Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 25 /09:37

Gimnazijos Garliavoje bendruomenė išsigando: dėl vėluojančių mokinių rakins mokyklą?

Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos bendruomenė sunerimo, išgirdusi apie planus rakinti mokyklos duris. To neva bus imtasi kovojant su išaugusiu mokinių vėlavimu į pamokas. Gimnazistų tėvai mano, kad tai prieštarautų priešgaisrinei saugai. O gimnazijos vadovybė 15min patikino, kad jokių sprendimų dėl mokyklos rakinimo nėra priimta.
Garliavos Juozo Lukšos gimnazija
Garliavos Juozo Lukšos gimnazija / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos mokiniai dėl pagausėjusių vėlavimų į pamokas sulaukia grasinimų, kad mokykla bus rakinama. Užrakins nuskambėjus pirmam skambučiui, atrakins tik pamokoms pasibaigus. Ketvirtadienį (spalio 20 dieną – aut. past.) pirmosios pamokos metu direktoriaus pavaduotoja aplankė kiekvieną klasę ir tai pasakė žodžiu, bet yra ir laiškas, atsiųstas mokinių tėvams, kad administracija ruošiasi rakinti mokyklą. Pavaduoja pridūrė, kad mokyklą rakins net tuo atveju, jei liks bent vienas mokinys, kuris sistemiškai vėluoja.

Kol kas tik grasina, vyksta „mokinių stebėjimas“. Ar tokie ketinimai neprieštarauja priešgaisrinei saugai? Ar tai išvis yra saugu?“ – klausimus kėlė į 15min besikreipęs gimnazijos bendruomenės narys, kurio teigimu, vaikai iš mokyklos išeiti galės tik parodę pamokų tvarkaraštį.

Pasak jo, tokių atvejų yra buvę ir praeityje: neva Šančių vidurinėje mokykloje (2009 metais) mokiniai būdavo užrakinti nuo 9 iki 13 valandos.

Sprendimo dar nepriėmė

Kaip 15min tikino Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Asta Goberienė, jokių sprendimų dėl mokyklos rakinimo nėra priimta.

„Mokykla pamokų metu nėra rakinama. Yra tik svarstoma, kokias priemones taikyti, siekiant sumažinti mokinių vėlavimą“, – teigė ji.

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyrius patvirtino, kad visose Kauno rajono savivaldybės ugdymo įstaigose yra budėtojai ir durys ugdymo proceso metu nėra rakinamos.

Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos pavaduotoja ugdymui Loreta Žilinskienė paaiškino, kad ši gimnazija taip pat nerakinama ir niekas jos neketina rakinti.

„Gimnazijoje vyksta mokinių lankomumo bei mokinių vėlavimo į pamokas stebėsena, taip pat diskutuojama, kokios papildomos prevencinės priemonės galėtų būti taikomos vėluojantiems mokiniams, tačiau sprendimų dėl gimnazijos rakinimo nėra priimta, jokia informacija mokinių tėvams apie tai nebuvo siųsta“, – 15min teigė Edmundas Mališauskas, Kauno rajono savivaldybės mero patarėjas.

Tiesa, gimnazijos bendruomenės narys pasidalijo su redakcija švietimo įstaigos administracijos mokinių tėvams neva siųstu laišku.

Skaitytojo nuotr./Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos mokinių tėvams siųstas laiškas
Skaitytojo nuotr./Garliavos Juozo Lukšos gimnazijos mokinių tėvams siųstas laiškas

Susitarti turi mokyklos bendruomenė

Šią situaciją pakomentavo ir Švietimo, mokslo bei sporto ministerija. Kaip rašoma redakcijai atsiųstame komentare, Švietimo įstatyme nurodoma, kad mokiniai privalo gerai mokytis, laiku atvykti į pamokas. Mokinių vėlavimas į jas – netoleruotinas dalykas, labiausiai kenkiantis pačiam mokiniui.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Garliavos Juozo Lukšos gimnazija
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Garliavos Juozo Lukšos gimnazija

„Tarptautinis 15-mečių gebėjimų tyrimas PISA parodė, kad mokinių, kurie į mokyklą vėlavo bent kartą, pasiekimai yra žemesni už Lietuvos vidurkį. Vėlavimas į pamokas mažina skaitymo gebėjimų rezultatą 28–54 taškais, matematinio raštingumo – 20–44 taškais, o gamtamokslio raštingumo – 24–52 taškais.

Mokyklos bendruomenė turi susitarti, kokiais būdais bus kovojama su mokinių vėlavimu į pamokas. Tai mokyklos bendruomenės susitarimų sritis. Galima sakyti, kad Garliavos mokykla pasirinko gana kraštutinį būdą, tačiau turbūt visos kitos galimybės jau išsemtos, o tokios taisyklės bus laikinos“, – patikino ministerija.

Ji neturi duomenų, kiek mokyklų dėl šios priežasties Lietuvoje yra rakinama. Mokyklos gali būti rakinamos ir dėl mokinių saugumo, kad į ją nepatektų pašaliniai asmenys.

„Už priešgaisrinę saugą mokykloje atsakingas mokyklos vadovo paskirtas darbuotojas ir su juo turi būti suderinti sprendimai dėl patalpų naudojimo, durų rakinimo ir pan.“, – paaiškinama ministerijos atsakyme redakcijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas