Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 30

G.Nausėda apie prezidento postą: mane įpareigoja žmonių pasitikėjimas

Gitanas Nausėda pasidalijo artimiausiais planais: nors vis dar neatskleidžia savo galutinio sprendimo dėl dalyvavimo prezidento rinkimuose ir galutinai tą pasakys rugsėjį, tačiau patikino, kad žmonių lūkesčiai jį įpareigoja. Artimiausiu metu jis bitininkaus, dėstys studentams ir ilsėsis. „Jei eisiu, tai tik kaip nepriklausomas kandidatas“, – sako G.Nausėda.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Mato Miežonio / 15min nuotr.

15min paklausė, ar pasitraukimas iš SEB banko jau reiškia patvirtinimą, kad G.Nausėda dalyvaus Lietuvos prezidento rinkimuose.

„Nereiškia, aš galiu auginti bites (šypsosi – 15min). Bet visos alternatyvos įmanomos, ir, žinoma, jūsų paminėta alternatyva yra viena iš galimų. Aš neslepiu, kad pastaruoju metu apie tai daug galvojau – mane taip galvoti įpareigoja ir tos lentelės, kuriose skelbiamos visuomenės nuomonės apžvalgos“, – 15min teigia G.Nausėda.

Jis patikino, kad šiuo metu turi ir akademinių įsipareigojimų, todėl registruotis Darbo biržoje neteks.

Gana geri žmonės tiek vienose, tiek kitose partijose negali realizuoti savęs kaip politikų dėl to, kad įsivelia į nieko neduodančias tarpusavio rietenas, – teigia G.Nausėda

„Prisidėsiu prie studentų ugdymo, kadangi jau ne pirmus metus dėstau. Tad turiu akademinių įsipareigojimų ir ketinu jų laikytis. Manau, reikėtų šiek tiek ir atsikvėpti. Nežinau, kiek žmonių suskaičiuotume Lietuvoje, kurie 18 metų dirbo tokį tikrai įdomų ir permainingą darbą. Tačiau 18 metų yra ilgas laiko tarpas“, – sako G.Nausėda.

Jis patikino, kad pasitraukimas iš SEB banko yra jo iniciatyva: „Pasikalbėjome, aptarėme ir tiesiog nusprendėme – abi pusės susitarėme“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Prezidentą mato kaip vienijantį asmenį

15min G.Nausėdos paklausė, koks turėtų būti kitas Lietuvos prezidentas – ar jis turėtų būti atsvara dabartinei valdančiųjų linijai.

„Man nepatinka toks žodis atsvara, kadangi atsvara reiškia, kad kažkas vėl su kažkuo konfliktuos. Aš manau, kad pirmiausia prezidento institucija yra telkianti ir vienijanti institucija. Šiame mūsų šalies raidos etape aš labiausiai ir pasigendu to, kad gana geri žmonės tiek vienose, tiek kitose partijose negali realizuoti savęs kaip politikų dėl to, kad įsivelia į nieko neduodančias tarpusavio rietenas. Mėginama užtorpeduoti vieniems kitus visokiausiomis kliauzomis, ir tuomet pametama esmė. Tuomet pametama kryptis, kur eina Lietuva“, – sako G.Nausėda.

Anot jo, nors prezidento institucija tiesiogiai vykdomosios valdžios ir nevykdo, tačiau gali prisidėti prie to, kad atskiros partijos, pozicija ir opozicija „funkcionuotų darniau, labiau klausytųsi viena kitos, ieškotų kompromisų ten, kur jų yra įmanoma pasiekti“.

G.Nausėda anksčiau užsiminė, kad jei kandidatuos – sieks paramos iš plataus partijų spektro. Dabar jis priduria, kad išlaikys nepriklausomumą.

„Tos diskusijos vyksta nepriklausomai nuo mano pokalbių. Aš tikrai pastaruoju metu turėjau pokalbių ir su įvairiais politikais. Bet aš gana aiškiai visiems pasakiau, kad eisiu kaip nepriklausomas kandidatas – su savo programa, su savo komanda – jeigu aš eisiu. Nes tikrai sakau, kad sprendimas nekandidatuoti dar yra įmanomas. Tikimybių aš nespėliosiu, bet jei eisiu – tai kaip nepriklausomas kandidatas ir pirmiausia žmonių, o ne partijų valia yra paremti ar neparemti“, – sako G.Nausėda.

Jis pakartojo, kad kreipsis į įvairias politines jėgas ir tikėsis, kad jos atsilieps.

Galutinis sprendimas – rugsėjį

„Savo galutinį sprendimą priimsiu artimiausiu metu, tikrai rugsėjo mėnesį. Dabar dar tik rugpjūtis. O rugsėjo mėnesį, aš įsivaizduočiau, kad tikrai nereiks laukti iki paskutinių rugsėjų dienų“, – 15min pažymėjo G.Nausėda.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėdas su žmona Diana
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėdas su žmona Diana

Finansininkas, dėstytojas ir mokslininkas dr. G.Nausėda SEB banke dirbti pradėjo 2000 m. Nuo 2008 m. jis ėjo SEB banko prezidento patarėjo ir vyriausiojo banko ekonomisto pareigas.

Apie pasitraukimą iš SEB banko šalių susitarimu G.Nausėda pranešė po to, kai ketvirtadienį ryte jį užsipuolė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas – kreipėsi į SEB banką, prašydamas paaiškinti, ar šis dėl G.Nausėdos komunikacijos nedalyvauja politikoje, kai rengiama „hibridinė“ rinkimų kampanija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas