Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 02

Giedrius Petkevičius. Ar Lietuvai ir pasauliui nepritrūks kareivių?

Pasaulis sparčiai ginkluojasi ir didina išlaidas gynybai – pirmą kartą per pastaruosius dešimtmečius Europos NATO narės ir Kanada pasiekė vidutinį 2 procentų išlaidų gynybai nuo BVP rodiklį. 2014-aisiais šioje organizacijoje „duprocentininkų“ buvo tik trys (vidutinis išlaidų gynybai procentas sudarė 1,47 proc. nuo šalių BVP), po dešimtmečio – jau 23.
Moterys kariuomenėje
Šauktiniai

Augant Kinijos bendrajam vidaus produktui, formaliai, beveik nesikeičiant gynybai skiriamam procentiniam BVP dydžiui, per dešimtmetį metinis šios šalies karinis biudžetas išsipūtė bemaž 100-tu milijardų (skaičiuojant JAV doleriais). Spėliojama, jog Rusijos karinis biudžetas jau viršija 6-ių procentų nuo BVP rodiklį, JAV – vidutiniškai svyruoja apie 3,5 procentus nuo BVP.

Šie milžiniški skaičiai savyje slepia milijonus tonų amunicijos ir karinės technikos išriedančios nuo gamyklų konvejerių bei šimtus tūkstančių naujų karių papildančių skirtingų šalių ginkluotąsias pajėgas. Ar gali tokia situacija tęstis pakankamai ilgai?

Gali, jeigu kalbėsime apie karines išlaidas ir gaminamos karinės technikos kiekius, lygindami jas su „Šaltojo karo“ laikotarpiu, arba... nelabai, jeigu vertinsime pasaulines demografines tendencijas. Apie tai ir pakalbėkime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas