Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 27

Gyventojai namuose karšto vandens skaitiklių keitėjų nelaukia: juk karantinas, o jie eina iš buto į butą

Vilniaus daugiabutyje gyvenanti Ieva nustebo pamačiusi laiptinėje kabantį skelbimą, kuriame pranešama apie būtinybę pakeisti karšto vandens skaitiklius. Pats keitimas esą suprantamas ir būtinas, tačiau ar per COVID-19 pandemiją tinkamas laikas? Juk meistras per dieną gali aplankyti ir 10 butų. Pakeitimu besirūpinantys „Vilniaus šilumos tinklai“ ramina, kad per prievartą į butus niekas nesiverš.
Vandens skaitikliai
Vandens skaitikliai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Skelbimas dėl keitimo

Daugiabučio Karoliniškėse laiptinėje kabantis skelbimas informuoja, kad AB „Vilniaus šilumos tinklai“ (VŠT), „vykdydama karšto vandens tiekėjo pareigą, numatytą Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklėse, pradėjo karšto vandens skaitiklių keitimą dėl metrologinės patikros“.

Nuo kovo 22-osios šio namo butuose bus nuimami karšto vandens skaitikliai metrologinei patikrai atlikti, o jų vietoje įrengiami skaitikliai su galiojančia metrologine patikra. Darbus atliks rangovas, su kuriuo gyventojai iki balandžio 22 d. ir prašomi susisiekti bei suderinti laiką.

Pažymime, kad nuo pažeidimo fakto datos suvartoto karšto vandens kiekio apskaičiavimui taikysime maksimalius karšto vandens suvartojimo normatyvus.

„Buto savininkui nesudarius sąlygų/nesuderinus laiko karšto vandens skaitiklio keitimo darbams atlikti iki nurodyto termino, 2021 m. gegužės 24 d. 12 val. bus fiksuojamas Taisyklių pažeidimo faktas. (…) Pažymime, kad nuo pažeidimo fakto datos suvartoto karšto vandens kiekio apskaičiavimui taikysime maksimalius karšto vandens suvartojimo normatyvus“, – įspėjama skelbime.

Būtinybę supranta, bet ar laikas?

Ieva sako, kad šis skelbimas ją itin nemaloniai nustebino. Kartu su dukromis, iš kurių viena mokosi nuotoliniu būdu, o antroji dėl pandemijos nelanko vaikų darželio, laiką namuose leidžianti moteris sakė nesuprantanti, kodėl skaitiklių pakeitimo terminas nebuvo perkeltas į vėlesnį laiką.

„Dabar griežto karantino metu sugalvota mūsų name keisti karšto vandens skaitikliai. Aš suprantu, kad jų metrologinės patikros laikas baigėsi, bet logikos mažoka“, – sakė vilnietė.

Nors skambinti raginama tik nuo šio pirmadienio, jau tą pačią dieną Karoliniškių gyventoja teigė sulaukusi ir darbus atliksiančios bendrovės atstovų vizito.

Pasibeldę į duris jie dar kartą priminė apie būtinybę pakeisti skaitiklius bei įspėjo – to nepadarius gegužės pabaigoje įsigalios tvarka, kai mokestis bus skaičiuojamas kiekvienam buto gyventojui priskyrus po sunaudotus 3 karšto vandens kub.m.

Vandens skaitiklis
Vandens skaitiklis

„Tai čia, vadinasi, viskas taip – mums galioja griežtas karantinas, tačiau į mūsų namus gali ateiti meistrai, kurie tądien jau aplankė dešimt ar net dar daugiau butų“, – stebėjosi Ieva.

Keisti būtina, bet į namus nesiverš

„Vilniaus šilumos tinklų“ Klientų aptarnavimo departamento vadovas Laurynas Jakubauskas tvirtina, kad išties skaitiklius pakeisti atėjo laikas, tačiau pandemija diktuoja ir savo taisykles – gyventojams paliekama teisė paslaugos bent jau šiuo metu atsisakyti.

L.Jakubausko teigimu, įstatymas įmonę įpareigoja užtikrinti, kad skaitikliai veiktų tinkamai.

Čia esą kaip su automobilio technine apžiūra – kai baigiasi, tenka tuo pasirūpinti.

Kaip ir per pirmą karantiną, vasarą, taip ir per antrąjį karantiną ir dabar, mes tikrai neiname į tuos butus, kurių savininkai nesutinka.

„Esame kreipęsi į Metrologijos tarnybą su prašymu atidėti tam tikrus terminus. COVID-19 iš mūsų praeitais metais atėmė ne tik tą pusmetį, kuriam galima atidėti patikrą. Klientai vasarą neretai nesutiko, kad vyktų keitimas, laukė rudens ir pan. Tada mūsų grafikas labai susispaudė.

Kaip ir per pirmą karantiną, vasarą, taip ir per antrąjį karantiną ir dabar, mes tikrai neiname į tuos butus, kurių savininkai nesutinka. Buvome keitimą visiškai sustabdę, bet nuo kovo 22 d., kai tam tikri ribojimai atlaisvinti, pradėjome vėl“, – sakė L.Jakubauskas ir patikslino, kad į Metrologijos tarnybą yra kreipęsi ne tik VŠT, bet ir kitos šilumos tiekėjos Lietuvoje, o atsakymo dar laukiama.

Pradeda nuo sugedusių

Anot bendrovės atstovo, klientų yra kelios grupės. Pirmoji – kurie per karantiną pranešė apie skaitiklių gedimus.

Vien nuo lapkričio tokių atvejų užregistruota apie 4 tūkst., todėl pas juos pirmiausia stengiamasi apsilankyti ir pakeisti skaitiklį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus šilumos tinklai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus šilumos tinklai

Kita grupė – tie klientai, kurių skaitiklius būtina keisti dėl periodinės metrologinės patikros.

„Neiname nė pas vieną, jeigu klientas nesutinka. Kabiname skelbimus, sulaukiame skambučių, rangovai, prieš ateidami, irgi paklausia, ar žmonės nėra saviizoliacijoje, neserga. Nėra taip paprasta suderinti laiką, kad galima būtų ateiti ir pakeisti skaitiklius visoje laiptinėje“, – teigė Klientų aptarnavimo departamento vadovas.

VŠT turi sąrašus klientų, kurie pakeitimo atsisakė ir per pirmąjį karantiną, ir vasarą. Tad, kaip sako L.Jakubauskas, truputį prieštaraujama įstatymams, tačiau ir laikas neįprastas.

Dar vienas toks niuansas – mūsų vizitas neužtrunka ilgiau nei 15 minučių.

Darbus vykdantys darbuotojai, anot VŠT atstovo, privalo laikytis visų saugumo reikalavimų – kas rytą matuojasi temperatūrą, turi visas apsaugos priemones.

„Dar vienas toks niuansas – mūsų vizitas neužtrunka ilgiau nei 15 minučių. Skaitiklio pakeitimas nėra ilgas procesas, turbūt net nebūtume pradėję, jeigu tai truktų pusvalandį ar valandą. Jeigu rangovas nespėja per tą laiką, turi daryti pertrauką ir ateiti kitą kartą, kad nebūtų viršytas 15 minučių laikas.

Nes skaitiklio pakeitimas – tai vandens užsukimas, dviejų varžtų atsukimas, kas sudėtingiau nebent tada, jeigu varžtai surūdiję. Senos statybos butuose būna du skaitikliai – vonioje ir virtuvėje. Bet meistras viską spėja per 15 minučių“, – teigė VŠT atstovas.

L.Jakubauskas ramino ir dėl to įspėjimo, kad teksią mokėti už kiekvieno gyventojo suvartotus po tris kub.m karšto vandens.

Esą taip numatyta teisės aktuose, bet „Vilniaus šilumos tinklai“ žada tokių priemonių nesiimti, kol tęsiasi pandemija ir karantinas dėl jos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas