Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 05 17

Ginčas dėl finansavimo sunkina vaikų dienos centro veiklą – abi pusės jaučiasi teisios, o pinigų nėra jau penktas mėnuo

Mažeikių rajono Bugenių kaime veikiantis vaikų dienos centras jau beveik pusmetį gyvena nerimu – nors, kaip sako centrą įsteigusios viešosios įstaigos vadovė, visi dokumentai pateikti, Mažeikių rajono savivaldybėje stringa finansavimas. Pastaroji teigia pasigedusi informacijos apie vaikus, nes pagal savivaldybės turimus duomenis, dienos centrą šiame kaime jų lanko tiesiog per mažai.
Vaikų dienos centras
Vaikų dienos centras. Asociatyvi nuotr. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Bando „atsikovoti“ finansavimą

Viešosios įstaigos „Būk su manimi“, kuri ir yra vaikų dienos centro Bugenių kaime steigėja, direktorė Jolita Butkienė atvira: pastarieji mėnesiai ir jai, ir kolegoms buvę įtempti.

Šalia kasdienio darbo su kaimo vaikais, jiems tenka, kaip sako, „visomis įmanomomis priemonėmis bandyti atsikovoti akredituoto vaikų dienos centro finansavimą.“

Istorija prasidėjo dar pernai, kai Mažeikių rajono savivaldybė paskelbė konkursus dėl finansavimo vaikų dienos centrams – akreditacijos paraiškų konkursas vyko iki gruodžio 7 d.

VšĮ „Būk su manimi“ tvirtina visus reikalingus dokumentus pagal socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymą pateikusi likus kelioms dienoms iki galutinio termino, tik prašymas pateiktas paskutinę dieną.

„Būk su manimi“ nuotr./Vaikų dienos centro vaikai Bugenių apylinkėse
„Būk su manimi“ nuotr./Vaikų dienos centro vaikai Bugenių apylinkėse

Tačiau kiek daugiau nei po savaitės, gruodžio 17 d., įstaigą pasiekė savivaldybės atsakymas, kad dokumentų vis dėlto trūksta.

Kaip tik dėl šito procesai ir įstrigo.

Kaip teigia įstaigos atstovai, „kai kurie dokumentai buvo pateikti kartu su akreditavimo dokumentais, o kitų reikalaujamų nebuvo vaikų dienos centrų akreditavimo apraše“, vis dėlto ir tuos esą perteklinius jie pateikė dar iki Kalėdų.

Ir to nepakako, tad pagalbos „Būk su manimi“ kreipėsi į vaikų dienos centrų akreditaciją prižiūrinčią NVO vaikams konfederaciją, vėliau – ir į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją (SADM), iš kurių, kaip sako, gavo atsakymus, jog dokumentai buvo pateikti savivaldybei pagal nustatytą tvarką.

Mažeikių rajono savivaldybė yra numačiusi įstaigai 16,8 tūkst. eurų, skirtų SADM, tik vis dar jų neskyrusi, kaip ir papildomo finansavimo iš savivaldybės biudžeto už kiekvieną centrą lankantį vaiką.

Vaikai turi vis tiek būti užimti, negali likti gatvėje. Kaime, kai tėvai dirbantys, grįžta vėlai. Mes – norime ar nenorime – dirbame toliau.

Darbo nebuvo nutraukę

Tad įsibėgėjant gegužei finansavimo šis vaikų dienos centras neturi.

Kaip 15min sakė jo vadovė J.Butkienė, vis dėlto dirba jie nuo pat sausio 1 d.

„Būdavo taip, kad kai baigdavosi vienas projektas, SADM rašydavai kitą, darbuotojų neatleidi ir toliau darbuojiesi. Vaikai turi vis tiek būti užimti, negali likti gatvėje. Kaime, kai tėvai dirbantys, grįžta vėlai. Mes – norime ar nenorime – nuo sausio 1 d. pasikonsultavę su ministerija dirbame toliau. Viskas gerai, turime mišrų darbo grafiką – ir kontaktinių, ir nuotolinių valandų“, – teigė direktorė.

Anot jos, Bugenių kaime nėra mokyklos, nėra kultūros centro, net bibliotekėlė dirba ne kasdien, tad jų įkurtas vaikų dienos centras stengiasi veiklos pasiūlyti ne tik vaikams, bet ir tėvams.

„Mes – kaip pagrindinis kultūros židinys. Su bendruomene kooperuojamės, stengiamės rengti kuo daugiau edukacijų ne tik vaikams, bet ir jų šeimoms“, – sakė J.Butkienė.

„Būk su manimi“ nuotr./Vaikų dienos centro vaikai Bugenių apylinkėse
„Būk su manimi“ nuotr./Vaikų dienos centro vaikai Bugenių apylinkėse

Direktorės teigimu, iš viso centrą lanko 23 vaikai.

Esą tai nereiškia, kad visi jie susirenka kasdien, tačiau ir reikalavimo tokio nėra – lankyti nuolat ir būti nurodytą valandų kiekį.

Vaikai turi ir kitos užklasinės veiklos, tačiau, tarkim, lietingą dieną neretai suguža visi.

Savivaldybė, kaip sako J.Butkienė, jau lyg žada pinigus grąžinti ir pripažįsta buvus klaidų.

„Ta situacija mums tikrai buvo kebli ir finansiškai, ir psichologiškai, labai sudėtinga. Blogiausia, kai bandai su savivaldybe kontaktuoti, jie sako – laukite. Ko laukti? Kiek laukti? To neįvardija, o dokumentai visi tvarkingi“, – kalbėjo direktorė.

Ta situacija mums tikrai buvo kebli ir finansiškai, ir psichologiškai. Blogiausia, kai bandai su savivaldybe kontaktuoti, jie sako – laukite. Ko laukti?

Savivaldybė suskaičiavo tik tris vaikus

Būtent vaikų skaičius tapo viena iš priežasčių, kodėl Mažeikių rajono savivaldybė sako dar neskyrusi finansavimo.

Taip teigiama šios savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus vedėjos Almos Tupikienės pateiktame komentare:

„2021-01-26 Mažeikių rajono savivaldybės administracija priėmė sprendimą dėl teisės VšĮ „Būk su manimi“ teikti akredituotą socialinę priežiūrą suteikimo.

Akredituotą vaikų dienos socialinės priežiūros paslaugą turi gauti ne mažiau kaip 10 nuolatinių jos gavėjų.

Atliekant vaikų atstovų pagal įstatymą VšĮ „Būk su manimi“ pateiktų 22 prašymų dėl vaikų dienos socialinės priežiūros poreikio vertinimą, 15 prašymus pateikusių šeimų atsisakė Socialinių paslaugų tarnybos socialiniam darbuotojui pateikti informaciją, reikalingą jų vaikų dienos socialinės priežiūros poreikio vertinimui, o iš likusių 7 šeimų, kurios tokią informaciją pateikė, 4 vaikų atžvilgiu priimti sprendimai socialines paslaugas teikti kituose vaikų dienos centruose ir tik 3 vaikams socialinės paslaugos teiktinos VšĮ „Būk su manimi“ Vaikų dienos centre.“

„Būk su manimi“ nuotr./Vaikų dienos centro vaikai Bugenių apylinkėse
„Būk su manimi“ nuotr./Vaikų dienos centro vaikai Bugenių apylinkėse

Centro direktorė J.Butkienė nesutinka su tokiais savivaldybės teiginiais.

Pats centras įsipareigoja pagal sutartis su tėvais asmeninių duomenų trečiosioms šalims neatskleisti, o į savivaldybės užklausas tėvai išties ne visada reagavo.

„Daug šeimų nenorėjo bendrauti, neįsileido savivaldybės atstovų į namus, o duomenys buvo tokie pateikti. Kai nuvažiuojame ten į užsiėmimus, tai daugiau nei 15, kitais kartais ir visi 23 sueina.

Bet iš tiesų, pagal visas rekomendacijas, vaikų dienos centre vaikas neprivalo išlankyti visas 4 ar 8 valandas, neprivalo kiekvieną dieną ateiti, nes jis turi ir kitų popamokinių veiklų. Jeigu vaikas lanko, ateina, tai ir yra mūsų lankytojas. Jau seniai nėra tokios sampratos, kad čia tik rizikos vaikams ar iš kitos sudėtingos šeimos. Dabar visiems suteiktos sąlygos“, – kalbėjo J.Butkienė.

Vaikų dienos centre vaikas neprivalo išlankyti visas 4 ar 8 valandas, neprivalo kiekvieną dieną ateiti, nes jis turi ir kitų popamokinių veiklų.

Vis dėlto savivaldybė laikosi savo – šiai įstaigai rekomenduota imtis iniciatyvos pritraukti kuo daugiau vaikų, gyvenančių Bugenių ir aplinkinėse kaimiškose vietovėse, kad būtų pasiektas rekomenduotinas 10 vaikų dienos socialinės priežiūros paslaugų gavėjų skaičius.

Sprendimas – netrukus

„Neatlikus socialinių paslaugų poreikio vertinimo ir nenustačius prašyme nurodytam vaikui dienos socialinės priežiūros poreikio, vaikas negali būti įtrauktas į paslaugas gaunančių nuolatinių gavėjų sąrašą, taip pat jam teikiamos socialinės paslaugos negali būti apmokamos iš savivaldybės ar valstybės biudžeto lėšų“, – teigia Mažeikių rajono savivaldybė.

Vis dėlto savivaldybė pripažįsta, kad ledai pajudėjo – gegužės 11 d. įvyko savivaldybės surengtas susitikimas su VšĮ „Būk su manimi“ atstovais:

„Aptarta esama situacija, kalbėta apie problemas. VšĮ „Būk su manimi“ iki 2021-05-15 Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriui turi pateikti galutinį nuolatinių lankytojų, kuriems bus teikiamos vaikų dienos socialinės paslaugos, sąrašą, kad būtų galima spręsti klausimą dėl finansavimo sutarties sudarymo / nesudarymo.“

Taip pat Mažeikių rajono savivaldybė tikina visada palaikanti „įstaigų ir organizacijų pastangas plėtoti socialinių paslaugų prieinamumą kaimiškųjų bendruomenių šeimų vaikams, ką rodo aplinkybė, jog Bugenių kaimo bendruomenei buvo suteiktos renovuoto pastato patalpos, kuriomis naudojasi VšĮ „Būk su manimi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus