Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 02 /12:52

Gediminas Kirkilas apie mažiau nei norėta didinamus vaiko pinigus: niekas nesutarta

Lietuvos socialdemokratų darbo partija (LSDDP) lapkritį tikino, kad biudžete nenumačius pinigų vaiko pinigų didinimui iki 70 eurų, partija gali trauktis iš koalicijos. Dabar premjeras pristatė siūlymą išmokas ne nuo sausio, o nuo liepos didinti iki 60 eurų. Jis sako, kad tam Seime bus pritarta ir kad siūlymas koalicijos partneriams žinomas. Tačiau LSDDP pirmininkas Gediminas Kirkilas atšauna: niekas nesutarta.
Gediminas Kirkilas ir Juozas Bernatonis
Gediminas Kirkilas ir Juozas Bernatonis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Suderinta nebuvo, nes nubalsuota už 70 eurų nuo liepos 1-osios“, – 15min pirmadienį telefonu iš Helsinkio sakė G.Kirkilas.

Anksčiau „socialdarbiečiai“ buvo griežti – nebus 70 eurų vaiko pinigų, nebus ir jų koalicijoje. Tačiau dabar G.Kirkilas sako, kad skubių sprendimų nebus.

„Mes staigiai nieko nedarome“, – sakė G.Kirkilas.

Mes staigiai nieko nedarome, – sakė G.Kirkilas.

Kad diskusijos dėl biudžeto tik prasideda, tvirtino ir valdančiosios frakcijos „Lietuvos gerovei“ seniūnas Vytautas Kamblevičius.

Nors premjeras tvirtino, kad Vyriausybė teikia patobulintą, suderintą ir subalansuotą biudžeto projektą, V.Kamblevičius tvirtina, kad derybos dar tik prasideda ir viskas gali keistis.

„Nuo liepos 1-os buvo sutarta, kad bus. Netinka. Buvo numatyta, kad nuo liepos 1-osios 70 eurų. Tai rytoj mes dar anksti ryte, 8 val., tinkamės ir sudėsim taškus. Visko gyvenime būna, kartais per minutę pasikeičia, o čia per naktį dar visko gali būti“, – kalbėjo jis.

Savo ruožtu pirmadienį po ligos į darbą grįžęs premjeras žurnalistus bandė įtikinti, kad atnaujintas biudžetas pristatytas koalicijos partneriams ir bus patvirtintas toks, koks siūlomas.

„Tikimės, kad Seime biudžetas bus pritartas. Tos diskusijos, kurios vyko, gal jūs mažiau ir matėte, bet jei nematėte, tai nereiškia, kad jos nevyksta“, – aiškino jis.

Visko gyvenime būna, kartais per minutę pasikeičia, o čia per naktį dar visko gali būti, – teigė V.Kamblevičius.

Klausiamas, ar yra tikras, kad koalicija negrius, premjeras patikino, kad to tikrai nebus ir pridūrė: „jei bus, kaip minėjau, priimti pajaminiai, pajamas gausinantys projektai, tai tos sumos ir datos gali keistis“.

Kol kas premjero pasisakymai, regis visiškai įtikina tik vieną koalicijos partnerį – Lenkų rinkimų akciją – Krikščioniškų šeimų sąjungą.

Sulaukusi žinios, kad premjeras neketina atleisti jos deleguoto susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus, ši partija ėmė suprasti biudžeto formavimo principus.

„Vyksta procesas, derinimai, konsultacijos tam tikros ir diskusijos. Visi nori valdančiojoje daugumoje padaryti taip, kad būtų geriau. Dėl bankų mokesčio, tai pats pasakiau, kad gali būti antras ketvirtis ar trečias – tai pusmetis, kadangi mes norime tvarkingai priimti sprendimus, o ne kaip Andrius Kubilius per naktį ir sužlugdė žmonių planus. Reikia, kad verslas pasiruoštų tiems mokesčiams. Tai buvo mano išsakytos mintys. Tai normalus darbas.

Vaiko pinigai, mes žinome, kad bankų mokesčiui neįsigaliojus, jiems nebus pinigų. Tai mes nesam kažkokie populistai, siūlome šaltinį, o paskui bus ir išlaidos. Tai natūralu, kad nėra šaltinio – nėra ir išlaidų“, – kalbėjo šios politinės jėgos lyderis Valdemaras Tomaševskis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdemaras Tomaševskis

V.Tomaševskis pirmadienį pareiškė, kad vaiko pinigus sunku padidinti dėl konservatorių pozicijos nepritarti Seime svarstomam banko turto mokesčiui. Tai praneša BNS.

„Tai yra konservatorių ir kitų, kurie priešinasi bankų mokesčio įvedimui, destruktyvios veiklos pasekmė. Tikriausiai nepavyks priimti šito įstatymo (dėl mokesčio) iki biudžeto suformavimo“, – BNS sakė V.Tomaševskis.

Vyriausybė pirmadienį pritarė patobulintam 2020 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų įstatymo projektui, jis teikiamas Seimui.

Numatyta, kad vaiko pinigai neįgaliems, gausių ir nepasiturinčių šeimų (su priedu) nuo 2020 metų sausio 1 dienos padidės 20 eurų (nuo 70 iki 90 eurų), palyginti su šiais metais. Nuo 2020 metų liepos 1 dienos visiems vaikams bus skiriama dar po 10 eurų.

Po pirmojo 2020 metų biudžeto projekto peržiūros išvis išlaidos padidėjo 55 mln. eurų. Patobulintame įstatymo projekte kultūros srities darbuotojų atlyginimai nuo 2020 metų sausio 1 dienos, o švietimo srities darbuotojų nuo 2020 metų rugsėjo 1 dienos vidutiniškai augs 10 proc., palyginti su šių metų pabaiga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas