Sportas gyvai
2020 03 17 /16:43

Dalis į Lenkiją neįleistų lietuvių tebelaukia kelto, bet pajudėjo traukinys, Lietuvą pasiekė konvojai

Vokietijos–Lenkijos pasienyje užstrigę lietuviai antradienį su policijos pasiekė Zasnico uostą, iš kur turėtų keltu keltis į Klaipėdą. Kada – vis dar neaišku. Kol kas pajudėjo traukinys, Lietuvą pasiekė trys konvojai. Nepavykus susitarti su Lenkija, kad lietuviams būtų leista kirsti Lenkiją tranzitu, apmaudą liejo ir prezidentas Gitanas Nausėda, ir premjeras Saulius Skvernelis. Pastarasis, tiesa, labiau dėl lietuvių elgesio nei dėl nepavykusių derybų.
Vokietijos-Lenkijos pasienis
Vokietijos-Lenkijos pasienis / Mindaugo Kairio nuotr.

Daugiausia nerimo vis dar patiria į Lietuvą bandantys parvykti lengvaisiais automobiliais. Jie visą dieną leidžia aikštelėje šalie uosto.

Vokietijos pareigūnai parūpino atsigerti, yra, ko užkąsti. Kaip sako Mindaugas, pagaliau su žmonėmis elgiamasi ne kaip su gyvuliais.

Visgi aiškumo kol kas nedaug. Kada pajudės keltas, lietuvio teigimu, niekas nežino. Jis akcentavo, kad tai krovininių, o ne keleivinių keltų terminalas.

Jau svarstome, ar mus atplaukus tame kelte ir izoliuos – šmaikštavo Mindaugas.

Mindaugas sako, kad nors keltas buvo žadėtas nemokamai, niekas tuo netiki ir yra pasiruošę sumokėti po 250 eurų už bilietus.

„Jau svarstome, ar mus atplaukus tame kelte ir izoliuos“, – kalbėjo jis. Kol kas esą niekas nieko nežino.

Mindaugo ir kitų lietuvių kelionė namo trunka jau trečią parą.

Naktį mikroautobusai ir autobusai buvo praleisti į Lenkiją, o lengviesiems automobiliams teko apsisukti ir vykti link Zasnico. Paryčiais automobilių kolona buvo policijos sustabdyta aikštelėje ir vairuotojai galėjo kelias valandas numigti automobiliuose. Po trijų valandų policijos lydima kolona ir vėl pajudėjo.

Dar ryte Mindaugas 15min pasakojo, kad jam būtų skaudžiausia, jei kelte nebūtų pakankamai vietų, nes juda gausi automobilių kolona.

„Važiuoju ir galvoju, ar bus vietų. Sakė, kad bus 250 vietų, bet prie mūsų jau latviai ir estai prisijungė, tai visiems čia tos vietos? Jei gausiu tas 18 val. papildomų valandų kelte, jau būsiu laimingiausias žmogus“, – teigė jis.

Konvojai pasiekė Lietuvą

Lenkijos ir Lietuvos sieną antradienio popietę kirto jau trečiasis konvojus, kuriuo grįžta Baltijos šalių gyventojai.

Pasak Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovo spaudai Giedriaus Mišučio, trečiajame konvojuje – 20 automobilių, jais vyksta 80 asmenų.

„Lietuvos piliečių yra 43, Latvijos – aštuoni, Estijos – trys, Ukrainos piliečių, turinčių leidimus gyventi Lietuvoje bei Latvijoje – 17. Taip pat keturi baltarusiai, vienas rusas, po du uzbekus ir gruzinus, jie turi teisę gyventi Lietuvoje“, – BNS sakė G. Mišutis.

Pirmaisiais dviem konvojais antradienį iš Lenkijos jau grįžo beveik 200 žmonių, iš jų beveik 150 – Lietuvos piliečiai.

Anot G.Mišučio, ketvirtasis konvojus sieną turėtų kirsti antradienio vakarą.

Pajudėjo traukinys

Panašiu metu, kai trečiasis konvojus pasiekė Lietuvą, iš Vokietijos pajudėjo traukinys.

Taip prasidėjo 61 keleivio dvylikos valandų kelionė namo, 15min nurodė „Lietuvos geležinkelių“ atstovas spaudai Mantas Dubauskas.

„Ką tik pajudėjo traukinys. Maždaug po dvylikos valandų jis bus Kaune“, – sakė M.Dubauskas.

Jis tikino, kad buvo daroma viskas, kad visi norintys galėtų vykti traukiniu. Išvykimo laikas kelis kartus atidėtas.

„Padarėme viską, atidėjome gerokai išvykimą, nes jis buvo planuotas ryte, bet buvo problemų patekti, tai kiek galėjome, tiek nukėlinėjome, o tai irgi nėra įprasta“, – sakė jis.

Atvykti į traukinį laiku buvo sunku dėl spūsčių keliuose. Jas iššūkiu vadino net prezidentas Gitanas Nausėda.

Prezidentas: iššūkis – spūstys

Apie situaciją pasisakė prezidentas Gitanas Nausėda. Feisbuke jis parašė, kad darbas siekiant susigrąžinti Lenkijos ir Vokietijos pasienyje esančius mūsų piliečius tęsiasi.

„Suprantu, kad lenkų pasiūlytas judėjimo būdas nėra idealus. Tačiau įvertinus esamas aplinkybes jis yra saugus“, – nurodė jis.

G.Nausėda pareiškė besidžiaugiantis, kad pavargę ir nežinioje esantys žmonės išgirdo raginimą nutraukti kelio blokavimą ir negilinti pasienyje susikaupusių problemų.

„Pagrindinis šiuo metu esantis iššūkis – kelių dešimčių kilometrų ilgio automobilių spūstis, iš kurios mūsų tautiečiai negali ištrūkti. Savo veiksmus aktyviai deriname su Lenkijos ir Vokietijos pareigūnais, kad situacija būtų kuo skubiau išspręsta ir žmonės galėtų pasinaudoti jiems sudarytomis galimybėms grįžti namo. Netrukus turi pasirodyti oficiali informacija apie tai, kaip jiems elgtis toliau. Pirmosios konvojuojamos autobusų grupės jau yra netoli namų.

Vakar keletą kartų šiuo klausimu bendravau su Lenkijos Prezidentu Andžejumi Duda. Praėjusią naktį bendravau tiesiogiai su pasienyje esančiais mūsų tautiečiais. Taip pat paprašiau Užsienio reikalų ministerijos teikti informaciją ir būtiną pagalbą ten esantiems žmonėms“, – skelbia šalies vadovas.

Ragino skubėti namo

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius antradienį Seime sakė, kad stengiamasi parsivežti užsienyje įstrigusius piliečius.

„Stengiamės sustyguoti visą logistiką, kad sudarytumėme galimybę mūsų piliečiams saugiai ir kuo greičiau grįžti namo“, – aiškino jis.

Traukinys iš Frankfurto į Kauną išvyks 14 valandą. Specialus keltas plauks iš Vokietijos Zasnico miesto. Numatomas jo išplaukimo laikas – 18 valandą vietos laiku.

Kaip sakė ministras, keltas gali talpinti 250 lengvųjų automobilių, tiek pat – vairuotojų. Tačiau, J.Narkevičiaus teigimu, kol kas vykti užsiregistravo tik 30 automobilių.

„Taigi klausimas, kodėl mūsų piliečiai nenori pasinaudoti arba negali pasinaudoti suteikta, sudėtingai sumodeliuota galimybe. Ties tuo dirbame“, – patikino jis.

Žmonėms, grįšiantiems į Lietuvą minėtu traukiniu ir keltu, nereikės už tai mokėti. Tačiau žmonės turėtų pasirūpinti maistu, turėti atsigerti, nes traukinys į Lietuvą iš Vokietijos važiuos be sustojimų.

Premjeras supeikė lietuvių elgesį

Premjeras Saulius Skvernelis tikino, kad su Lenkija dėl lietuvių su lengvaisiais automobiliais sienos kirtimo buvo deramasi keturias paras, tačiau sėkmingai susitarti sutrukdė žmonių elgesys.

„Blokada sienos lyg ir pasibaigus yra, kas ir vakar buvo pasakyta. Matyt, po mūsų žmonių elgesio mūsų patikinimai, kad leiskime lengvuosius automobilius, jie elgsis atsakingai ir pervažiuos nesustoję Lenkiją, yra nieko verti. Tai liko ta alternatyva, kuri vakar sutarta: traukinys keleiviams, automobiliams ir jų vairuotojams – keltas“, – teigė premjeras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Klausiamas, kodėl visgi susitarti nepavyko, jis tikino, kad paaiškinimo nėra.

„Lenkai yra apsisprendę tokiu būdu laikyti izoliaciją valstybės ir baiminasi ypatingai dėl lengvųjų automobilių vairuotojų elgesio. Vakar elgesys parodė, kad ne be pagrindo jie baiminosi. O tas konvojus iš autobusų, kurių vakar du įvyko, mano žiniomis, jei iki paryčių nepasikeitė, tai ir toliau bus tęsiami konvojai. Bent tai yra žinia“, – guodėsi S.Skvernelis.

Vakar elgesys parodė, kad ne be pagrindo jie baiminosi.

Pasak jo, dvi ambasados Lenkijoje ir Vokietijoje rūpinasi, kad visi užsiregistravusieji galiausiai sėkmingai pasiektų Lietuvą.

„Reikia girdėti. Tokiais būdais tikrai neišspręsime klausimų. Valstybė, deja, tokį sprendimą priėmė. Nėra bendros koordinacijos. Kiekviena valstybė, kaip išmano, taip ir gelbstisi. Priėmė sprendimą izoliuotis ir neleisti tų automobilių, kurie galėtų kelti grėsmę. Dabar atsiranda kitas argumentas, kad žmonės, tris paras praleidę tokiom sąlygom, pavargę – bus pavojinga pervažiuoti Lenkiją.

Pilnai suprantu mūsų žmones, tikrai yra sąlygos nežmoniškos, yra piktumas, bet reikia laikytis įstatymų ir tada elgtis taip, kaip numatyta. Bent jau tose alternatyvose, kurios pasiūlytos. Jei nepasinaudos šita alternatyva, tai gali būti problematiška apskritai apie tolesnį sugrįžimą kalbėti“, – aiškino premjeras.

Klausiamas, kaip sprendžiama situacija dėl namo sugrįžti negalinčiais tautiečiais, „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sakė, kad Vyriausybė tai sprendžia visais įmanomais būdais.

„Kiek žinau šiandien, už poros valandų išvažiuoja traukinys su lietuviais, latviais ir estais į Lietuvą. Transporto priemonės gali būti keliama keltu ir tai siūloma daryti. Aš girdėjau ministrės pareiškimus. Tai, manau, daroma viskas, kas įmanoma. Daugiau padaryti mes negalime, nes tai ne nuo mūsų priklauso, nuo Lenkijos“, – komentavo R.Karbauskis.

Prezidentui paaiškino, kad neįleis dėl nuovargio

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį vėlų vakarą BNS sakė, kad Lenkijos pusė sprendimą neleisti lietuviams kirsti jos teritorijos lengvaisiais automobiliais grindžia rizika dėl vairuotojų nuovargio.

Šalies vadovas teigė pirmadienio vakarą situaciją aptaręs su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda.

„Į mano klausimą, kodėl automobiliai buvo neprilyginti autobusams ir jiems visgi nebuvo leista įvažiuoti, atsakymas buvo toks, kad kontrolę užtikrinti pavargusiems žmonėms, kurie galbūt kažkuriais atvejais važiuoja iš Ispanijos ar dar tolesnių valstybių, būtų labai sudėtinga, nes automobilių skaičius didelis, konvojus visko nesuseks, dalis kažkur sustos išsimiegoti viešbučiuose, todėl buvo nuspręsta organizuoti vairuotojams ir automobiliams keltą ir likusiems lengvojo automobilio keleiviams traukinį“, – BNS pirmadienio vakarą sakė G. Nausėda.

„Abi transporto priemonės turėtų būti nemokamos, nekainuos – nors dabar į pažadus žiūriu šiek tiek atsargiau. Problemos sprendimas prasidėjo. Jis galbūt nėra toks, kokio idealiai tikėjomės, nes tikėjomės automobilių, bet dėl automobilių buvo paaiškinta noru apsaugoti ir mūsų žmones, ir galbūt šalikelėje bevaikštančius žmones nuo pavargusių vairuotojų, kurių skaičius yra sunkiai suvaldomas. Tokia yra Lenkijos pusės motyvacija. Noriu paprašyti žmonių, kad neblokuotų kelio ir pasinaudotų galimybėmis“, – teigė Lietuvos prezidentas.

Lenkija lietuvius organizuotu konvojumi nusprendė praleisti autobusais ir mikroautobusais. Lengvųjų automobilių keleiviai bus pargabenti specialiu traukiniu iš Frankfurto prie Oderio, o automobiliai – keltu iš Zasnico.

Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, per Lenkijos Świecko pasienio punktą planuojama praleisti šešis konvojus, įvyks du ar trys būtinieji sustojimai maistui, degalams.

Traukinys iš Frankfurto prie Oderio centrinės geležinkelio stoties vyks į Kauną. Prioritetas bus teikiamas vaikams ir šeimoms. Pranešama, kad traukiniuose nebus maitinimo ir prašoma iš anksto pasirūpinti maistu. Traukinys važiuos per Lenkiją be sustojimų.

Kelto išvykimas planuojamas antradienį tarp 15–18 val., kelionės trukmė – 18 val.

Grupė lietuvių Lenkijos–Vokietijos pasienyje įstrigo, kai Lenkija dėl koronaviruso protrūkio uždarė sienas užsieniečiams. Lietuvos valdžia prašė lenkų atidaryti laikiną humanitarinį koridorių, kuriuo į tėvynę galėtų grįžti lietuviai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius