Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 09

H.Daktaras už grotų juda su ramentais, kalėjimų valdžia leidimo pokalbiui nedavė

15min pasiekė informacija, kad iki gyvos galvos kalintis Henrikas Daktaras juda tik su ramentais. Lietuvos kalėjimų tarnyba šį faktą patvirtino, bet daugiau komentarų neteikia. Kaip 15min teigė H.Daktaro žmona Ramutė, vyrui gruodį atlikta sudėtinga operacija. Kalėjimų tarnyba leidimo pokalbiui su pačiu kalinčiuoju nedavė, argumentuodama, kad taip „būtų didinamas nusikaltusio žmogaus autoritetas“.
Henriko Daktaro bylos svarstymas
Henrikas Daktaras bylos svarstyme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min sužinojo, kad Pravieniškių pataisos namuose kalintis H.Daktaras šiuo metu juda pasiramsčiuodamas ramentais.

Lietuvos kalėjimų tarnybos pasiteiravus, kas nutiko, gautas atsakymas, kad nuteistasis H.Daktaras jau kurį laiką naudojasi ramentu, tačiau su sveikata susiję asmens duomenys nėra viešinami ir Lietuvos kalėjimų tarnyba šiuo klausimu komentarų neteikia.

„Galiu tik pasakyti, kad tai nėra kažkokie nelaimingi atsitikimai ar traumos. Įvertinkite ir jūs šio nuteistojo amžių“, – žurnalistei teigė Irmina Frolova-Milašienė, tarnybos Komunikacijos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus specialistė.

Anot jos, Lietuvos kalėjimų tarnyba visas reikiamas sveikatos paslaugas H.Daktarui, kaip ir kitiems nuteistiesiems, suteikia. Taip pat laisvės atėmimo vietose sudarytos galimybės gauti pagalbines ar judėjimui reikalingas specialiąsias priemones.

Paklausus, galbūt galima būtų kokiu būdu susisiekti su pačiu nuteistuoju, Lietuvos kalėjimų tarnybos atstovė patikino, kad interviu nėra įmanomas.

„Šiuo atveju toks bausmę atliekančio nuteistojo pokalbių viešinimas būtų vertinamas kaip neatitinkantis nuteistųjų resocializacijos tikslų, nes juo būtų didinamas nusikaltusio žmogaus autoritetas ir tarp nuteistųjų gilinamos jų subkultūros apraiškos. Lietuvos kalėjimų tarnyba nepalaiko nuteistųjų subkultūros įkalinimo vietose, todėl šįkart neišduosime leidimo interviu su nuteistuoju H.Daktaru“, – teigiama Lietuvos kalėjimų tarnybos atsakyme 15min.

Su ramentais jau – du mėnesius

15min susiekė su H.Daktaro žmona Ramute. Ji atskleidė, kad pernai gruodį vyrui buvo atlikta sudėtinga kojos operacija, trukusi keletą valandų.

„Su ramentais jis jau du mėnesiai. Bėdos su koja. Matyt, jaunystės traumos kažkokios užsilikusios. Reikėjo sąnarį koreguoti. Kauno klinikose turėjo operaciją, po operacijos turi vaikščioti sugipsuotas ir su ramentais. 3 mėnesius taip. Jis atsigavo, bet kaip koja atsigaus, nežinia. Dar sunkiai. Metai savo daro, žmogus neina jaunyn. Šiemet 66-eri sukaks“, – žurnalistei teigė R.Daktarienė.

Paklausta, kaip dažnai pabendrauja su vyru, ji atsakė, kad kartą ar du per mėnesį.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ramutė Daktarienė
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ramutė Daktarienė

Sveikata šlubuoja jau kurį laiką

2019 metų sausį 15min rašė, kad sušlubavus iki gyvos galvos nuteisto Kauno nusikaltėlių vadeivos H.Daktaro (gim. 1957 m.) sveikatai, šiam prireikė rimtesnės medikų pagalbos.

Dėl sveikatos bėdų jis buvo atvežtas į Kauno klinikas. Insultą patyrusį H.Daktarą pareigūnai gydymo įstaigoje saugojo net nuo jo žmonos Ramutės.

Anot R.Daktarienės, jos vyrą jau seniai kamavo aukštas spaudimas, o Laisvės atėmimo vietų ligoninėje neužtikrinama pakankama medicininė pagalba.

Šiuo metu H.Daktaras bausmę atlieka Pravieniškių pataisos namuose. Prieš tai jis kalėjo griežtesnėmis bausmės atlikimo sąlygomis Lukiškių kalėjime.

Švelninti bausmę atsisako

H.Daktaras ne kartą bandė ištrūkti į laisvę (yra atlikęs privalomą įstatymo nustatytą paskirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės dalį – daugiau nei 22 metus), tačiau visus jo prašymus dėl paskirtos laisvės atėmimo bausmės iki gyvos galvos pakeitimo į terminuotą laisvės atėmimo bausmę teismas atmetė.

Teisėjų kolegija pritaria Kauno apygardos prokuratūros nuomonei, kad bausmę švelninti šiam nuteistajam nėra pagrindo (išlieka pavojingas visuomenei, iki šiol savo kaltę pripažįsta tik iš dalies, buvo priteista atlyginti beveiki 100 tūkst. eurų dydžio civilinius ieškinius, tačiau H.Daktaras geranoriškai yra atlyginęs vos apie 120 eurų, o dar apie 45 tūkst. eurų buvo išieškoti antstolių), nors Pravieniškių pataisos namų atstovai ir nurodo, kad nuteistasis vadovaujasi visuomenei priimtinomis elgesio normomis ir vertybėmis, per bausmės atlikimo laiką, 2022 metų duomenimis, 4 kartus baustas drausminėmis nuobaudomis, tačiau už gerą elgesį ir dalyvavimą visuomeninėje būrio veikloje skatintas 18 kartų.

Kaunietis H.Daktaras Klaipėdos apygardos teismo 2013 m. birželio 14 dienos nuosprendžiu nuteistas laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausme už organizuotą ginkluotą susivienijimą sunkiems ir labai sunkiems nusikaltimams vykdyti.

Kartu su juo buvo nuteisti dar keliolika organizuoto nusikalstamo susivienijimo dalyvių.

Galutinis nuosprendis H.Daktaro byloje buvo paskelbtas 2016 metų balandį, kai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas atmetė H.Daktaro kasacinį skundą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas