Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 07

Ginklo broliai: 30 metų vykstantis Lietuvos ir Pensilvanijos karių bendradarbiavimas

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys vizito Jungtinėse Amerikos Valstijose metu susitiko su Pensilvanijos nacionalinės gvardijos (PANG) vadu generolu majoru Mark J.Schindler, lankėsi PANG „Fort Indiantown Gap“ mokymo centre ir JAV sausumos karo koledže, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
Josh Shapiro, Audra Plepytė ir gen. ltn. Valdemaras Rupšys
Josh Shapiro, Audra Plepytė ir gen. ltn. Valdemaras Rupšys / Lietuvos kariuomenės nuotr.

Pagal Valstijos partnerystės programą (angl. State Partnership Program, SPP) 30-ųjų bendradarbiavimo gynybos srityje metinių proga surengta oficiali vakarienė, kurioje taip pat dalyvavo Pensilvanijos gubernatorius Josh Shapiro, iš Vašingtono atvykusi Lietuvos ambasadorė JAV Audra Plepytė ir PANG kariai. Renginyje pristatyta bendradarbiavimo istorija, išsakytos padėkos ir pasidalinta akimirkomis iš įvairių projektų.

„Pirmasis bendradarbiavimo žingsnis žengtas prieš 30-tį metų, kai Vilniuje iš lėktuvo išlipo pirmasis PANG pareigūnas, ir prasidėjo mūsų 1000-čio mylių kelionė. Labiausiai mus vienijo užduotys ir iššūkiai, pratybos ir mokymai, planavimas ir koordinavimas, taikos kūrimas Afganistane kartu ir daugybė kitų renginių. – sakė gen. ltn. Valdemaras Rupšys, – Vis dėlto taika ir saugumas nėra tai, ką galime nusipirkti ar atidėti ateičiai, turime tuo pasirūpinti šiandien. Ir mes esame stipresni tai darydami kartu su jumis.“

Kasmetinėje SPP partnerių konferencijoje Lietuvos kariuomenės ir Pensilvanijos nacionalinės gvardijos ilgametis bendradarbiavimas įvertintas JAV Nacionalinės gvardijos biuro apdovanojimu „Metų partnerystė“. Pirmąja programa, kuria prasidėjo PANG ir Lietuvos kariuomenės bendradarbiavimas, buvo siekiama padėti Lietuvos kariuomenei siekti Vakarų šalių karinių standartų ir suderinamumo. Šiandien bendros veiklos rezultatais išsiskiriame iš dabar veikiančių 88 programų, vykstančių 100 pasaulio valstybių.

PANG vadas gen. mjr. Mark J.Schindler džiaugdamasis ilgamečiu bendradarbiavimu pabrėžė: „Ne programos, ne mokymosi klasės ir ne technika sukuria bendradarbiavimą, kuris įvertinamas apdovanojimu „Metų partnerystė“, o žmonės. Kariai, be kurių atstovavimo mūsų kariuomenėms ir darbo kartu, pasitikėjimo vieni kitais, pagarbos ir abipusio mokymosi, šiandien nebūtų 30-metų bendradarbiavimo ir puikių pasiekimų, apie kuriuos dabar kalbame. Tad dėkoju Lietuvos kariuomenei už šį bendradarbiavimą ir buvimą puikia PANG partnere.“

Bendradarbiavimas su JAV prasidėjo programa „Kariai kariams“ (anlg. Mil to Mil), kuria buvo siekiama padėti Lietuvos kariuomenei siekti Vakarų šalių karinių standartų ir suderinamumo. Kariai susipažino su JAV ginkluotųjų pajėgų bazėmis, pradėti įvairiausi mokymai, nuo taktinės medicinos iki prieštankinių pajėgumų rengimo. Nuo 2014 m. bendradarbiavimas suintensyvėja pagal programą „Platoon exchange program“, kai Sausumos pajėgų vienetų pėstininkai ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai vyksta į PANG „Fort Indiantown Gap“ mokymo centrą ir poligoną, tuo pačiu PANG kariai su technika dalyvauja pratybose Lietuvoje.

Bendradarbiavimo su gvardija aktualumas dar labiau išaugo 2019 metais, kai Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos ir PANG 28-oji pėstininkų divizija pasirašė susitarimą, kuriuo patvirtintas siekis išvystyti divizijos lygmens vadovavimo ir valdymo pajėgumą (angl. Division-level command and control capability). 2018 m. PANG inžinerijos vieneto „Red Horses“ pastangomis Kazlų Rūdos poligone įrengta šaudymo iš oro į antžeminius taikinius šaudykla, kur kovinius šaudymus atlieka ir oro policijos misiją Lietuvoje vykdantys sąjungininkai.

Bendradarbiaujama buvo ir tarptautinėje operacijoje Afganistane 2009–2012 metais, kur PANG kariai tarnavo Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje. PANG koviniai inžinieriai ir instruktoriai nuo 2017 m. dalyvauja tarptautinėse pratybose „Inžinierių griausmas“, kurių metu treniruotasi vykdyti inžinerinės paramos užduotis, remti pėstininkų manevrą ir gerinti padalinių tarpusavio sąveiką. Tais pačiais metais PANG kariai pradėjo dalyvauti pratybose „Geležinis Vilkas“.

Viena svarbiausių JAV ir Lietuvos bendradarbiavimo sričių yra kibernetinis saugumas ir kibernetinės gynybos pajėgumų vystymas. PANG specialistai dalyvavo tarptautinėse kibernetinio saugumo pratybose „Gintarinė migla 2022“, domisi 2021 metais Kaune įkurto Kibernetinio saugumo centro, kaip regionine praktinio bendradarbiavimo platforma, padėsiančia apginti šalių kritinės infrastruktūros objektus nuo kibernetinių atakų, galimybėmis ir bendradarbiauja 5G bei rinkimų saugumo srityse.

2024 metais tarnybą Lietuvos kariuomenėje pradės sraigtasparniai UH-60M „Black Hawk“, šioje srityje taip pat bendradarbiaujama su PANG – aviacijos kompetencijos centre UH-60M aviatoriaus kvalifikacijos kursą yra baigę Karinių oro pajėgų pilotai kpt. Matas Leckas ir kpt. Valius Urbonas, sutarta dėl tolimesnio pilotų bei technikų rengimo.

Rugpjūčio 26–27 d. bus minima Laisvės diena, kuomet prieš 30-metį okupacinė Rusijos kariuomenė išvesta iš Lietuvos teritorijos. Minint šią sukaktį Vilniuje bus surengtas tarptautinis NATO karinių orkestrų festivalis „Military Tattoo Lithuania 2023“, kuriame kartu su 9 NATO valstybių orkestrais dalyvaus ir PANG orkestras. Šio festivalio metu PANG ir Lietuvos kariuomenės vadovybė iškilmingos ceremonijos metu Valdovų rūmuose atnaujins bendradarbiavimo sutartį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas