Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 27

Gyventojų ir institucijų ginčas: kas turi nuspręsti statybinių atliekų sąvartyno likimą?

Vilniaus Arimų g. veikianti bendrovė naudojasi hektaru valstybinės žemės, jos neišsinuomojusi, o sklype sandėliuoja statybines atliekas. Kaimynai sako įrodę, kad be žemės nuomos sutarties tokia veikla negalima, tačiau tai nieko nekeičia – įmonei taršos leidimas neatimtas. Aplinkos apsaugos agentūra (AAA), kuri tą leidimą ir gali panaikinti, ginasi, kad tebesiaiškina situaciją. Tačiau gali nutikti taip, kad sąvartynas čia gyvuos ir toliau.
Vaizdai Vilniaus Arimų gatvėje
Vaizdai Vilniaus Arimų gatvėje / 15min skaitytojo Povilo nuotr.

Atėjęs pavasaris išryškina netvarką šalia namų. Taip 15min sakė keli Naujosios Vilnios gyventojai, įsikūrę Arimų gatvėje arba šalia jos.

Piktinasi, kad vežamas statybinis laužas

Anot vyresnio amžiaus gyventojo Petro V. (pavardė redakcijai žinoma), čia pastaruoju metu ir šiferį veža, ir kitas statybines atliekas. Štai vieną buvusį garsų prekybos centrą Kalvarijų gatvėje nugriovė ir čia atvežė viską, kas nereikalinga, tikino Petras.

Vilnietis piktinosi, kad čia dirbanti įmonė visiškai nekreipia dėmesio į kaimynų skundus, o toliau vykdo darbus. Esą jis mėgino su direktoriumi pasikalbėti, bet išgirdo, kad jis turi nedarbingumą. Vis dėlto Petras įsitikinęs, kad aiškintis čia turėtų aplinkosaugininkai ar net policija, jeigu darbai vykdomi ten, kur net žemė neišnuomota.

Dar vienas netoliese gyvenantis vilnietis Povilas G. irgi sakė, kad šioje vietoje dirbanti įmonė teršia aplinką jau ne vienerius metus.

Jo teigimu, niekas nekreipia dėmesio – nei policija, nei niekas kitas, nors esą visi mato, kas čia vyksta.

Vyras pasidalijo ir savo darytomis nuotraukomis, kuriose matyti statybinio laužo krūvos.

„Kai ateina vasara, vėjas čia neša labai daug kenksmingų dulkių, nėra kuo kvėpuoti. O aplink žaidžia vaikai ir tuo kvėpuoja. Kiek žinau, buvo kreiptasi į visokias institucijas, bet niekas nieko nedaro“, – piktinosi Povilas.

Teisybės ieškojo jau seniai

15min apie UAB „Vilnius Town Group“ vykdomą veiklą, kuria piktinasi kaimynai, rašė pernai rugpjūtį.

„Įmonei priklauso pastatas, bet ne sklypas, t. y. ji neturi žemės nuomos sutarties su valstybe ir jokiu teisiniu pagrindu šio sklypo nevaldo. Tačiau tai nesutrukdė tai įmonei gauti leidimą tvarkyti ir perdirbti statybines atliekas šiame sklype“, – tuomet teigė jo vardo ir pavardės prašęs neskelbti vietos gyventojas.

Plačiau skaitykite čia: Nepatenkinti statybinių atliekų aikštelės kaimynai: net teismų sprendimai nieko nekeičia.

Tuo metu Nacionalinė žemės tarnyba pažadėjo atlikti neplaninį patikrinimą. Aplinkosaugininkai savo ruožtu kalbėjo problemų nematantys, nes esą įmonė leidimą savo veiklai turi ir pagal jį dirba.

Pats „Vilnius Town Group“ vadovas Josifas Platačius pernai vasarą 15min telefonu sakė neturįs ką šioje situacijoje komentuoti. Esą jam viskas aišku, kas tie kaimynai – neva visos gijos veda į konkuruojančią bendrovę, kuri jau nuo seno užsiima statybinių atliekų perdirbimu. Tad dabar tokiu būdu tiesiog bandoma jo vadovaujamai įmonei pakenkti.

NŽT pažeidimų rado

Praėjus pusmečiui tas pats gyventojas pasakoja turįs Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) pateiktą atsakymą apie rastus pažeidimus šioje teritorijoje. Jame teigiama, kad NŽT Vilniaus miesto skyrius rugsėjo 19 d. atliko žemės sklypo Arimų g. 20 žemės naudojimo patikrinimą bei surašė žemės naudojimo patikrinimo aktą.

„Patikrinimo metu nustatyta, kad žemės sklypo centrinėje ir šiaurės rytinėje dalyje supilti keli statybinių atliekų ir grunto pylimai, šalia pylimų dirbo technika. Žemės sklype vykdoma statybinių atliekų smulkinimo veikla. Centrinėje žemės sklypo dalyje stovi metalinis konteineris ir vagonėlis.

Vietovėje atlikta fotofiksacija, pamatuoti statybinių atliekų ir grunto pylimų kontūrai bei metalinis konteineris ir vagonėlis. Nustatyta, kad statybinės atliekos ir gruntas valstybinėje žemėje, užimamas plotas – 3450 kv. m, 1244 kv. m, 888 kv. m, 218 kv. m. Metalinis konteineris ir vagonėlis valstybinėje žemėje. Užimama – 25 kv. m ir 14 kv. m“, – gyventojui rašė NŽT atstovai.

Taip pat buvo informuota, kad galimi pažeidėjai iškviesti į skyrių. Atvykti jiems nurodyta lapkričio 16 d. ir nuo tos dienos duoti 6 mėnesiai atlaisvinti sklypą, kreiptasi į Aplinkos apsaugos agentūrą (AAA), kad pastaroji panaikintų įmonės turimą taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą.

Nustatyta, kad statybinės atliekos ir gruntas valstybinėje žemėje, užimamas plotas – 3450 kv. m, 1244 kv. m, 888 kv. m, 218 kv. m. Metalinis konteineris ir vagonėlis valstybinėje žemėje. Užimama – 25 kv. m ir 14 kv. m.

Tačiau, nors kažkokie procesai ir vyksta, vietos gyventojai tvirtina, jog realių pokyčių Arimų gatvėje iki šiol nėra. Griebdamiesi šiaudo jie pateikė skundą Seimo kontrolieriui „Dėl Aplinkos apsaugos agentūros neveikimo“, esą gal tai padės.

Sprendimo nėra, konsultacijos vyksta

AAA tvirtina, kad galutinio sprendimo dėl leidimo dar nėra priėmusi.

Kaip teigiama 15min atsiųstame AAA Taršos prevencijos departamento Atliekų prevencijos skyriaus vedėjos Danguolės Kazlauskienės komentare, agentūra, vadovaudamasi Aplinkos apsaugos įstatymu, vasario 22 d. įspėjo minėtą bendrovę apie galimą taršos integruotos ir prevencijos ir kontrolės leidimo galiojimo panaikinimą.

Bendrovės „Vilnius Town group“ statybinių atliekų aikštelė 2022 m. vasarą
Bendrovės „Vilnius Town group“ statybinių atliekų aikštelė 2022 m. vasarą

„Įspėjime nustatė prievolę per 20 darbo dienų agentūrai pateikti įrodymus, kad trūkumai pašalinti, t.y. pagrindžiančius, kad įgijo teisę valdyti ar naudoti valstybinės žemės sklypo, esančio adresu Arimų g. 20, Vilnius, 1 ha dalį leidime nurodytai atliekų tvarkymo veiklai vykdyti. Agentūra nurodė, kad gavusi informaciją iš įmonės, spręs dėl tolimesnių veiksmų susijusių su įmonės leidimu.

Įmonė paprašė pratęsti terminą, nurodytiems trūkumams pašalinti ir reikalingiems dokumentams Agentūrai pateikti, nes per įspėjime nustatytą 20 darbo dienų terminą šio įpareigojimo objektyviai nėra įmanoma įvykdyti. Agentūra įmonę informavo, kad teisės aktai nenumato galimybės veiklos vykdytojui kreiptis į agentūrą su prašymu dėl termino pratęsimo, o agentūrai nesuteikia įgaliojimų priimti sprendimo dėl nurodyto veiklos vykdytojo prašymo.

Įmonė kartu su prašymu pratęsti terminą pateikė papildomos informacijos susijusios su žemės sklypo nuosavybės įteisinimu. Kadangi ši informacija yra Nacionalinės žemės tarnybos prie Aplinkos ministerijos kompetencijos klausimas, agentūra kreipėsi tarnybinės pagalbos į šią instituciją“, – teigė D.Kazlauskienė.

AAA tvirtina, kad agentūra, „kaip aplinkos ministro įgaliota institucija, siekdama priimti pagrįstą ir teisėtą sprendimą, vadovaujantis Aplinkos apsaugos įstatymo nuostatomis, dėl UAB „Vilnius Town Group“ leidimo panaikinimo, glaudžiai bendradarbiauja su kitomis institucijomis siekiant išsiaiškinti visas aplinkybes“.

„Informuojame, kad agentūra šiuo metu nėra priėmusi sprendimo dėl UAB „Vilnius Town Group“ leidimo galiojimo panaikinimo“, – teigė D.Kazlauskienė.

NŽT tvirtina agentūrai atsakiusi, tačiau esą šiuo metu tegalinti nupasakoti esamą situaciją ir nieko daugiau. Esą norint išnuomoti papildomai valstybinės žemės, nei jos reikia pastatams tame sklype eksploatuoti, būtina „parengti teritorijų planavimo dokumentą ar žemės valdos projektą, kurio tikslas – pertvarkyti (padalyti) valstybinės žemės sklypą, suprojektuojant valstybinės žemės sklypą, reikalingą esamiems statiniams ir (ar) įrenginiams eksploatuoti“.

Projektų rengimą organizuoja savivaldybės administracijos direktorius. Bendrovė esą galinti būti tokio projekto iniciatore.

Savivaldybė ketina formuoti sklypus

Įmonė savo ruožtu kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, kad šioje vietoje būtų suformuoti sklypai.

Vilniaus miesto savivaldybėje balandžio 14 d. pasirašytas įsakymas Dėl žemės sklypo Arimų g. 20 ir greta esančios teritorijos formavimo ir pertvarkymo projekto rengimo.

Jame numatyta, kad „pradedamas rengti apie 78 635 kv. m ploto žemės sklypo Arimų g. 20 ir greta esančios teritorijos formavimo ir pertvarkymo projektas, kurio tikslai:

  • 1.1. padalyti žemės sklypą Arimų g. 20 (kadastro Nr. 0101/0049:961) į du ar daugiau žemės
  • sklypų;
  • 1.2. suformuoti naujus valstybinės žemės sklypus;
  • 1.3. nustatyti ir keisti pagrindinę žemės naudojimo paskirtį ir (ar) žemės sklypo naudojimo būdą (-us), atitinkantį (-ius) Vilniaus miesto savivaldybės teritorijos bendrojo plano sprendinius.“

Kaimynams belieka laukti toliau, kuo ši istorija baigsis. Jie sako, kad vasarą tas laukimas labai prailgsta, kadangi dulkės kyla iš teritorijos kur kas intensyviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas