Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 29 /13:04

Gyventojai nerimauja, kad gavo negaliojančias vakcinas, specialistai ramina

Keletas gegužės 5 dieną Kaune nuo COVID-19 skiepytų gyventojų peržvelgę duomenis apie vakcinaciją internete pamatė, jog buvo paskiepyti nebegaliojančiomis vakcinomis. Sveikatos apsaugos institucijos tikina, kad taip negalėjo nutikti, o skelbiami duomenys – klaida. Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba nurodo, kad skiepyti negaliojančiomis vakcinomis negalima.
Vakcina nuo COVID-19
Vakcina nuo COVID-19 / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

15min sulaukė žinių, jog bent keturiems tarpusavyje pažįstamiems asmenims Kauno vakcinavimo centre gegužės 5 dieną buvo suleistos iki balandžio 23 dienos galiojusios „Comirnaty“ vakcinos nuo COVID-19.

Jų serijos numeris tas pats – EX6537.

Šią informaciją gyventojai rado prisijungę prie savo paskyrų e.sveikatos svetainėje.

Viena iš paskiepytųjų Kristina pasakojo, jog vakcinavimo centre niekas neįspėjo, jog ji gaus galbūt negaliojantį preparatą.

„Mums pasidarė neramu, kodėl taip įvyko, ar čia kokia klaida, ar taip gali būti“, – 15min teigė ji, bet pažymėjo, kad po vakcinacijos neįprastų, nebūdingų reakcijų nejautė.

Centro vadovas: „Tai neįmanoma“

Kauno vakcinavimo centro vadovas gydytojas Justinas Dzidzevičius neigė, kad gyventojams galėjo būti suleistos negaliojančios vakcinos.

Yra griežta apskaita, net techniškai taip negalėjo nutikti.

„Tai neįmanoma, – 15min sakė jis. – Taip nutikti negalėjo. Yra griežta apskaita, net techniškai taip negalėjo nutikti.“

J.Dzidzevičius svarstė, jog e.sveikatoje pateikiami klaidingi duomenys ir gyventojams, kurie juos mato, pasiūlė kreiptis į Kauno polikliniką:

„Jie gali susisiekti su mumis, Kauno miesto poliklinika, ir jiems bus atsakyta.“

Antradienį J.Dzidzevičius teigė sutikrinęs informaciją ir dar kartą patikino, kad gyventojams suleistos galiojančios vakcinos.

„Vakcinos su serijos numeriu EX6537 galioja iki 2021 metų rugpjūčio mėnesio, o kitos serijos numerių vakcinos galioja iki 2021 metų liepos 31 dienos“, – kalbėjo jis ir teigė, kad e.sveikatos sistemoje skelbiami duomenys taip pat bus pataisyti.

„Duomenys galbūt dėl žmogiškosios klaidos buvo neteisingai suvesti. Artimiausiu metu jie bus pataisyti“, – kalbėjo Kauno vakcinavimo centro vadovas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./E. sveikata
Arno Strumilos / 15min nuotr./E. sveikata

SAM: negaliojančios vakcinos utilizuojamos

Kad vakcinavimo centrai neskiepija negaliojančiomis vakcinomis, tikino ir SAM. Esą pasibaigus galiojimo terminui vakcinos išmetamos.

„Visos vakcinos nuo COVID-19 yra gabenamos, laikomos ir naudojamos pagal gamintojo pateiktas specifikacijas, įskaitant ir galiojimo terminą. Po galiojimo termino pabaigos vakcinos nėra naudojamos.

Šalies vakcinavimo centrai maksimaliai sunaudoja turimas vakcinas iki numatytos galiojimo dienos. Pasibaigus galiojimo laikui, vakcinos yra grąžinamos utilizuoti. Norime atkreipti dėmesį, kad tokių (grąžinimo) atvejų pasitaiko itin retai“, – rašoma SAM specialistų atsakyme, kurį 15min perdavė ministerijos Spaudos tarnybos patarėja Lina Zimnickienė.

„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19
„Scanpix“ nuotr./Vakcina nuo COVID-19

Ji teigė, kad SAM iki šiol negavo kokios nors informacijos, jog šalies gyventojams būtų suleistos negaliojančios vakcinos

„Apie asmenų skiepijimą nebegaliojančiomis vakcinomis SAM nėra informuota ir tokios informacijos neturi. Tokiems atvejams pasitaikius, tikslinga kreiptis į Valstybinę vaistų kontrolės tarnybą ir atvejį nagrinėti individualiai“, – dėstoma atsakyme.

VVKT atstovė spaudai Aistė Tautvydienė pabrėžė, jog vaistų, įskaitant vakcinas nuo COVID-19 ligos, su pasibaigusiu tinkamumo laiku vartoti negalima.

„Vaistų saugumas, veiksmingumas ir kokybė yra užtikrinami viso tinkamumo laiko periodu“, – teigė ji ir nurodė, jog VVKT neturi žinių apie atvejus, kai gyventojai būtų paskiepyti nebegaliojančiomis vakcinomis.

V.Usonis: informaciją reikia sutikrinti

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Usonis teigė negalintis patikėti, kad gyventojams buvo suleistos vakcinos, kurių galiojimo terminas pasibaigęs.

Vienas iš kertinių reikalavimų – patikrinti, ar nepasibaigęs skiepijamos vakcinos galiojimo terminas.

„Aš labai sunkiai įsivaizduoju tokią situaciją, kad taip galėtų būti, nes vienas iš kertinių reikalavimų – patikrinti, ar nepasibaigęs skiepijamos vakcinos galiojimo terminas, – 15min komentavo jis.

– Kiekvieną kartą skiepijant bet kokia vakcina – tai yra bendra skiepijimo taisyklė – patikrinamas vakcinos galiojimo laikas. Turi būti patikrinamas.“

Šiuo atveju, pasak jo, situaciją turėtų aiškintis vakcinavimo organizatoriai, o gyventojai dėl viso pikto galėtų pasidaryti antikūnų tyrimą.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Usonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Usonis

„Jeigu antikūnų yra, galima kalbėti apie kitokias klaidas. Bet organizatoriai tokius signalus turėtų atidžiai patikrinti. Juos atsekti galima, nes yra serijos numeriai, yra tiekimo dokumentai“, – dėstė V.Usonis.

Pirma vakcinos doze nuo COVID-19 Lietuvoje pasiskiepijo daugiau kaip 1 mln. 228 tūkst. žmonių, dviem – 942 tūkst.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas