Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 24

Grybų sezono naujiena: musmires perka ir gydyti vėžį, ir pigiai svaigintis

Rudenį, kuomet daugybė lietuvių patraukia į miškus grybauti, padaugėja su tuo susijusių nelaimių – apsinuodiję žmonės patenka į ligonines, kur gydytojams kartais net tenka grumtis dėl jų gyvybių. Tačiau ne visi nuodingų grybų užvalgo netyčia – dalis prisiskaito patarimų apie tariamai stebuklingą musmirių gydomąjį poveikį, todėl bando užsiimti savigyda gamindami trauktines, ar tiesiog valgydami ką tik nuskintus „laimikius“.
Musmirės
Musmirės / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinamame vaizdo įraše rodoma senjorė, rankose laikanti musmirių užpiltinę.

Ji pasakoja, kaip pasigaminti šį tirpalą ir kaip vėliau jį vartoti geriant. Paklausta, nuo kokio negalavimo padeda musmirių tinktūra, senolė guviai atsako, esą ši gydo vėžį.

Valgo iš smalsumo ir dėl savigydos

Neseniai Lietuvoje nuskambėjo įvykis, kuomet vyras į ligoninės reanimaciją pateko savo noru, be jokio apsirikimo, užvalgęs raudonųjų musmirių.

Vilnietis prisipažino jų valgęs iš smalsumo, o rinko už pinigus kaimynui, susiruošusiam užsiimti savigyda. Iš mirties nagų vyrą medikams pavyko ištraukti tik po sunkios kovos.

Pastaruoju metu renkant ir parduodant musmires bandoma ir užsidirbti. Supirkėjai tvirtina, neva grybus vėliau panaudos mokslo tikslams, tačiau iki galo atsekti musmirių kelią neįmanoma.

Plačiau apie superkamas musmires skaitykite čia: Užsidirbti galima ir iš musmirių: kilogramas džiovintų – ir po 160 eurų.

Didžiausia klaida – nesikreipti į medikus

Internete gausu patarimų, kaip galima panaudoti įvairių musmirių preparatų – tvirtinama, neva jie gali gydyti skydliaukės susirgimus, paralyžių, reumatą, net onkologines ligas.

Tačiau medikai įspėja, kad tokie bandymai namuose, nepasitarus su specialistu, bandyti išsigydyti rimtas ligas arba atsisakymas kreiptis į gydytojus gali baigtis liūdnai.

Nemažai internautų pastaruoju metu dalijasi nuorodomis į rusakalbes svetaines, kuriose skelbiama informacija apie tariamas gydomąsias musmirių savybes jau pasiekusi naują pseudomedicinos lygį.

Ten tvirtinama, neva musmirių nuovirais ir tinktūromis galima išgydyti net tuberkuliozę, epilepsiją, vėžį, akių tinklainės ligas ir net klimaksą. Visa tai – melas.

wikimedia.org nuotr./Žalsvoji musmirė
wikimedia.org nuotr./Žalsvoji musmirė

Haliucinogeninis placebo efektas

Klinikinis toksikologas Linas Zdanavičius teigė, kad bandymai „gydytis“ raudonųjų musmirių produktais gali baigtis įvairiai.

Anot mediko, nors šis grybas ir nėra pats nuodingiausias, tačiau, priklausomai nuo individualių organizmo savybių ir sveikatos būklės, gali tokiu tapti, o ir ligoninėse periodiškai atsiduria šių grybų „preparatais“ pasivaišinę asmenys.

„Raudonosiose musmirėse nėra kažkokių ypatingų gydomųjų medžiagų. Jei žmogus turi gretutinių patologijų – širdies ritmo sutrikimų, tai didesnės raudonųjų musmirių dozės gali išprovokuoti net mirtį. Tačiau tokie atvejai gan reti.

123RF.com nuotr./Grybautojas
123RF.com nuotr./Grybautojas

Pasak L.Zdanavičiaus, dažniausiai raudonųjų musmirių milteliai ir užpiltinės yra vartojami ne savigydos, o svaiginimosi tikslais.

„Tai nėra gydomųjų savybių turintis grybas. Paprastos raudonosios musmirės nėra gal tiek pavojingos sveikatai kaip žalsvosios, tačiau gali sukelti įvairių padarinių – pykinimą, vėmimo priepuolius, išprovokuoti delyrą, psichozę. Šiame grybe yra medžiagų, kurios sukelia haliucinacijas ir iškreiptą sąmonės būseną“, – komentavo toksikologas.

Naudojami tik išvalyti elementai

Gamtos tyrimų centro Botanikos instituto Mikologijos laboratorijos mokslo darbuotojas Jonas Kasparavičius paaiškino, kad nors raudonosios musmirės yra nuodingas grybas, tam tikrais atvejais jis išties gali būti naudojamas medicinoje.

Tačiau jis pabrėžė, kad medicinoje naudojami raudonųjų musmirių komponentai toli gražu nėra tas pats, ką vartotojas galėtų pasigaminti namuose.

„Kai kuriami vaistai, šiuolaikinės chemijos metodais ir specialiais prietaisais iš musmirių yra išskiriamos tik tam tikros, konkrečios medžiagos. Chromatografiškai, kitais būdais tas nedidelis kiekis naudingų medžiagų yra išgryninamas.

O paprastas žmogus tai daro „bobučių metodu“ – užpila spiritu, palaiko ir vartoja. Tai į tą tirpalą patenka visos musmirėje esančios medžiagos, nuodingos irgi“, – įspėjo J.Kasparavičius.

Fotolia/ 15 min nuotr./Jonas Kasparavičius
Fotolia/ 15 min nuotr./Jonas Kasparavičius

Ką daryti apsinuodijus?

Lietuvoje auga apie 400 rūšių grybų, iš kurių nuodingomis laikomos apie 40 rūšių. Visus nuodinguosius grybus lengva supainioti su valgomais, o tada padariniai – neišvengiami.

Plačiau skaitykite: Ekspertas apie grybus: kur rinkti, kurie mirtinai nuodingi ir kaip užsiauginti pačiam

Suvalgius nuodingų grybų pirmiausia pasireikš tokie simptomai, kurie yra labai panašūs į tuos, kurie jaučiami persivalgius, tačiau šiek tiek vėliau: po 6–8 ar netgi 12 valandų.

Per šį laiką per kraują po visą kūną išnešiotiems toksinams pasklidus organizme, žmogų gali kankinti mėšlungis, traukuliai, haliucinacijos, greitas širdies ritmas, taip pat galimas staigus sąmonės netekimas ir netgi koma ar mirtis.

Apsinuodijimo grybais eigoje yra melagingo pagerėjimo stadija. Dažniausiai ji pasireiškia per 2–3 dienas po apsinuodijimo. Tuo metu žmogus jaučiasi geriau, tačiau apsilankius gydymo įstaigoje būtų nustatytas ryškus kepenų fermentų padidėjimas – stipraus kepenų pažeidimo požymis.

Net jei grybus valgė daug žmonių, o apsinuodijo tik vienas, gali būti taip, jog nuodingas grybas netyčia pakliuvo tik į jo lėkštę. Būtent todėl nereikėtų apsigauti ir galvoti, kad jeigu kiti simptomų nejaučia, tai nėra apsinuodijimas.

Viena didžiausių klaidų, kurias daro grybais apsinuodiję žmonės, – delsimas kreiptis į medikus net jaučiant aiškius apsinuodijimo simptomus: pykinimą, vėmimą, viduriavimą.

Kaip galite padėti grybais apsinuodijusiam artimajam skaitykite čia.

123RF.com nuotr./Grybai
123RF.com nuotr./Grybai

15min verdiktas: Melas. Nors liaudies medicinoje gausu patarimų, kaip gydytis iš musmirių pagamintais preparatais, jie nepajėgūs išgydyti susirgimų, kuriuos, kaip teigiama socialiniuose tinkluose, gydo musmirės. Taip pat yra rimta rizika apsinuodyti jas vartojant vidiniai, pažeisti gleivinę tepant išoriškai.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas