Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 30

Į šalį toliau plūstant migrantams, VRM ketina bendradarbiauti su savivaldybėmis

Nemažėjant nelegalios migracijos srautams, ketinama aktyviai bendradarbiauti su savivaldybėmis ir ieškoti sprendimų, kaip apgyvendinti neteisėtai sieną kirtusius asmenis, pranešė Vidaus reikalų ministerija.
Pirmieji migrantai apsigyveno palapinių miestelyje
Pirmieji migrantai apsigyveno palapinių miestelyje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Situacija nėra lengva, iki šiol Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) apgyvendino neteisėtai sieną kirtusius asmenis savo turimose patalpose, bet akivaizdu, kad turime ieškoti ir kitokių sprendimų. Iš jų ypač reikalingas bendradarbiavimas dėl testavimo ir izoliacijos. Taip pat labai svarbu užtikrinti savivaldybių gyventojų saugumą. Natūralu, kad nerimas kyla, bet tarnybų pareigūnai yra nuolat pasirengę rūpintis viešosios tvarkos užtikrinimu“, – teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Šiuo metu VSAT padaliniuose galima apgyventi 835 asmenis, bet 444 vietos jau užimtos. „Matome, kad srautai prie valstybės sienos nemažėja, todėl mums reikia planuoti ateitį. Vienas svarbiausių aspektų – tai neteisėtų migrantų apgyvendinimas ten, kur yra VSAT padaliniai, siekiant užtikrinti didžiausią saugumą“, – kalbėjo VSAT vadas generolas Rustamas Liubajevas. Anot jo, apie 80– 90 proc. nelegalių migrantų sulaikoma.

Šiuo metu daugiausiai dėmesio skiriama toms savivaldybėms, kur dažniausiai migrantai bando kirsti sieną, t. y. Ignalinos, Šalčininkų ir Švenčionių rajonų. Vienas pagrindinių klausimų, kurį kėlė savivaldybių atstovai, buvo saugumas.

„Mes, be abejo, ieškome sprendimų, kaip apgyvendinti ir sudaryti tinkamas sąlygas sulaikytiesiems, tačiau tikimės bendradarbiauti ir su centrinėmis institucijomis. Vienas svarbiausių aspektų – tai saugumas, todėl reikia kitų tarnybų pagalbos. Be abejo, apribojimai, susiję su COVID-19 liga, izoliavimusi ir testavimu, kelia papildomų sunkumų“, – teigė Švenčionių rajono savivaldybės meras Rimantas Klipčius. Jis taip pat pažymėjo, kad jo vadovaujamos savivaldybės teritorijoje galėtų būti skirtas sklypas moduliniams nameliams pastatyti ir įrengti.

Anot savivaldybių atstovų, jų turimos patalpos, kur galėtų būti apgyvendinti neteisėti migrantai, – tai mokyklos, kultūros centrai.

„Būtina užtikrinti bendradarbiavimą, skirti atsakingus asmenis, kad tiek savivaldybės, tiek kitos institucijos turėtų vienodą informaciją, taip pat būtina užtikrinti, kad savivaldybėms būtų padengtos jų patirtos išlaidos“, – kalbėjo vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Iš viso šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos bandė patekti 636 neteisėti migrantai. Šis skaičius yra beveik aštuonis kartus didesnis, nei buvo per visus 2020-uosius. Pernai sulaikytas 81 toks užsienietis. 2019 metais pasieniečiams įkliuvo 46 neteisėti migrantai, 2018 metais – 104, 2017 metais – 72.

Tarp šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikytųjų daugiausiai yra Irako piliečių ar jais prisistačiusių užsieniečių – 408. Taip pat sulaikyti 51 Irano, 45 Sirijos, 43 Baltarusijos, 28 Rusijos, 12 Turkijos, 10 Šri Lankos bei 39 kitų valstybių piliečiai ar jais prisistatę asmenys. Ši pilietybių statistika tyrimų metu gali kisti.

Pastaruoju laiku labai išaugus tokių atvejų skaičiui, VSAT sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą. Be įvairių organizacinių priemonių, į šį ruožą buvo komandiruoti pareigūnai iš kitų VSAT padalinių ir skirta papildomų techninių išteklių. Pasieniečiams pagalbon atėjo pajėgos iš Viešojo saugumo tarnybos, Šaulių sąjungos ir kitų institucijų, o netrukus pasienyje su Baltarusija dirbti pradės Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros (FRONTEX) pareigūnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?