Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 09

R.Žemaitaičio pasisakymą apie žydus pasmerkė Vokietijos ir JAV ambasadoriai: žiaurus antisemitinis pareiškimas

Pirmadienį parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio paskelbtas pasisakymas apie žydus sukėlė pasipiktinimo bangą. Praėjus dienai sureagavo ir Vokietijos ambasadorius Lietuvoje, Seimo nario pasisakymą pavadinęs „žiauriu antisemitiniu pareiškimu“. JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas tvirtino, kad antisemitizmas neturėtų būti pateisinamas.
Matthias Sonnas
Matthias Sonnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Izraelio pajėgos sekmadienį nugriovė palestiniečių pradinę mokyklą okupuotame Vakarų Krante,po to sulaukė Europos Sąjungos, kuri finansavo projektą, kritikos.

Ši žinia užkliuvo Seimo nariui R.Žemaitaičiui.

„Po tokių įvykių, nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: Lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką“, – rašė parlamentaras.

Tokį politiko pareiškimą pasmerkė ir Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein bei Lietuvos žydų litvakų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

„Žiaurus antisemitinis pareiškimas“

Praėjus dienai sureagavo ir Vokietijos ambasadorius Lietuvoje Matthias Sonnas.

„Šokiruoja toks aršus ir žiaurus antisemitinis pareiškimas iš vieno iš mūsų Europos šeimos parlamento nario lūpų, ypač Europos dieną – dieną, kai visi su pasididžiavimu švenčiame bendras Europos Sąjungos vertybes“, – atsiųstame pranešime teigė diplomatas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Matthias Sonnas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Matthias Sonnas

„Galiu tik pritarti savo kolegės iš Izraelio išreikštam pasibaisėjimui ir pridurti savo asmeninį pasibjaurėjimą tokiu šlykščiu žudikiškos neapykantos kalbos demonstravimu. Būtina pabrėžti, kad tai visiškai nesusiję su Izraelio politikos ar veiksmų pritarimu ar nepritarimu“, – pridūrė jis.

M.Sonnas tuo pačiu išreiškė solidarumą su Lietuvos žydų bendruomene ir teigė remiantis „sąžiningus viso politinio spektro lietuvius, kurie šiandien išdrįsta stoti į akistatą su jų šalyje ir tarp jų tautiečių įvykdytais Holokausto baisumais“.

„Antisemitizmas niekada neturėtų būti pateisinamas“

JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas tvirtino, kad antisemitizmas neturėtų būti pateisinamas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Robertas S.Gilchristas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Robertas S.Gilchristas

„Man buvo labai neramu, kai sužinojau apie Seimo nario komentarus, pateisinančius antisemitizmą. Galima išreikšti nepritarimą kitų vyriausybių politikai ir veiksmams. Tačiau antisemitizmas ir fanatizmas niekada neturėtų būti pateisinami. Lietuvos ateitis priklauso tiems, kurie pasisako už toleranciją, pagarbą ir įtrauktį“, – ambasados feisbuko paskyroje rašė R.Gilchristas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas