Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2012 12 11 /13:58

Į ministres siūloma Svetlana Kauzonienė – buvusi Viktoro Uspaskicho pėstininkė konflikte su Algirdu Butkevičiumi dėl ES pinigų skirstymo

Nauja Darbo partijos kandidatė į socialinės apsaugos ir darbo ministres Svetlana Kauzonienė – finansininkė, prieš septynerius metus Ūkio ministerijoje buvusi atsakinga už Europos Sąjungos (ES) lėšų skirstymą. Paskirtajam premjerui Algirdui Butkevičiui ši kandidatė turėtų kelti ne geriausius prisiminimus – ji aktyviai dalyvavo tuomet Ūkio ministerijai vadovavusio Viktoro Uspaskicho ir anuomečio finansų ministro A.Butkevičiaus konflikte dėl ES lėšų paskirstymo. A.Butkevičius dabar teigia, kad nauja Darbo partijos kandidatė – labai tinkama.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Tokios informacijos neturėjau“, – 15min.lt antradienį sakė A.Butkevičius, paklaustas, ar žino, kad kandidatė buvo atsakinga už ES paramos paskirstymą.

S.Kauzonienę į Ūkio ministeriją 2004-ųjų pabaigoje pasikvietė V.Uspaskichas. Šiai Darbo partijos atstovei buvo patikėta kuruoti Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų sritį. Darbo vaisių ilgai laukti neteko.

Jau 2005-ųjų sausį kilo skandalas, kai paaiškėjo, kad ūkio ministras nusprendė sustabdyti naujų paraiškų paramai iš ES struktūrinių fondų gauti priėmimą. Savo sprendimą jis aiškino tuo, kad prašoma parama esą smarkiai viršija ES numatytas skirti lėšas.

Taip V.Uspaskichas siekė peržiūrėti sprendimus dėl paramos paskirstymo.

Dėl to Darbo partijos lyderis buvo smarkiai susikibęs su tuo metu Finansų ministerijai vadovavusiu A.Butkevičiumi. A.Butkevičius pareikalavo, kad V.Uspaskichas atšauktų savo įsakymą, ir pagrasino antraip atšauksiantis įgaliojimus, duotus ūkio ministrui priimti sprendimus dėl projektų ES paramai gauti tvirtinimo.

Į žurnalistų klausimą, ar A.Butkevičius galės atimti iš Ūkio ministerijos tokią teisę, V.Uspaskichas tuomet atrėžė: „Iš savo žmonos. Jeigu kažkas prie pietų stalo arba tualete ką nors pasakė, tai dar nereiškia, kad tai yra kažkokie tai įsakymai arba kiti dalykai.“

Tuo metu A.Butkevičius aiškino, kad bet kuri ministerija apie tokius sprendimus privalo informuoti Finansų ministeriją, kuri atsakinga Europos Komisijai už struktūrinių fondų panaudojimą Lietuvoje.

A.Butkevičius pridūrė, kad V.Uspaskichas negerai elgiasi su verslininkais, kurie projektą paramai gauti gali rengti metus ar dvejus: „O po to, kada jis baigia jį paruošt, išgirsta, kad paraiškų nepriima. Atrankos komitetas, atrinkdamas projektus, turi vadovautis ne jų pateikimo data, o kokybe.“

V.Uspaskichas nenusileido ir atsirevanšavo pasiūlymu, kad ES fondų administravimo taisykles tvirtintų ne finansų ministras, o visa Vyriausybė. „Kas tvirtins projektus ES struktūrinių fondų lėšoms gauti, jei ši teisė bus atimta iš Ūkio ministerijos? Niekas kitas to negali daryti. Finansų ministras tiesiog per daug kalba“, – tuomet aiškino V.Uspaskichas.

Kodėl tuometis ūkio ministras taip atkakliai gynė teisę vienašališkai spręsti dėl ES lėšų skirstymo? Atsakymo galima ieškoti tik dabar į viešumą iškilusiuose Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje esančiuose dokumentuose.

15min.lt gauti byloje esantys kasos pajamų ir išlaidų orderiai rodo, kad juodąją partijos kasą galėjo finansuoti bendrovės, kurioms Ūkio ministerija yra skyrusi paramą.

Tiesa, byloje esantys dokumentai buvo parašyti 2006-ųjų pradžioje. Tuo metu, kai Ūkio ministerijai vadovavo nebe V.Uspaskichas, o kitas „darbietis“ – Kęstutis Daukšys.

Darbo partijos atstovai kasos orderius pildė nesirūpindami, kad juos kas nors pamatys – prie įrašo apie vienos bendrovės skirtus tūkstančius pažymėta, jog tai – 5 proc. dydžio duoklė. Sistema buvo tokia: pirma bendrovė skirdavo pinigus partijai, o po kelių mėnesių gaudavo paramą. 

S.Kauzonienės pavardė – Seimo laikinosios komisijos išvadose

S.Kauzonienės pavardė viešumoje buvo minima ir kitame skandale – 2005-ųjų vasarą Seimo komisijai aiškinantis, ar eidamas ministro pareigas V.Uspaskichas neprotegavo Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos (LVDK) į verslo informacijos centrų ir verslo inkubatorių dalininkes.

V.Uspaskichas vadovavo LVDK nuo jos įkūrimo 1999 iki 2003-iųjų gegužės.

Viename iš Seimo laikinosios komisijos posėdžių 2005-ųjų birželį S.Kauzonienė, kuri buvo įgaliota rūpintis verslo centrais, patvirtino, kad į dalininkų susirinkimus su ja ministerijos transportu važiuodavo ir LVDK direktorius Danas Arlauskas arba jo pavaldiniai.

S.Kauzonienė aiškino, kad į rajonų savivaldybėse įsteigtus verslo informacijos centrus ir inkubatorius Ūkio ministerijos atstovai pradėjo važinėti nuo kovo mėnesio.

„Tada man skambino LVDK direktorius D.Arlauskas ir prašė, kad mes Ūkio ministerijos transportu vežtume ten ką nors iš LVDK. Keletą kartų su manimi važiavo arba D.Arlauskas arba jo pavaduotoja“, – sakė S.Kauzonienė.

Laikinosios komisijos išvadoje nurodoma, kad S.Kauzonienė, dalyvaudama atskirų verslo informacijos centrų ir inkubatorių visuotiniuose dalininkų susirinkimuose, kuriuose buvo svarstomi klausimai dėl naujų dalininkų priėmimo, balsuodavusi ir pritardavusi LVDK, kaip naujos dalininkės, priėmimui.

Komisija priėmė sprendimą, kad V.Uspaskichas, per sau pavaldžius valstybės tarnautojus, protegavo Lietuvos verslo darbdavių konfederaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas