Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
01 17

K.Garuolienė: greitųjų COVID-19 serologinių testų pirkimas buvo „labiau politinis“

Buvusi sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė sako, kad pusės milijono greitųjų serologinių testų per COVID-19 pandemiją įsigijimas, dėl ko dabar teisiama kita buvusi viceministrė Lina Jaruševičienė, buvo labiau politinis sprendimas. Jos manymu, tų testų nereikėjo pirkti, nes jie nebuvo tinkami ligai diagnozuoti. K.Garuolienė liudijo apie tai pranešusi tuomečiam sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai, tačiau testai vis tiek buvo nupirkti.
Kristina Garuolienė
Kristina Garuolienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Dėl testų buvo politinis sprendimas – tam, kad pirktų, o ne tam, kad reikia. Aš iš sveikatos technologijos vertinimo pusės žiūrėjau – gal labiau kitų testų – PGR reikėjo, jų negalima buvo gauti, PGR galėjo pasakyti, žmogus infekuotas ar ne“, – per Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdį trečiadienį sakė K.Garuolienė.

Molekulinis PGR tyrimas, kitaip polimerazės grandininė reakcija, yra didelio jautrumo infekcinių ligų tyrimo metodas. Ėminys imamas iš nosiaryklės.

„Mano pozicija buvo nepirkti greitųjų testų“, – tvirtino buvusi sveikatos apsaugos viceministrė.

Ji buvo apklausta kaip liudytoja kitos buvusios sveikatos apsaugos viceministrės L.Jaruševičienės baudžiamojoje byloje, kurioje L.Jaruševičienė kaltinama piktnaudžiavimu.

L.Jaruševičienės baudžiamojoje byloje ikiteisminis tyrimas vyko dėl laboratorijos iš bendrovės „Profarma“ įsigytų daugiau nei 500 tūkst. greitųjų serologinių testų, už juos buvo sumokėta daugiau nei 6 mln. eurų.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Lina Jaruševičienė
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Lina Jaruševičienė

Apeliacinis teismas užpernai patvirtino, kad už testus valstybė permokėjo, todėl dviem bendrovėms, tarp jų ir „Profarmai“, nurodė grąžinti valstybei daugiau nei 4 mln. eurų. „Profarma“ teismo sprendimą įvykdė ir priteistus 145 tūkst. eurų valstybei sumokėjo.

Generalinės prokuratūros kaltinamajame akte rašoma, kad 2020 metais L.Jaruševičienė, būdama politinio pasitikėjimo valstybės tarnautoja, įtariama, piktnaudžiavo tarnyba, dėl to didelę žalą patyrė valstybė.

Reikėjo PGR testų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas