėtų už šildymą. Kai kurios moterėlės per dieną uždirba 10–15 litų, šeštadienį gal 20, tai kokias UAB jos gali įsteigti?“ – sakė V.Miškinis. Vyriškis pasiūlė kokią dieną valdžios vyrams pastovėti šalia prekybininkų, kad suprastų, kas čia vyksta.

 Gariūnų verslo parko apsaugos vadas Remigijus Subatavičius sako pritariantis, kad mokestis už verslo liudijimus būtų visiems skirtingas. „Aš už tai, kad mokestis būtų diferencijuojamas atsižvelgiant į veiklą. Nelogiška, kad visi moka tiek pat. Apskritai nežinau, kaip tie pensininkai gyvens – ir šildymas pabrango, ir kiti sunkumai užgrius...“ – svarstė R.Subatavičius.

Abu vyrai sutaria, kad nesvarbu, ar bus 10 tūkst., ar 1 lito įstatinis kapitalas, įmonių žmonės nesteigs. „Iš kur jie paims pinigų? Jeigu iš esančių prekybininkų 10 proc. ir  atidarys įmones, tai bus labai gerai. Bet kas tokiu metu gali atidaryti įmonę?“ – svarstė Gariūnų turgavietės vedėjas V.Miškinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito