Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 05 10

Į EP besitaikantis turtingas Prienų „valstietis“ įtariamas ūkyje pasitelkęs nelegalią samdinę

Prienų rajono savivaldybės tarybos nario, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidato į Europos Parlamentą, kovotojo už žemdirbių teises Jono Vilionio ūkyje galimai užfiksuotas nelegalaus darbo atvejis. Anoniminio skundo sulaukę Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) atstovai po patikrinimo ūkininkui surašė administracinio nusižengimo protokolą. Jam gresia bauda nuo 1 iki 5 tūkstančių eurų.
Pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis
Pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Lietuvos pieno gamintojų asociacijos (LPGA) prezidentas, dėl didesnių išmokų mūsų šalies žemdirbiams Briuselyje piketavęs J.Vilionis įtariamas savo ūkyje nelegaliai įdarbinęs moterį.

15min šaltinio teigimu, ji galbūt neturi nuolatinės gyvenamosios vietos, o pas ūkininką be sutarties galimai dirbo už pastogę ir menką atlygį.

J.Vilionis tai neigia ir tikina, kad moteris pas jį nelegaliai nedirbo, o jį skundžia piktavaliai.

Nebuvo „Sodros“ duomenų bazėje

VDI patvirtino, kad J.Vilioniui dėl galimo nelegalaus darbo atvejo buvo surašytas administracinio nusižengimo protokolas.

VDI vyriausiojo darbo inspektoriaus Arūno Skučo teigimu, sulaukta anoniminio skundo, po kurio buvo atliktas patikrinimas.

„Patikrinimo metu rastas vienas galimai nelegaliai dirbantis darbuotojas. Darbuotojas yra apklaustas, ūkininkas yra apklaustas. VDI mano, kad yra nelegalus darbas, ir todėl yra surašytas administracinio nusižengimo protokolas“, – sakė jis.

15min nuotr./Valstybinė darbo inspekcija
15min nuotr./Valstybinė darbo inspekcija

VDI užfiksuoto galimo pažeidimo data – vasario 26 diena. Patikrinimas buvo pradėtas tos dienos 9 valandą 57 minutės.

Klausiamas, kas konkrečiai leido nustatyti, kad asmuo J.Vilionio ūkyje galimai dirba nelegaliai, A.Skučas aiškino, jog vykdyta apklausa.

„Mes apklausėme, nustatinėjome ir šio žmogaus, kuris dirbo tam ūkyje, konkrečiai – krovė malkas, nebuvo „Sodros“ duomenų bazėje įtraukto į darbuotojų sąrašą“, – teigė VDI vyriausiasis darbo inspektorius.

Jau buvo baustas

Tiesa, anoniminiame skunde VDI dėl galimo nelegalaus darbo teigta, kad J.Vilionis savo ūkyje samdo dirbti du nepilnamečius.

Esą pamokų metu jie atlieka ūkio darbus ir už tai per dieną gauna 16-17 eurų. Tačiau dirbančių vaikų J.Vilionio ūkyje apsilankę VDI inspektoriai nerado.

Medžiagą apie galimą nelegalų darbą minėto ūkininko ūkyje VDI persiuntė Alytaus apylinkės teismo Prienų rūmams. Anot A.Skučo, numatyta teismo posėdžio data – gegužės 20 diena 10 valanda.

Alytaus apylinkės teismo atstovė patvirtino, kad minėtą dieną planuojama nagrinėti administracinio nusižengimo bylą.

Jeigu teismas pripažins, kad J.Vilionio ūkyje nelegaliai dirbo asmuo, ūkininkui gresia administracinė bauda nuo 1 iki 5 tūkstančių eurų.

Kaip informavo A.Skučas, J.Vilionis anksčiau jau buvo baustas už nelegalų darbą.

Kažkokios kalbos kažkur sklando“

Prienų rajono Pakuonio seniūnijos, kurioje gyvena ir ūkininkauja J.Vilionis, seniūnui Antanui Keturakiui žinia apie VDI patikrinimą ūkininko ūkyje buvo naujiena. Jis aiškino, kad seniūnijai vadovauti jis pradėjo neseniai, nuo Naujų metų.

Partnerio nuotr./Karvės
Partnerio nuotr./Karvės

„Tai ta situacija tokia man dar nėra pilnai įsisavinta. Tikrai žinau, kad tai yra stambus ūkininkas, bet, tarkime, apie tą nelegalų darbą, tai, žinote, čia labai sunku, žmonės paprastai nekalba apie tokius dalykus. O apie tą atvejį aš tikrai negirdėjau, kad ten buvo Darbo inspekcija ar kažkas tokio. Žinote, tokiais klausimais su mumis nelabai kas ir bendrauja, ten kažkas vyksta, tai mūsų nelabai informuoja“, – kartojo jis.

Vis dėlto A.Keturakis pripažino girdėjęs kalbų apie galimus nelegalaus darbo J.Vilionio ūkyje atvejus.

„Kažkokios kalbos taip kažkur ir sklando. Bet, kaip sakau, kad konkrečiai aš būčiau kažką girdėjęs, kad konkretūs žmonės ten ar kažkas tokio, tikrai neteko girdėti“, – komentavo jis.

Kažkokios kalbos taip kažkur ir sklando. Bet, kaip sakau, kad konkrečiai aš būčiau kažką girdėjęs, kad konkretūs žmonės ten ar kažkas tokio, tikrai neteko girdėti.

J.Vilionį Pakuonio seniūnas charakterizavo kaip veiklų žmogų, turintį stambų ūkį, dirbantį Prienų rajono savivaldybės taryboje.

„Truputėlį kiek tekę bendrauti, tai jis toks man padarė normalaus žmogaus įspūdį, tikrai ne kažkokio vergvaldžio galbūt. Nes, sakau, tikrai apie tą atvejį nesu girdėjęs nieko“, – dėstė A.Keturakis.

Ašmintos kaimo bendruomenės „Ošvenčia“ vadovė Rasa Vaitauskaitė taip pat tvirtino nieko negirdėjusi apie minėtą atvejį dėl galimo nelegalaus darbo J.Vilionio ūkyje.

Jis dalyvauja šios bendruomenės veikloje. „Ir paremia, viskas tvarkoje, labai gražiai sugyvename. Aš apie jį galiu tik gerai pasakyti“, – tikino ji.

Leido gyventi nemokamai

J.Vilionis 15min patvirtino, kad jam VDI surašė administracinio nusižengimo protokolą dėl galimai nelegalios darbuotojos. Tačiau jis neigė, kad moteris, kurią darbo inspektoriai rado jo valdose, dirbo jam.

Anot J.Vilionio, minėta moteris yra „nei Rusijos, nei Lietuvos pilietė“, neturėjusi kur gyventi. Ūkininkas sakė, kad ją priglaudė, leisdamas gyventi viename iš jam priklausančių namukų. Už tai moteris, jo teigimu, nemokėjo.

„Ir jinai atėjusi iš manęs ir malkas naudojo iš fermų. Na, ir ją surado, kad jinai tas malkas ir sau nešėsi, ir tarsi pasakė, kad man krovė toje malkinėje tas malkas. Ji pas mane nedirbo. Na, bet aš čia nieko neįrodysiu“, – kalbėjo LPGA prezidentas.

Andriaus Grygelaičio nuotr./Jonas Vilionis
Andriaus Grygelaičio nuotr./Jonas Vilionis

Klausiamas, ar moterį priglaudė tiesiog iš geros valios, J.Vilionis aiškino daug kam taip padedantis. Jis pasakojo, kad ir dabar yra viena šeimyna, norinti apsigyventi jam priklausančioje sodyboje. „Jeigu ateis, dirbs, tai duodu ir kur gyventi. Aš turiu tų sodybų, namelių ir duodu“, – tikino jis.

Paprašytas patikslinti, kaip susipažino su minėta moterimi, J.Vilionis sakė, kad ji anksčiau dirbo pas vieną ūkininką, bet buvo atleista.

„Pas mane dirbo kita melžėja, sako: „Ji – gera darbuotoja, suprantate“. O ji biškį dar mėgsta ir išgerti, ir visa kita. Tai ji, reiškia, sako, neturi kur gyventi ir ateis. Na, tai, sakau: „Lai, tegul ateina“. Buvo laisvas tas plotas, viską. Bet pamatėme, kad ji tokia ir išgerianti, viską, ir aš jai sakiau išsikraustyti, bet ji neturėjo kur išsikraustyti, tai ji mano malkas naudojo, mano viską ir tame namelyje gyveno“, – dėstė ūkininkas.

Na, tai, sakau: „Lai, tegul ateina“. Buvo laisvas tas plotas, viską.

Pasak jo, dabar minėta moteris jau nebegyvena jam priklausančiame namelyje. Vėliau ūkininkas patikslino to tiksliai nežinantis. „Ką aš žinau, aš jai davęs, aš jos neklausiu, suprantate. Ji išvažiuoja, nebūna, ten vėl pasirodo, būna. Ji ieškosi ten to darbo“, – kalbėjo J.Vilionis.

Kas buvo, nebepamena

J.Vilionis kartojo, kad moteris pas jį nedirbo. „Jeigu, man reikia, tai aš turiu žmonių, aš apsiforminęs ir viskas“, – tikino jis.

Anot pienininkystės ir grūdų ūkį valdančio ūkininko, pas jį dirba apie 13-14 žmonių. Kokia vidutinė alga jo ūkyje, J.Vilionis nenorėjo atskleisti. Be to, jis teigė turintis planų darbininkų galbūt atsivežti iš Baltarusijos, Ukrainos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žemės ūkis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Žemės ūkis

J.Vilionis neigė ir tai, kad, kaip teigta anoniminiame skunde VDI, pas jį nelegaliai gali dirbti nepilnamečiai. Jis tikino, kad vaikai atvažiuoja pameškerioti į netoli esančius tvenkinius.

„Tai čia pasakė, jie atvažiuoja, meškerioja, neina į mokyklą ir paskui skundžia, kad pas mane dirba“, – kalbėjo jis.

J.Vilionis mano, kad yra žmonių, galinčių jį skųsti VDI, nes jis dirba Prienų rajono savivaldybės taryboje, yra atleidęs darbuotojų. „Tokie, va, žinote, ir seka, ir sako, ir skundžia. Kas čia, lengva. Sakykime, paskambino, parašė ir tu čia aiškinkis“, – dėstė jis.

Tokie, va, žinote, ir seka, ir sako, ir skundžia. Kas čia, lengva. Sakykime, paskambino, parašė ir tu čia aiškinkis

Pasitikslinus, ar anksčiau J.Vilionis buvo baustas už nelegalaus darbo atvejus, jis sakė: „Ne, ne nelegalų. Gal kažkada. Čia prie motinos, galbūt tada, senais laikais“. Tačiau tikino neprisimenantis, kokie tai buvo atvejai.

Taip pat jis aiškino nesibaiminantis, kad paviešinti faktai apie VDI rastą galimai nelegaliai dirbančią darbuotoją, pakenks jo reputacijai.

Gavo 580 tūkst. eurų pajamų

Iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) interneto svetainėje skelbiamo J.Vilionio turto deklaracijos pagrindinių duomenų išrašo matyti, kad 2017 metais jis turėjo privalomo registruoti turto už 290 tūkst. 29 eurus.

Jo turimų vertybinių popierių, meno kūrinių, juvelyrinių dirbinių vertė siekė 7 tūkst. 331 eurą. 2017 metais J.Vilionis turėjo 180 tūkst. 900 eurų piniginėmis lėšomis. Taip pat jis deklaravo esantis skolingas 84 tūkst. 983 eurus.

2017 metais „valstiečių“ kandidatas į EP gavo 580 tūkst. 58 eurus apmokestinamųjų ir neapmokestinamųjų pajamų.

Shutterstock nuotr./Žemės ūkis
Shutterstock nuotr./Žemės ūkis

Individualios veiklos pajamos buvo 512 tūkst. 752 eurai. Su individualios veiklos pajamų gavimu susijusių leidžiamų atskaitymų ir ankstesnių metų mokestinių nuostolių suma siekė 554 tūkst. 116 eurus.

J.Viliono deklaruota ne individualios veiklos turto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn pajamų suma buvo beveik 9 tūkst. 502 eurai.

2017 metais ūkininko deklaruota mokėtina pajamų mokesčio suma buvo 1519 eurai.

Europinis apdovanojimas

VRK skelbiamoje J.Vilionio biografijoje nurodoma, kad jis ūkininkauja nuo 1999 metų.

Taip pat joje rašoma, kad šiemet jis ketvirtai kadencijai buvo išrinktas į Prienų rajono savivaldybės tarybą, yra Žemės ūkio ir maisto tarybos, Ašmintos bendruomenės „Ošvenčia“, Pakuonio medžiotojų būrelio, Pieno tarybos prie Žemės ūkio ministerijos, Prienų ūkininkų sąjungos tarybos, kredito unijos „Prienų taupa“ narys.

Nuo 2006 metų J.Vilionis vadovauja LPGA, kuri priklauso Europos pieno tarybai, dalyvauja jos posėdžiuose ir asamblėjose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Vilionis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jonas Vilionis

LVŽS narys skelbia 2018 metais inicijavęs peticiją „Sąjungoje, kurioje visi lygūs, negali būti antrarūšių ūkininkų!“ dėl Europos Sąjungos tiesioginių išmokų suvienodinimo ir 52 tūkstančių Lietuvos piliečių pasirašytą peticiją dėl tiesioginių išmokų suvienodinimo įteikęs Europos Parlamentui.

J.Vilionis nurodė, kad dėl nepasitenkinimo mažomis pieno supirkimo kainomis 2016 metais surengtas mitingas Vilniuje. 2018-aisiais jis kartu su kolegomis, Latvijos ir Estijos žemdirbių organizacijomis, Briuselyje organizavo piketą, kur reikalauta didesnių tiesioginių išmokų.

J.Vilionio biografijoje taip pat sakoma, kad „už nenuilstamą kovą dėl sąžiningų pieno supirkimo kainų“ jis buvo apdovanotas Europos Sąjungos pieno gamintojus jungiančios Europos pieno tarybos „Golden Faironika“ apdovanojimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas