Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 25 /11:44

N.Grunskienė apie K.Bartoševičiaus bylą: išaiškėjo tokios vaikų prievartavimo detalės, kurių net teismas negalėtų viešinti

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė pristatė buvusio parlamentaro Kristijono Bartoševičiaus bylos dėl prieš nepilnamečius įvykdytų seksualinio pobūdžio nusikalstamų veikų ikiteisminio tyrimo rezultatus. „Tvirkinamaisiais ir seksualinio prievartavimo veiksmais nepilnamečiams ir mažamečiams buvo padarytas nesunkus sveikatos sutrikdymas“, – sakė N.Grunskienė.

Skandalas dėl K.Bartoševičiaus kilo šių metų sausio pabaigoje, kai tuomet dar būdamas Seimo nariu jis lankėsi Čilėje. Dar būdamas ten jis atsisakė parlamentaro mandato.

Įtarimai dėl galimo nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo prieš keturis asmenis K.Bartoševičiui buvo pateikti vasarį.

Kaip skelbta, įtariama, kad nusikaltimai buvo įvykdyti jam esant Seimo nariu.

Byla, kurioje Kristijonas Bartoševičius, buvęs Seimo narys, kaltinamas nusikalstamų veikų padarymu, yra vežama į Panevėžio apygardos teismą.

„Jau šiandien ikiteisminio tyrimo byla, kurioje Kristijonas Bartoševičius, buvęs Seimo narys, kaltinamas nusikalstamų veikų padarymu, yra vežama į Panevėžio apygardos teismą. Jis yra kaltinamas dviejų seksualinio prievartavimo nusikalstamų veikų epizodais, yra keturi tvirkinamųjų veiksmų, jaunesnio nei 16 m. asmenų tvirkinamųjų veiksmų epizodai ir taip pat keturi epizodai dėl šių mažamečių vaikų nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

K.Bartoševičiui yra skirtos dvi kardomosios priemonės. Jos liko nuo pat pradžių, kai buvo skirtos – rašytinis pasižadėjimas neišvykti, uždraudžiant bendrauti su nutarime nurodytais asmenimis, ir taip pat dokumentų paėmimas“, – sakė Nida Grunskienė. Anot jos, Kristijonas Bartoševičius savo kaltę neigia.

N.Grunskienė sulaukė klausimo ir apie tai, kad žiniasklaidoje minimas kaltinamojo advokato siekis „gintis viešai“. Generalinė prokurorė sakė, kad dėl bylos viešumo ar uždarumo sprendžia teismas.

Nepilnamečiai yra apklausti apie tokias detales, kurios viešame teismo posėdyje negalėtų būti pagarsintos.

Tačiau, jos asmenine nuomone, tokio jautraus turinio byla, visų pirma saugant nukentėjusių vaikų interesus, privalo būti svarstoma už uždarų durų: „Man sunku pasakyti, ką komentavo advokatas. Teismas sprendžia, viešas posėdis ar ne. Mano nuomone, toks teismo posėdis neturėtų būti viešas, kadangi nepilnamečiai yra apklausti apie tokias detales, kurios viešame posėdyje nemanau, kad galėtų būti pagarsintos.“

Naujienų portalas „Delfi“ skelbė, kad įtariama, jog K.Bartoševičius tvirkino berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ auklėtinius.

Ikiteisminį tyrimą dėl galimo nepilnamečių ir mažamečių seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo prokuratūra atlieka nuo pernai lapkričio.

„Baudžiamasis kodeksas už seksualinį prievartavimą numato baudžiamąją atsakomybę nuo 3 iki 15 metų, už tvirkinamuosius veiksmus jaunesnių kaip 16 metų amžiaus – laisvės atėmimą iki 5 metų, o dėl sveikatos sutrikdymo – švelnesnės bausmės“, – sakė Nida Grunskienė.

Pranešimą žiniasklaidai šia tema antradienį per pietus išplatino ir Generalinės prokuratūros (GP) Komunikacijos skyrius.
Teismui perduota rezonansinė baudžiamoji byla dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimų prieš keturis nepilnamečius, pavadinta ši naujiena.

Sąmoningai vengiama detalumo

Šiandien teismui perduota baudžiamoji byla su kaltinamuoju aktu, kuriame kaltinimai dėl prieš nepilnamečius galimai įvykdytų nusikalstamų veikų, numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 150 straipsnio 3 ir 4 dalyse, 138 straipsnio 2 d. 1 punkte bei 153 straipsnio 1 dalyje pareikšti buvusiam Seimo nariui Kristijonui Bartoševičiui.

Ikiteisminiame tyrime, pradėtame 2022 m. lapkričio 15 d., surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad ištirtos nusikalstamos veikos galimai buvo įvykdytos kaltinamajam esant Seimo nariu. Nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

Kaltinamajame akte nurodoma, kad Kristijonas Bartoševičius yra kaltinamas dėl dviejų seksualinio prievartavimo epizodų, kurie, įtariama, įvykdyti nukentėjusiajam esant bejėgės būklės dėl amžiaus bei sutrikus emocinei būsenai dėl staiga atsiradusiu netikėtumo, išgąsčio ir pasimetimo; taip pat dėl keturių seksualinio tvirkinimo epizodų, nukentėjusiajam esant jaunesnio negu šešiolikos metų amžiaus, bei dėl visiems nukentėjusiems nepilnamečiams nurodytais nusikalstamais veiksmais sukeltų sveikatos sutrikdymų, kurie, vadovaujantis nustatyta teisės aktuose tvarka, kvalifikuoti kaip nesunkūs.

Kaltinamajam ir jo gynėjui pasirašytinai uždrausta teikti tretiems asmenims informaciją apie tyrimą.

Detalesnė informacija apie galimai įvykdytų nusikalstamų veikų aplinkybes, laiką, vietą, ryšį su kaltinamuoju ir kitas neteikiama siekiant užtikrinti nukentėjusiųjų teisę į konfidencialumą, pažymima GP pranešime.

Kaltinamajam toliau yra taikomos ikiteisminio tyrimo metu prokuroro nutarimu paskirtos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti su įpareigojimu nebendrauti su nukentėjusiais asmenimis bei dokumentų paėmimas. Kaltinamajam bei jo gynėjui pasirašytinai uždrausta teikti tretiems asmenims informaciją apie tyrimą ir jo duomenis nukentėjusiųjų teisių užtikrinimo tikslais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas