Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 07 18 /16:40

Į Lietuvą pirmąkart atvyko pažangiausi JAV naikintuvai F-35

Į Lietuvą ketvirtadienį pirmąkart atskrido pažangiausi amerikiečių naikintuvai F-35. Zoknių aviacijos bazėje nusileidę du naikintuvai F-35A pasipildė degalų ir išskrido toliau vykdyti pratybų „Rapid Forge“ užduočių Baltijos jūros regione.
JAV naikintuvai F-35 jau Lietuvoje
JAV naikintuvai F-35 buvo nusileidę Lietuvoje / Ievos Budzeikaitės (KAM) nuotr.

Tokie vizitai paprastai vertinami kaip simbolinis gestas, pabrėžiantis JAV įsipareigojimus NATO kolektyvinei gynybai, kartu siunčiant žinią kaimyninei Rusijai.

„Tai rodo JAV įsipareigojimus ne tik Lietuvai, bet ir aljansui. Mes bendradarbiausime su savo sąjungininkais, kad išlaikytume savo įsipareigojimus“, – Šiauliuose žurnalistams sakė JAV pulkininkas, Vokietijoje dislokuotos 435-osios Greitojo reagavimo grupės vadas Jasonas Terry.

Sunkiai radarais aptinkami naikintuvai į Šiaulius atskrido iš Lenkijos vykstant JAV vadovaujamoms oro gynybos pratyboms.

„Šios pirmą kartą organizuojamos oro gynybos pratybos siunčia stiprų signalą dėl JAV pasirengimo operatyviai reaguoti į saugumo situacijos pokyčius ir prisidėti prie Baltijos šalių gynybos, jei to prireiktų“, – BNS atsiųstame komentare sakė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Šiauliuose naikintuvai vykdė spartų papildymą kuru. Iš Šiaulių orlaiviai kilo vykdyti mūšio ore treniruotes Lietuvos oro erdvėje.

Šios treniruotės metu mūšio ore valdymą užtikrino Karmėlavoje veikiantis Baltijos valstybių bendras valdymo ir pranešimų centras. Antžeminę oro gynybos apsaugą atliko Lietuvos karinių oro pajėgų Oro gynybos bataliono kariai.

„Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad Lietuvos karinių oro pajėgų kariai profesionaliai atlieka savo darbo dalį šiose pratybose. Jie parodė, kad moka dekonfliktuoti ir skirstyti oro erdvę, valdyti ore moderniausius orlaivius, vykdyti antžeminę oro gynybą bei tinkamai teikti reikiamą priimančios šalies paramą“, – ministerijos pranešime cituojamas Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų vadas pulkininkas Dainius Guzas.

Ievos Budzeikaitės (KAM) nuotr./JAV naikintuvai F-35 jau Lietuvoje
Ievos Budzeikaitės (KAM) nuotr./JAV naikintuvai F-35 jau Lietuvoje

„Noriu padėkoti pulkininkui D.Guzui, Lietuvos karinėms oro pajėgoms. Ačiū Lietuvai už tokį šiltą priėmimą mūsų buvimo čia metu. Per tokį trumpą laiką Lietuva tampa tikra NATO šalių lydere. Tai, ką matėte šiandien yra karinių oro pajėgų proveržis“, – sakė JAV pulkininkas J.Terry.

„Šiandien visi galėjo pamatyti, kad moderniausi 5-os kartos naikintuvai gali būti aptarnauti bei papildyti degalų atsargomis beveik bet kur – ar tai būtų moderni aviacijos bazė, kokia yra Zokniuose, ar civilinis aerouostas, ar net tinkamo ilgio greitkelio atkarpa, – teigė J.Terry. –Šiems naikintuvams aptarnauti užtenka labai mažos žmonių ir specializuotos technikos grupės, kurią taip pat greitai galime perdislokuoti ten, kur to reikia.“

Pratybose dalyvaujantys moderniausi F-35A naikintuvai yra iš 388-ojo ir 419-ojo naikintuvų sparnų, dislokuotų Hillo aviacijos bazėje Jutos valstijoje. „F-15E Strike Eagles“ naikintuvai yra iš 4-ojo sparno Seymouro Johnsono oro pajėgų bazės Šiaurės Karolinoje. Abi naikintuvų grupės iki vasaros pabaigos yra perkeltos į Špangdalemo bazę Vokietijoje.

Kompanijos „Lockheed Martin“ gaminamų naikintuvų F-35 programa laikoma pačia brangiausia ginkluotės sistemos plėtros programa per JAV istoriją.

Šiuos naikintuvus taip pat perka Britanija, Italija, Nyderlandai, Australija, Norvegija, Danija, Kanada, Izraelis, Japonija, Pietų Korėja ir Belgija.

Apie planus įsigyti naikintuvus šiemet pareiškė Singapūras ir Lenkija.

Įsigyti naikintuvus norėjo ir Turkija, bet JAV atmetė jos prašymą, kai turkai iš Rusijos nusprendė pirkti oro gynybos sistemą S-400.

VIDEO: Turkijai įsigijus rusiškų gynybos raketų sistemų, JAV užblokavo jos dalyvavimą naikintuvų F-35 programoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas