Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 16

Generalinė prokurorė prieš Seimo vicepirmininką: kas sako netiesą dėl „žolės“ dekriminalizavimo?

Seimo vicepirmininkas, Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas parlamento posėdyje, kuriame svarstytas mažo kiekio kanapių dekriminalizavimas, teigė, kad tuomet dar kandidatė į generalines prokurores Nida Grunskienė iš esmės palaikytų šią idėją. Generalinei prokuratūrai paneigus tai, politikas sakė esantis ramus, kad pasakė taip, kaip buvo.
Nida Grunskienė ir Vytautas Mitalas
Nida Grunskienė ir Vytautas Mitalas / 15min nuotr.

Ketvirtadienį į Seimo plenarinių posėdžių salę kitai – svarstymo – stadijai sugrįžo daug aistrų keliantis klausimas dėl nedidelio kiekio kanapių turėjimo dekriminalizavimo.

Parlamentarai vienam projektui (Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms) po svarstymo pritarė, kitą (Baudžiamojo kodekso pataisas) grąžino tobulinti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui.

Iš Seimo tribūnos kalbėjęs V.Mitalas, cituodamas ekspertus, palaikančius švelnesnę atsakomybę už tai, paminėjo ir N.Grunskienę.

„Generalinė prokurorė, tada dar kandidatė į generalines prokurores, N.Grunskienė susitikime su Laisvės frakcija taip pat yra teigusi, kad iš esmės palaikytų narkotikų – mažo kiekio be tikslo platinti – dekriminalizavimo idėją“, – sakė jis.

Tačiau penktadienį Generalinė prokuratūra pareiškė, kad tokie parlamentaro teiginiai „neatitinka tikrovės“.

Nesuderinta su galiojančiomis nuostatomis

Generalinės prokuratūros išplatintame pranešime teigiama, kad institucija nuosekliai nuo pat pradžių laikosi pozicijos, kad projektuose siūlomi Baudžiamojo ir Administracinių nusižengimų kodeksų pakeitimai nesuderinti su galiojančiomis Baudžiamojo kodekso nuostatomis, kuriose numatyta baudžiamoji atsakomybė už veikas, susijusias su visų draudžiamų narkotinių ir psichotropinių medžiagų disponavimu.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Nida Grunskienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Nida Grunskienė

„Šių siūlymų derinimo procese ne kartą esu pasirašiusi įvairius raštus, kuriuose pateikiama prokuratūros pozicija. Jei asmeniškai jos nepalaikyčiau, mano parašo ant šių dokumentų nebūtų“, – cituojama N.Grunskienė.

Prokuratūros vertinimu, siekiant dekriminalizuoti neteisėtą disponavimą nedideliu kiekiu kanapių ar jų dalių, kanapių aliejaus, kanapių dervos, kanapių ekstraktų ar tinktūrų be tikslo tokias medžiagas platinti, būtina šias normas vertinti kartu sistemiškai, vengiant baudžiamąją politiką išbalansuojančio pavienių straipsnių keitimo.

Niekaip nevertina paneigimo

V.Mitalas 15min sakė, kad 2020 metais, dar prieš patvirtinant N.Grunskienę generaline prokurore, Seimo Laisvės frakcija turėjo susitikimą ir kalbėjosi su ja.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

„Kadangi buvo jau kalbama apie ir konkretų įstatymą, buvo išsakytos mintys – frakcija suprato, kad mes kalbame apie bausmių diferencijavimą ir švelninimą, kam pritartų.

Tai niekaip kitaip aš to paaiškinti negaliu. Jeigu mes kalbame apie diferencijavimą, tai ir turima omenyje atskyrimą platintojų ir pervežėjų nuo tų, kurie neturi to tikslo platinti“, – komentavo Seimo vicepirmininkas ir parlamento Laisvės frakcijos seniūnas.

V.Mitalas teigė niekaip nevertinantis Generalinės prokuratūros pareiškimo ir jo žodžių paneigimo.

Kartu jis tvirtino tai pasitikslinęs su kolegomis, pasižiūrėjęs į užrašus.

„Ir esu gan ramus“, – pažymėjo politikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas