Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 08

Gripo epidemijos žemėlapis kinta: atšaukta Švenčionyse, paskelbta Kazlų Rūdoje

Bendras sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) Lietuvoje nesitraukia – trečiadienį gripo epidemija buvo atšaukta Švenčionių rajono savivaldybėje, tačiau paskelbta Kazlų Rūdos savivaldybėj, praneša Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC).
Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos
Klinikoje / G.Adinavičiūtės/15min nuotr.

Penktąją šių metų savaitę (2017 m. sausio 30 d. – vasario 5 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 127,6 atv./10 tūkst. gyventojų. Pernai tuo pačiu metu sergančiųjų buvo daugiau – 140,08 atv./10 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumo rodiklis šių metų 5-ąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Marijampolės administracinėje teritorijoje.

Penktąją 2017 metų savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę buvo paguldyti 163 asmenys. Iš kurių 1 – nėščioji, 22 vaikai iki 2 metų amžiaus, 87 asmenys iki 17 metų, kiti suaugusieji. 13 asmenų buvo gydyti intensyviosios terapijos skyriuje. Daugiausiai sergančiųjų – Vilniaus apskrityje.

2016-2017 m. gripo sezono metu iš viso registruoti 3 mirties nuo gripo atvejai.

„Efektyviausia gripo profilaktikos priemonė – skiepai. Skiepytis dar ne vėlu ir šiandien. Skiepytis rekomenduojama kiekvienais metais viso gripo sezono metu. Gripas prasideda 40-ąją kalendorinę metų savaitę ir tęsiasi iki 20-osios kitų metų kalendorinės savaitės“, – teigia ULAC.

Centras ypatingai rekomenduojama 65 metų ir vyresnio amžiaus asmenims; sergantiems lėtinėmis ligomis; gyvenantiems socialinės slaugos ir globos įstaigose; nėščiosioms; sveikatos priežiūros darbuotojams.

Sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai sergamumo gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų /10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas