Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 09 27

„Gazprom“ pinigai Skardžių šeimos versle Seimo komisijai kelia papildomų klausimų

Verslas iš „Gazprom“ kišenės. Pasirodo, tuo užsiima Seimo nario Artūro Skardžiaus žmona, su partneriais vystanti energetikos verslą Baltarusijoje. A.Skardžiaus veiklą tiriančios Seimo Antikorupcijos komisijos nariai neslepia, kad ši nauja aplinkybė tyrimą suka netikėta kryptimi.
Vitalijus Gailius ir Artūras Skardžius
Vitalijus Gailius ir Artūras Skardžius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kaip jau skelbėme, S.Skardžiuvienės su partneriais valdoma įmonė „Investenergostroi“ Baltarusijoje pastatė ir eksploatuoja saulės elektrinių parką. Iki šiol buvo žinoma, kad Skardžių šeimos verslo partneris – buvęs Baltarusijos valstybinio energetikos koncerno „Belenergo“ vadovas Sergejus Belyj. Tačiau trečiadienį komisijos posėdyje paaiškėjo nauja aplinkybė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romualdas Patalavičius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Romualdas Patalavičius

Skardžių šeimos draugas ir verslo partneris, buvęs politikas Romualdas Patalavičius savo apklausos metu prasitarė, kad „Investenergostroi“ finansuoja Baltarusijos bankas. Konservatorės Ingridos Šimonytės paprašytas įvardinti šį banką, R.Patalavičius nurodė konkretų pavadinimą – tai „Belgazprombank“, kontroliuojamas Rusijos energetikos koncerno „Gazprom“. Šis Rusijos energetikos milžinas Lietuvoje suinteresuotas aibe procesų – įskaitant ir suskystintų gamtinių dujų terminalą, kurį A.Skardžius taip aršiai kritikavo.

„Klausimas geras“

Informacija apie „Gazprom“ banko pinigus Skardžių versle Baltarusijoje Antikorupcijos komisijos nariams buvo netikėta. Trečiadienio posėdyje dalyvavęs šios komisijos narys bei Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Vytautas Bakas žurnalistams teigė, jog tai svarbi nauja aplinkybė.

„Paprastai parlamentiniai tyrimai atliekami tada, kai tai susiję su tam tikrais nacionalinio saugumo interesais. (...) Aš manau, kad mums svarbu atskleisti, ar tie santykiai, apie kuriuos kalbama čia, nėra tokie, kad buvo arba tebėra daromas poveikis Lietuvos politinei sistemai arba – atskirai – Lietuvos politikams. Į tai mes, matyt, ir atsakysim“, – kalbėjo V.Bakas.

„Valstiečių“ atstovas pats vadovavo kito socdemo Mindaugo Basčio veiklos tyrimui. Šio tyrimo metu paaiškėjo, kaip politiko ryšius su Rusijos koncernui „Rosatom“ artimais asmenimis įvertino Valstybės saugumo departamentas (VSD). VSD vertinimu, tokie ryšiai M.Bastį darė „pažeidžiamu“. Paklaustas, ar finansiniai ryšiai su „Gazprom“ kontroliuojamu banku tokiu pat pažeidžiamu daro A.Skardžių, V.Bakas nuo vertinimų kol kas susilaikė.

„Dabar nenorėčiau vertinti. Klausimas geras“, – reziumavo politikas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas ir Artūras Skardžius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Bakas ir Artūras Skardžius

V.Gailius: „Manęs pirštu niekas nestumdys“

Komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius žurnalistams taip pat teigė, jog informacija apie „Gazprom“ banko ir Skardžių šeimos sąsajas verta atskiro įvertinimo.

„Informacija [apie „Belgazprombank“] pateikta apklausų metu. Jinai, be jokios abejonės, dabar bus vertinama ir tikrinama“, – sakė V.Gailius.

Anot jo, informacija apie „Belgazprombank“ kelia ir papildomų klausimų, į kuriuos komisijai turėtų atsakyti A.Skardžius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vitalijus Gailius

V.Gailiui savotišką ultimatumą trečiadienį iškėlė „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis. Jis pareiškė, esą Antikorupcijos komisijai V.Gailius vadovauti galės tik tokiu atveju, jei pasitrauks iš įtarimų korupcija sulaukusio Liberalų sąjūdžio. Į R.Karbauskio užuominas V.Gailius reaguoja šaltakraujiškai.

„Aš sprendimus priimu pats. Ir kai reikės priimti sprendimą vieną ar kitą, aš jį pats priimsiu. Manęs pirštu niekas nestumdo. Ir nestumdys“, – sakė V.Gailius.

Kitame posėdyje komisija ketina išklausyti teisėsaugos pareigūnus, narstančius Skardžių šeimos finansus, taip pat – A.Skardžiaus giminaitį žvalgyboje Tomą Jakučionį. Šį posėdį numatoma rengti už uždarų durų. Į apklausą pakartotinai kviečiama ir Snieguolė Skardžiuvienė. A.Skardžiaus žmona į ankstesnį posėdį atsiuntė advokatą, savo nebuvimą motyvuodama netikėtu susirgimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas