Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2015 02 07 /15:27

Gelbėtojai šeštadienį krėstelėjo gyventojus – be įspėjimo patikrino aliarmo sistemą

Civilinės saugos specialistai yra nutarę, kad savaitgalis yra tinkamiausias metas išbandyti gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos (GPIS) veikimą. Ausį rėžiantys pavojaus signalai žmonėms į mobiliuosius atsiųsti iš anksto nepranešus apie planuojamą patikrinimą. Tik sureagavę į pranešimą žmonės suprato, kad pavojus netikras. Be to, šią šeštadienio popietę Vakarų Lietuvos gyventojai galėjo įsitikinti, kad GPIS veikia ne be trūkumų: žmonės gavo hieroglifais užkoduotą pranešimą apie ateinančios nakties vėtrą pajūryje.
GPIS pranešimas mobiliajame telefone
GPIS pranešimas mobiliajame telefone / 15min.lt nuotr.

Šeštadienį po vidurdienio daugelį ramiai savaitgalį leidžiančių gyventojų privertė krūptelėti jų išmanieji mobilūs telefonai, pradėję skleisti pavojaus signalus.

„Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas informuoja, kad vykdomas gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos patikrinimas. Jei gavote šį pranešimą, jūsų telefone įjungta perspėjimo pranešimų gavimo funkcija. Ši paslauga jums nemokama. Reaguokite ramiai, pranešimą galite ištrinti“, – tokio turinio žinutė į telefonus atkeliavo du sykius, trijų minučių intervalu.

Ekrane pasirodžiusį tekstą lydėjo žadintuvą ar kažkokią apsaugos signalizaciją primenantys šaižūs signalai, vertę žmones kuo greičiau čiupti telefonus ir juos tildyti.
„Net nežinojau, kad mano telefone yra tokie garsai – anksčiau niekada nebuvau girdėjusi“, – apie gautą įspėjimą sakė viena 15min.lt skaitytoja.

Apie gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemą (GPIS) galima sužinoti specialioje interneto svetainėje – www.gpis.lt.

Šiame puslapyje galima rasti sausį ir gruodį skelbtus pranešimus – gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemos patikrinimai irgi nebuvo specialiai anonsuojami iš anksto.

Tik prieš 2014 m. lapkritį vykdytą sistemos patikrinimą gyventojai buvo informuoti prieš juos atliekant. Beje, tąsyk įspėjimas irgi buvo siunčiamas savaitgalį.

Trumpųjų perspėjimo pranešimų sistemos patikrinimas atliekamas kiekvieną mėnesio pirmąjį šeštadienį nuo 12.00 val. iki 12.11 val.

15min.lt aptiko pernai rudenį viešai skelbtą Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) informaciją, jog trumpųjų perspėjimo pranešimų sistemos patikrinimas atliekamas kiekvieną mėnesio pirmąjį šeštadienį nuo 12.00 val. iki 12.11 val. Teigiama, kad šių patikrinimų metu šalies gyventojai turi galimybę įsitikinti, ar jie yra teisingai įsijungę korinio transliavimo funkciją tam, kad gautų trumpuosius perspėjimo pranešimus. Patikrinimo metu pranešimai perduodami kas vieną minutę. Jeigu telefonas nustatytas teisingai, gyventojas gaus tik vieną pranešimą.

Gresiant ar susidarius ekstremaliajai situacijai šalyje, šalies gyventojai perspėjami įjungus sirenas ar pranešimais į mobiliuosius telefonus.

Beje, per GPI sistemą yra siunčiami ne tik pranešimai apie šios sistemos patikrinimą – gyventojai yra gavę žinučių apie ribojamą eismą dėl potvynių pamaryje, pajūryje pavojingai siaučiančią vėtrą, visuotinį nerimą (jei gyventojai nežinotų, kas iš tiesų vyksta) galėjusias kelti pratybas Kauno naftos produktų terminale.

Vis dėlto šią šeštadienio popietę Vakarų Lietuvos gyventojai galėjo įsitikinti, kad GPI sistema veikia dar ne be trūkumų. Žmonės gavo PAGD pranešimą apie ateinančios nakties vėtrą pajūryje – žinutė iš dalies buvo užšifruota mažai kam suprantamais hieroglifais.

15min.lt nuotr./Įspėjimas
15min.lt nuotr./Koduotas įspėjimas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas