15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
2010 09 21

Grybų specialistas: orai palankūs, grybausime ir spalio mėnesį

LTV studijoje lankęsis mikologas (grybų specialistas) profesorius Ernestas Kutorga nudžiugino grybautojus geromis prognozėmis.
Šemynėlė iš Utenos
Grybai / 15min.lt skaitytojo Dariaus nuotr.

Profesorius teigė, kad rugpjūčio viduryje prasidėjęs grybavimo sezonas buvo itin sėkmingas. Ir jeigu išsilaikys tokie palankūs orai, miškai savo gėrybės grybautojams dovanos dar gerą mėnesį.

Tiesa, prasidėjus sezonui žmonės skundėsi, kad grybai sukirmiję ir jų nelabai daug. Tačiau profesorius nesutinka: grybų derlius, ypač pagrindinis baravykų, buvo be kirmėlaičių ir gausus. Baravykai, anot profesoriaus, pasirodė netikėtai, po sausrų, todėl kirmėlaitės nespėjo išsivystyti.

Profesorius taip pat patarė, kaip užsiveisti grybų savo sode. Galima tiesiog pasėti grybų liekanas po medžiais, šiekt tiek uždengti žeme ir tikėtis kad po kelių metų ten užaugs baravykai ar lepšės.

Kokių grybų dabar tikėtis, nusistovėjus gana lietingiems orams? Profesorius sakė, kad dabar dygsta rudakepuriai baravykai, eglinės ir pušinės rudmėsės, laukiama žaliuokių.

Nuolatinis klausimas, kuris jaudina grybautojus, kaip teisingai rinkti grybus: pjauti, rauti, sukti ar kaip kitaip su jais elgtis?

Profesorius Ernestas Kutorga teigia, kad... svarbiausia nesurinkti nuodingų grybų. O kaip grybą paimti didelio skirtumo nėra. Aišku, geriausia nupjauti arčiau pamatinės kamieno dalies, jei turite peilį. Arba rankomis išsukti iš dirvožemio.

Dar vienas populiarus klausimas: ar galima grybą palaižyti (ar jis nėra kartus), jei kyla abejonių dėl jo gerumo ar tinkamumo? Profesoriaus nuomone, palaižyti nėra blogai. Tačiau... nuodingosios musmirės yra saldžios. Taigi galima suklysti sprendžiant vien tik pagal skonį ir kvapą.

Profesorius sakė, kad pats naudingiausias grybas savo maistinėmis savybėmis – tikrinis baravykas.

Daugiau apie ORUS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais